Brengt deze storm dan geen problemen voor België?
Wel, gebaseerd op de verwachte windsnelheden niet meteen maar onrechtstreeks moeten wij, Belgen, deze storm ook in de gaten houden, namelijk voor de factor 'De Noordzee'.
Zoals velen wel weten worden de zeeën wereldwijd beïnvloed door onze maan. De zwaartekracht van de maan zorgt er namelijk voor dat de zeeën getijden hebben (eb en vloed). Nu moet het natuurlijk goed passen dat de timing van de storm (meteorologisch aspect) en de getijden (astronomisch aspect) net samenvallen. Deze samenkomst wordt ook wel eens springtij genoemd!
Getijden voor Oostende (Bron: KMI) |
Hoezo, samenvallen?
Morgen nacht (de nacht van donderdag op vrijdag) heeft de Noordzee aan onze kusten een getijde hoogwater of vloed. Het sterke windveld van de storm zorgt er namelijk voor dat tegen morgen avond/morgen nacht het water van gans de Noordzee / Noordelijke Oceaan, als het ware wordt naar onze kusten geduwd wordt en dus een stijging van het zeeniveau met zich zal meebrengen. Door de geografische ligging van onze zee, lijkt het alsof deze een trechtervormige vorm heeft, wat het effect nog eens versterkt.
Dus, het getijde vloed samen met de opstuw van het zeewater vanuit het noordwesten zal voor abnormale waterstanden zorgen. Zo wordt er verwacht dat de waterstand (TAW*) in Oostende omstreeks 3u, 6m zal bedragen, 4.8 m TAW* door het getijde vloed en 1.2 m TAW* door de noordwestelijke windstroming. Bij een TAW* van 5.9 m spreekt men van 'gevaarlijk stormtij'.
Voor België moeten we dus de storm vooral in het oog houden betreffende de hoge waterstanden dit met zich zal meebrengen, de wind zal namelijk ook de zee erg ruig maken en bovenop de TAW van 6 m nog eens voor golfen zorgen die kunnen oplopen tot 2.5m aan onze kust. Op zee kunnen de golven oplopen tot 4 m.
Natuurlijk is dit alles ook het geval voor Nederland, NW Duitsland en Denemarken, want daar zullen de waterniveaus gelijkaardige of nog hogere waardes aannemen, mede door de hogere windsnelheden die daar kunnen oplopen, de windstoten die daar kunnen optreden liggen in een orde van 120 km/u (Nederland) tot 180 km/u (Denemarken).
TAW* = Tweede Algemene Waterpassing en is de referentiehoogte voor hoogtemetingen in ons land. Een TAW-hoogte van 0m is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende.