woensdag 4 december 2013

Astronomie & Meteorologie bundelen hun krachten!

Xander, deze naam zegt u momenteel waarschijnlijk niets, maar de storm depressie welke morgen vooral in Nederland, NW-Duitsland en Denemarken voor problemen zal zorgen (zie voorgaande berichten) heeft deze naam gekregen.

Brengt deze storm dan geen problemen voor België?

Wel, gebaseerd op de verwachte windsnelheden niet meteen maar onrechtstreeks moeten wij, Belgen, deze storm ook in de gaten houden, namelijk voor de factor 'De Noordzee'.

Zoals velen wel weten worden de zeeën wereldwijd beïnvloed door onze maan. De zwaartekracht van de maan zorgt er namelijk voor dat de zeeën getijden hebben (eb en vloed). Nu moet het natuurlijk goed passen dat de timing van de storm (meteorologisch aspect) en de getijden (astronomisch aspect) net samenvallen. Deze samenkomst wordt ook wel eens springtij genoemd!

Getijden voor Oostende (Bron: KMI)

Hoezo, samenvallen?


Morgen nacht (de nacht van donderdag op vrijdag) heeft de Noordzee aan onze kusten een getijde hoogwater of vloed. Het sterke windveld van de storm zorgt er namelijk voor dat tegen morgen avond/morgen nacht het water van gans de Noordzee / Noordelijke Oceaan, als het ware wordt naar onze kusten geduwd wordt en dus een stijging van het zeeniveau met zich zal meebrengen. Door de geografische ligging van onze zee, lijkt het alsof deze een trechtervormige vorm heeft, wat het effect nog eens versterkt.

Dus, het getijde vloed samen met de opstuw van het zeewater vanuit het noordwesten zal voor abnormale waterstanden zorgen. Zo wordt er verwacht dat de waterstand (TAW*) in Oostende omstreeks 3u, 6m zal bedragen, 4.8 m TAW* door het getijde vloed en 1.2 m TAW* door de noordwestelijke windstroming. Bij een TAW* van 5.9 m spreekt men van 'gevaarlijk stormtij'.


Voor België moeten we dus de storm vooral in het oog houden betreffende de hoge waterstanden dit met zich zal meebrengen, de wind zal namelijk ook de zee erg ruig maken en bovenop de TAW van 6 m nog eens voor golfen zorgen die kunnen oplopen tot 2.5m aan onze kust. Op zee kunnen de golven oplopen tot 4 m.

Natuurlijk is dit alles ook het geval voor Nederland, NW Duitsland en Denemarken, want daar zullen de waterniveaus gelijkaardige of nog hogere waardes aannemen, mede door de hogere windsnelheden die daar kunnen oplopen, de windstoten die daar kunnen optreden liggen in een orde van 120 km/u (Nederland) tot 180 km/u (Denemarken).

TAW* = Tweede Algemene Waterpassing  en is de referentiehoogte voor hoogtemetingen in ons land. Een TAW-hoogte van 0m is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende.

dinsdag 3 december 2013

Onstuimige weerkaarten!

Diepe storm depressie over het zuiden van Scandinavië
Dichte isobaren wijzen op een strak windveld
Een noordwesterstorm, dit komt er donderdag namiddag/avond op de Noordzee te staan.

Echter, aan de Belgische kust zullen we weinig van deze storm merken, met uitzondering dat eventueel het zeewater het waakpeil bereikt in de diverse stations door het opstuiwen van het zee water vanuit het noordwesten.

Op de kaart hier links zien we de luchtdruk verwachtingen door het Amerikaanse weermodel GFS. Op donderdag 17u zien we een zeer diepe depressie over het zuiden van Scandinavië te liggen. Een strak
windveld aan de zuid(west) flank van deze depressie zorgt voor een tijdelijke onstuimige weertype op de Noordzee.

Op de Noordzee kan er 11 bft komen te staan, aldus GFS
De 2de kaart toont de details voor de Benelux, de kern van de depressie is niet te zien op deze kaart maar we zien wel dat de isobaren enorm dicht bij elkaar liggen wat dus nog eens wijst op een strak windveld. Voor België niet meteen een probleem, voor onze kustlijn verwachten we maximaal tijdelijk maar 7 a 8 bft. Voor noord Nederland, NW Duitsland en west Denemarken is het een ander verhaal...

Nemen we de (geanimeerde) windkaart erbij, dan zien we dat vanaf donderdag middag (14u) op de Noordzee de windsnelheden snel oplopen richting 10 bft wat dus een 'zware storm' betekend. Later, 2de en 3de animatie komt 11 bft ook op de windkaart, wat 'zeer zware storm' betekend. In de vorige uitvoeren van het model zagen we ook tijdelijk 12 bft verschijnen (12 bft = orkaankracht). Tevens zien we telkens pijltjes op de windkaarten verschijnen, deze tonen de richting aan van waar de wind zal komen.
Sneeuwdek verwachting vanaf donderdag 19u tot zaterdag 13u
Aldus, voor de Belgische kust zien we maximaal 8 bft verschijnen. De Nederlandse kust, vooral in het noorden en noordwesten zien we ook tijdelijk 10 bft verschijnen, zware storm dus! Ook NW Duitsland krijgt veel wind te verwerken. Denemarken ligt strategisch zo opgesteld dat het gans de periode felle windsnelheden mag verwachten, tot wel 11 bft tegen hun kustlijn.
blijven het patroon volgen dan zien we dat de wind eerst uit het zuidwesten komt, draaiend naar noordwest.
Als we de storm van eind oktober ginder nog niet vergeten zijn dan weten ze waar ze zich opnieuw mogen aan verwachten. Schade is gewoon weg niet uit te sluiten.

Vanuit het noordwesten, komt er dus ook koudere lucht binnen, van oorsprong polaire lucht. De neerslag kan dus vooral op vrijdag, vrijdagnacht en zaterdag ochtend in de lagere gebieden winterse neerslag zijn, met voorkeur voor Nederland en het noordoosten van België. Het zuidwesten van België houd het waarschijnlijk zelfs grotendeels droog. Tot het sneeuwdek komt het waarschijnlijk niet of maar tijdelijk. Enkel in de Ardennen, kunnen we volgens de laatste prognoses, een 5 - tal cm sneeuw verwachten. Vorige uitvoeren van het model kwamen met 5 - 10 cm. Kortom, interessante weerkaarten!

zondag 1 december 2013

Mogelijk winters op het einde van de week

Een eerste winterprik(je) lijkt in de maak te zijn naar het einde van de week toe. Er zijn kansen dat de Sint zich in bepaalde regio's zijn sneeuwschoenen zal mogen aandoen. Wat er uiteindelijk komt te gebeuren leggen we u even uit in dit nieuw blog bericht.

Vanaf woensdag zien we een interessante ontwikkeling op de weerkaarten. Het hoge druk gebied welke de laatste dagen in onze omgeving bleef hangen gaat vanaf woensdag op wandel. Het verplaatst zich richting de Atlantische Oceaan en vanaf donderdag bouwt er zich tevens een rug van nieuwe hoge druk op richting Groenland. Tegelijkertijd ontwikkelt er zich een depressie voor de Noorse kust en tussen beide systemen staat de poort helemaal open om een flinke portie koude lucht, welke een polaire afkomst heeft (de noordpool ) naar onze gebieden te sturen.
De huidige, verwachte luchtdruk verdeling voor vrijdag 1u. Wij noemen
dit een glijbaan van koude lucht vanaf het noorden
Deze verandering op de weerkaarten zal uiteraard een ander weerbeeld met zich meebrengen. De eerste komende dagen zorgt het hoge druk gebied nog voor rustig, maar veel al grijs weer met in de ochtendperiode steeds kans op nevel/mist. Vanaf donderdag komen we meer en meer onder invloed van de bovenstaande prognose, de wind zal in kracht toenemen (op de Noordzee zou het zelfs even stormachtig kunnen gaan waaien) en meer en meer de noordwestelijke hoek opzoeken waardoor de koudere lucht ook langzaam onze regio's zal bereiken.

De temperatuur op 500 hPa (zo'n 5000 meter) daalt richting -40 graden
boven de Noordzee
Doordat deze koude lucht terrein zal winnen zullen de buien (want het wordt eveneens terug een stuk wisselvalliger, het complex lage druk gebied is hiervan de oorzaak) in de nacht van donderdag naar vrijdag een winters karakter krijgen. Vooral in de Ardennen kunnen deze buien reeds sneeuwbuien zijn. In het westen en de kust gebieden verwachten we momenteel meestal gewone regenbuien.

Op vrijdag zelf zakt de temperatuur op de bovenstaande hoogte nog enkele graden waardoor de atmosfeer nog wat onstabieler wordt, het verschil met de temperatuur op ooghoogte en bovenstaande temperatuur bedraagt zo'n 40 °C waardoor we vanaf het noordwesten veel buien mogen verwachten, het zou zelfs niet uitgesloten zijn mochten de buien boven het nog 'zachte' zeewater lokaal met onweer gepaard gaan.

Deze buien zullen landinwaarts makkelijk een winters karakter krijgen, buien van smeltende sneeuw of sneeuw. In de Ardennen worden dit pure sneeuwbuien waardoor in die regio een significant sneeuwdek zou kunnen ontstaan. In hoeverre het in Vlaanderen tot een sneeuwdek zou kunnen komen is nog een groot vraagteken, want we spreken hier nog steeds over een termijn van 5 dagen en het voorspellen van sneeuw is geen gemakkelijk  materie, enkele graden teveel op ooghoogte kan deze setting voor de winterliefhebbers serieus verknoeien.

Echter, als de huidige weerkaarten nu gelijk zouden krijgen dan zou het wel tot een significant sneeuwdek kunnen komen, vooral ten oosten van de lijn Antwerpen - Brussel - Charleroi. We hebben onze sneeuwkaarten eens in een geanimeerde afbeelding geplaatst.

De huidig verwachte sneeuw accumulatie vanaf vrijdag 1u tot maandag 7u
Maar zoals reeds gezegd, we moeten de situatie opvolgen om later in de week meer details te kunnen vrijgeven en accurate voorspellingen te kunnen uitvoeren. We kunnen wel concluderen dat het naar het einde van de week het weer terug een guur karakter zal krijgen met winterse neerslag.

Stay Tuned @ ExtremeWeather.Be voor meer details later in de week!

zaterdag 16 november 2013

Temperatuursinversie

Slechte zichtbaarheid kan voor problemen zorgen
We hebben het deze ochtend met z'n allen kunnen zien, mist, dichte mist. Het zicht was soms beperkt tot 100 m of minder.

Momenteel, tijdens het schrijven van dit bericht zien we letterlijk de mist opnieuw toeslaan. We verwachten dan ook de komende nacht en morgen ochtend opnieuw dichte, mogelijk zelfs zeer dichte mist (50 m of minder!). Dit wordt dus wederom uit kijken op de weg vanavond/vannacht en morgen ochtend. Spijtig genoeg hebben enkele automobilisten zicht deze morgen 'laten vangen' door de slechte zichtbaarheid met enkele ongevallen als gevolg.

Hoe komt dit nu eigenlijk? Waarom is het ook gans de dag grijs gebleven? Hieronder een woordje uitleg.

Als eerste kijken we naar de stroming. Deze was vandaag dan ook zeer zwak omdat we dan ook onder de kern van een hoge druk gebied zitten. Op zich staat een hoge druk gebied bijna altijd garant voor mooi weer, maar dit is dus vandaag alsook morgen absoluut niet het geval. Door dit hoge druk gebied staat er dan ook geen of nauwelijks wat wind waardoor de verschillende luchtlagen niet kunnen gemengd worden. Dit is 1 factor waarom deze grijze troep niet opgeruimd kon geraken. Minder belangrijk, toch deze tijd van het jaar, is de zon. Deze heeft namelijk geen kracht meer om de mist en lage wolken weg te branden.

Hoge druk zorgt voor kalm maar grijs weer
De 2de factor, is namelijk een temperatuursinversie. Een moeilijk woord die makkelijk uit te leggen is. Om dit te kunnen uitleggen maken we gebruik van een sounding of een temperatuurscurve die verkregen wordt door het oplaten van een weerballon, echter, het Amerikaanse weermodel GFS (alsook andere modellen) zijn reeds instaat om deze sounding te voorspellen. We nemen dan ook de sounding van deze middag, door het GFS model berekend deze ochtend.





U zou nu misschien gaan denken, wat in hemelsnaam stelt dit voor, maar van ons van belang is de groene en rode lijn, welke respectievelijk het dauwpunt en de temperatuur voorstellen. De temperatuurschaal staat bovenaan(rechts), van -60 tot 40 °C. Ook de luchtdruk (blauwe cijfers) hebben we nodig, meer bepaald om de hoogte te kunnen bepalen. De grafiek stelt dus als het ware een vertikale doorsnede van de atmosfeer voor.

We hebben zelf 3 punten aangeduid op de grafiek, nl.:

  • 1:  Hier zien we dat de het dauwpunt en de temperatuur nagenoeg tegen elkaar liggen. Dit wil zeggen dat de lucht zo goed als verzadigd is, m.a.w. zeer vochtig is (hoge luchtvochtigheid).
  • 2: Vanaf deze lijn zien we dat het dauwpunt en de temperatuur plots heel ver van elkaar gaan liggen en dus de lucht plots vanaf zo'n 980 hPa (omgerekend in meters is dit zo'n 400 a 600 m). Vanaf dit punt is de lucht dus zeer droog.
  • 3: Bij punt drie kijken we naar de temperatuurcurve. Bij punt 1 zagen we dat de temperatuur rond een 5 tal graden schommelt (de fijne rode lijnen, gekoppeld aan de temperatuurwaarden bovenaan rechts naar beneden volgen). Echter, vanaf 980 hPa, wanneer de lucht dus plots veel droger wordt (zie voorgaand punt) zien we dat de temperatuur enkele graden warmer is.
We weten ondertussen dat warmere lucht minder zwaar 'weegt' dan koude lucht. U weet het wel, als je in de winter een deur openzet voel je de koude lucht van buiten eerst aan uw voet en pas later aan de handen of het gezicht. Hier geldt net hetzelfde, de koudere lucht blijft als het ware plakken aan de 'grond' (de eerste 400 a 600 m hoogte). De warmere lucht daarboven fungeert namelijk als een deksel en door terug te komen op het eerder besproken punt, de zwakke stroming, kunnen deze luchtlagen dus niet gemengd worden, met als gevolg dat wij dus een ganse dag triestig, grijs en mistig weer te verwerken hebben.

De Ardennen hebben dan terug meer geluk, want u weet, de Ardennen bevinden zich op 400 a 600 meter en komen dus net boven de temperatuursinversie uit waardoor ze daar van zonnig weer kunnen genieten, welke mooi te zien was op de satellietbeelden deze middag.

De Ardennen komen boven de inversie uit, daar zonnige condities vandaag

zondag 10 november 2013

Komende nacht uitkijken voor lokale rijm of ijsplekken!

U zou het niet meteen verwachten met dit wisselvallige weer van vandaag. Maar komende nacht verandert ons weer tijdelijk, althans het wordt een stuk droger en de wolken lossen gaande weg de nacht volledig op. Dit hebben we te danken aan een tijdelijke uitloper van het hoge druk gebied ten westen van Frankrijk/Spanje. Deze hogedruk wig bevindt zich momenteel boven Engeland. Echter, deze hogedruk wig zorgt tijdelijk voor een aanvoer van maritieme, van oorsprong polaire lucht en dat voelen we door dat de maxima vandaag amper 10 °C kunnen halen op de zonnigste locatie's.

De hogedruk wig bevindt zich tussen de oranje lijnen. De rode pijl toont
de aanvoer van maritieme, van oorsprong polaire lucht.
Deze hogedruk wig komt over ons land te liggen, echter niet zo uitgebreid als actueel het geval is. Hierdoor maken de regenwolken plaats voor een licht bewolkte hemel en weinig wind. Door dat de van oorsprong polaire lucht overigens nu en straks nog boven ons land ligt kan het uiteraard fel gaan afkoelen! Op 850 hPa (zo'n 1500 meter hoogte) ligt het kwik vannacht rond 0 tot -2 °C. U zou nu gaan denken, wat heeft dat met de temperatuur op ooghoogte te maken?

Temperaturen om 1u komende nacht op 1500 meter hoogte
Wel, veel eigenlijk. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht. Wat gebeurt als er weinig of geen wind staat en het helder is; de warmere lucht die net boven het aardoppervlak zich bevindt, kan makkelijk naar boven stijgen en wordt als het ware vervangen door de koudere lucht bovenop, dat moet wel want anders zouden we in het luchtledige komen. Dit noemen we in ons vakjargon ook wel eens een 'stralingsnacht'. Samengevat kunnen we stellen dat de warmte aan de bodem wordt afgegeven aan de atmosfeer en deze lucht in feite vervangen wordt met koudere lucht van bovenaf.




De hoge druk wig ligt komende nacht boven ons land (oranje lijnen).
De stroming valt grotendeels weg, weinig of geen wind dus.
Wat wil dit nu concreet zeggen, de temperatuur zal de komende nacht een flinke duik nemen. De minima zullen schommelen tussen 3 a 4 °C vlak aan zee, in Laag en Midden België rond 2 °C. In de Ardennen gaat het licht vriezen (0 tot -2 °C). Door het wisselvallige weer van vandaag bevat de atmosfeer ook redelijk veel vocht welke door de wegvallende stroming wat gevangen zit en er dus kans is op nevel of lokale mist. Met temperaturen die net boven het vriespunt schommelen in Laag -en Midden België kan deze dus wel aanvriezen. Indien de nevel of mist toch niet ontstaat blijft het gevaar nog steeds aanwezig want de wegen zijn door de neerslag nog nat.

Concreet, laat u dus niet verrassen komende nacht en morgen vroeg indien u de weg op moet, er is kans op aanvriezende nevel/mist en/of bevriezing van natte weg gedeelten.

zaterdag 26 oktober 2013

Ware herfststorm!


De titel zegt genoeg, een ware herfststorm, dat staat ons de komende 48 - 72u te wachten. Momenteel kunnen/konden we nog genieten van mooi eind-oktober weer met temperaturen rond 19 °C maar dit is als het ware, stilte voor de storm!Er ligt namelijk een grote kaper voor onze kust, bijna letterlijk te noemen.


In eerste instantie zien we een grootschalige lage druk gebied (in vaktermen noemen we dit ook wel eens een trog) die ons weer vooral morgen zal bepalen. Een bijhorende neerslagzone trekt morgen in de ochtend door ons land maar daarachter zit nog een buienlijn welke voor pittige buien kan zorgen, zelfs met onweer. Dit onweer kan gevormd worden door de sterk aanwezige windscheering (verandering van windsnelheid en/of richting i.v.m. de hoogte).

 Deze buien kunnen dus morgen al voor forse windstoten zorgen, dit in de orde van 75 - 85 km/u, lokaal eventueel meer. De weerkaarten liggen opnieuw dus danig dat deze opnieuw een kans tonen dat deze buien kunnen evolueren tot (low topped) supercells*, waardoor eveneens (als we kijken naar afgelopen zondag) de kans op een windhoos/tornado opnieuw niet onbestaande is.

Terwijl we dezelfde tijd op de oceaan kijken zien we iets interessants gebeuren. Restanten van ex tropische storm, welke toen de naam Lorenzo draagde, worden opgenomen in een sterke westelijke stroming, eveneens veroorzaakt door het bovenstaande beschreven trog en deze restanten van de ex tropische storm nemen als het waren een nieuwe start als een snel uitdiepende, kleine maar venijnige depressie (storm depressie).


Deze nieuwe depressie trekt met een rotvaart richting onze contreien, de modellen zijn het er qua traject langzaam over zeker, de kern (met luchtdruk waarden van om en bij de 970 hPa) zou via het oosten van Engeland richting Scandinavië trekken. Aan de zuidflank van deze storm depressie staat, u raad wellicht al, een zeer sterk windveld.
De verwachte windsnelheden zijn niet zomaar te overzien natuurlijk. De gemiddelden, zoals we vaak horen in de weerberichten, nemen proporties aan van 6 à 7 bft, dit is een zeer krachtige tot harde wind. Aan de kust kan er een 8 à 9 bft komen te staan, stormachtig tot storm. Op de Noordzee en het Kanaal kan het zelfs tot 10 bft komen (zware storm), althans volgens het Amerikaans weermodel. Indien de positie van onze venijnig kleine depressie dusdanig komt te liggen dat wij de maximale wind zouden vangen kan er op zee zelfs tijdelijk een 11 bft komen te staan, wat zeer zware storm betekend.

Dat over de gemiddelden, de pieken of windstoten nemen waardes aan die wel eens voor verspreide schade zouden kunnen zorgen. We spreken over 110 - 120 km/u aan de kust, in het westen van het land (West & Oost-Vlaanderen) 100 - 110 km/u, verder naar het oosten 95 - 105 km/u. Op zee kunnen stoten optreden van 120 - 130 km/u, een 140 km/u sluiten we zelfs helemaal niet uit, indien, zoals hierboven, de depressie een pad kiest die voor ons het slechtste scenario zou kunnen betekenen.

Graag raden wij u zeker en vast vandaag nog aan, om materiaal die buiten niet vast staat of kan bewegen, dit vast te leggen of binnenshuis op te bergen. Probeer op maandag uw wagen niet onder een boom te parkeren want als de wet van Murphy u dan net te pakken heeft...

Voor meer updates verwijzen wij u graag door naar onze facebook pagina!

zaterdag 12 oktober 2013

Zondag wordt geen echte 'zon-dag'

De Heulebeek in West-Vlaanderen trad
de afgelopen 48u al buiten zijn overs.
Foto Ward Bruggeman
De titel raad het al, maar morgen - zondag - zal zeker zijn naam niet waardig zijn! Een nieuwe uitdiepende depressie die vanuit Duitsland richting Noordzee trekt brengt opnieuw een hoop neerslag met zich mee en een sterk windveld zal opnieuw voor de nodige onstuimigheid zorgen. De kans op wateroverlast in het noordwesten zal gevoelig toenemen, zeker na de overvloedige neerslag van afgelopen donderdag. Dus morgen wordt geen echte zon-dag.

De neerslag zone krult als het ware rond de depressie heen waardoor er in bepaalde regio's langdurig kan gaan regenen. Verscheidene weercomputers zijn eens wat betreft de hoeveelheden, welke opnieuw niet niks zijn. We spreken opnieuw van lokaal 30 tot 50 mm! Alleen hebben de weercomputers het nog wat moeilijk met de exacte locaties maar we kunnen wel al zeggen dat vooral het noordwesten (provincie's West & Oost-Vlaanderen en Antwerpen) de meeste neerslag zullen krijgen. Hoe verder naar het zuidoosten, hoe minder neerslag er verwacht wordt. Dat is punt 1.

De windberekening door Hirlam
Vooral in het noodwesten een 6 bft
Neerslaghoeveelheden door Hirlam
Lokaal opnieuw tot 50 mm
Het 2de punt is de wind, aan de zuidoostelijke flank van de depressie komt er opnieuw een sterk windveld aan te pas, welke vooral in het westen merkbaar zal zijn. De windkracht zal in de late nacht en morgen voormiddag verder aanspannen om in de namiddag zijn hoogtepunt te bereiken. We spreken hier over een vrij krachtige (5 bft) tot krachtige wind (6 bft). Hoe verder naar het oosten, hoe minder de windkracht zal zijn.

In de loop van zondag nacht en maandag neemt de wind opnieuw in kracht af maar we blijven gevoelig voor regen of buien want de depressie gaat kamperen boven de Britse Eilanden en zal ons weer nog enkele dagen blijven bepalen. Morgen brengen we via Facebook & Twitter geregeld een update over de situatie.

Stay tuned @ ExtremeWeather.Be!

woensdag 9 oktober 2013

Onstuimig, koud en nat...

Of korter gezegd, de herfst. Ze heeft lang op zich laten wachten maar uiteindelijk komt ze toch aankloppen. Tijdens het schrijven van dit bericht konden we nog wat genieten buiten van het weer bij zo'n 16 °C, overwegend bewolkt met nu en dan een opklaringen. Vanaf morgen zijn we deze ingrediënten volledig kwijt. Een 'koude put' of een kleinschalig lage druk gebiedje met koude lucht gevuld komt onze kant op en zal ons weer vanaf morgen bepalen en voor een heel ander weertype zorgen...



Kijken we even naar de luchtdruk kaarten dan zien we vanaf morgen 2 systemen opvallen, namelijk een uitgebreid hoge druk gebied en kleinschalig lage druk gebiedje. Het hoge druk gebied ligt namelijk zo gepositioneerd zodat er vanaf het noorden koude van oorsprong polaire lucht naar onze regio's kan afzakken. Natuurlijk, winter en vrieskou krijgen we niet maar het wordt wel gevoelig kouder dan we gewend zijn. De maxima zullen met moeite nog 12 °C (!) kunnen halen, m.a.w. de winterkledij kan terug uit de kast!

Het lage druk gebiedje zorgt in 2de instantie voor een bijkomende gevoel, namelijk nattigheid! Dit systeem is zodanig met koude lucht gevuld dat het contrast tussen de temperatuur van 12 °C op ooghoogte en de temperatuur op 5.5 km hoogte (zo'n -30 °C) zodanig hoog ligt waardoor er makkelijk stevige buien kunnen ontstaan, al dan niet vergezeld van onweer. Volgens de weermodellen lijken de hevigste buien voor de westelijke regio's te kiezen, mede natuurlijk door het nog relatief 'warme' zeewater wat het contrast met de boven luchten nog wat groter maakt.

Een derde factor, welke ze vooral aan de kust zullen geweten hebben is de wind. Aan de westelijke flank van het lage druk gebiedje staat een stevig windveld en natuurlijk met de vele open ruimte die de zee bied kan deze natuurlijk zo goed als ongehinderd doorblazen. De gemiddelde windsnelheden kunnen 50 km/u halen en de rukwinden kunnen oplopen tot 80 km/u. Buiten komen zal dus voor de durvers zijn!

Kortom, morgen (donderdag) wordt een onstuimige, koude en natte dag die we snel mogen vergeten. De dagen daarna lijkt de wind het wat minder te gaan doen maar vooral op vrijdag en zondag kan het wel nog nat worden maar de stevige buien zijn er dan wel uit. Op zaterdag liggen storingen net buiten onze landsgrenzen waardoor we het zo goed als volledig droog kunnen houden. Het enige wat zowat constant blijft, is de temperatuur, die haalt met moeite 11 à 12 °C de komende dagen. Mogelijk vanaf maandag opnieuw een lichte stijging naar 13 à 14 °C.

In de Alpen zullen ze WEL meteen van winter kunnen spreken, want daar zakt de vorst grens tot ongeveer 1000 meter waardoor de neerslag (en ook daar wordt er veel neerslag verwacht) boven de 1000 meter meer en meer als sneeuw zal gaan vallen. Er wordt zo'n 20 - 40 cm sneeuw verwacht! Het kaartje hiernaast geeft de verwachte sneeuwhoeveelheid zien vanaf donderdag nacht tot zaterdagmiddag. Er zijn dus uitschieters tot 50 cm mogelijk volgens het Amerikaanse weermodel! Dat wordt naar webcams kijken als u het ons vraagt!

donderdag 19 september 2013

Ex-orkaan Humberto zorgt voor nazomer!

Veel onder ons hebben het al begrepen, vanaf zondag zou het opnieuw gaan nazomeren in onze regio, maar de vraag is, hoe komt dit nu?

Actuele situatie
Ons weer wordt altijd bepaald door hoge en lage druk gebieden. Momenteel zien we op de weerkaarten een zwak lagedruk gebied met kern boven de Noordzee, met daaraan een zwakke regenzone die nu over het land trekt. Deze regenzone trekt vannacht / morgen ochtend,  samen met het besproken lage druk gebiedje naar het oosten.

Verder zien we op de Europese weerkaart, een groot hoge druk gebied boven de Atlantische Oceaan welke een uitloper naar onze regio's stuurt vanaf zaterdag/zondag, welke in eerste instantie voor een weersverbetering zal zorgen, met name geen neerslag meer en een kalm weertype (weinig wind). We zijn uiteraard al over de helft van september en de nachten zijn al beduidend langer. Door de combinatie met het hoge druk gebied zorgt dit ervoor dat de avond/nacht begint onder meestal heldere condities waardoor het snel kan afkoelen. Tegen de ochtend kan er dan verspreide nevel of mist aanwezig zijn en dit moet eerst opgeruimd geraken voor we kunnen genieten van de zon. Dit kan al vanaf 9u het geval zijn, maar het kan evengoed duren tot de middag voor het ochtendgrijs is opgeruimd. 

Traject berekeningen van Tropische Depressie Humberto.
Vanaf maandag en de dagen daarna zitten we nog steeds onder de vleugels van een krachtig hoge druk gebied en we dus van nazomers weer kunnen genieten.

De evolutie van deze beweging van het hoge druk gebied hebben we te danken aan een ex-Orkaan Humberto, welke begin augustus ten westen van Afrika was ontstaan. Deze is de categorie Orkaan reeds af van eind augustus maar het systeem blijft verder dolen op de Atlantische Oceaan. Momenteel heeft Humberto de naam 'Tropische Depressie'.

De verwachtingen van deze depressie zijn, volgens de recente computer gegevens, zo, dat het systeem noord tot noordoost beweegt en zo richting Europa trekt.

Ook op onze weerkaarten zien we vanaf zaterdag deze depressie verschijnen op het noordelijke deel van de Oceaan. Verdere prognoses van het GFS model zijn, dat Humberto zowat ten westen van de Britse Eilanden blijft rond treuzelen en intussen opnieuw begint uit te diepen.
 
Zwakke zuidelijke stroming op dinsdag
Door deze stagnering van locatie hoeft ook ons hoge druk gebied zich niet te gaan verplaatsen waardoor wij hier gunstig kunnen van profiteren want zoals we wel weten, draait de lucht in wijzerzin rond een hogedruk gebied en als de kern ten oosten van ons komt te liggen, komt er in feite opnieuw een zuidoostelijke tot zuidelijke stroming op gang en vanuit het zuiden komt er dan ook zachtere lucht binnen.

Naar donderdag/vrijdag toe zien we dan de trend dat Humberto op de Oceaan blijft maar terug begint op te vullen, terwijl de hoge druk zone zich meer naar het oosten verplaatst, komt onze regio in niemands land terecht en zien we, vooral op donderdag de kans op wat regen of een bui toenemen vanaf het noordwesten en op vrijdag zou een nieuw hogedruk wigje voor droog weer kunnen zorgen maar dit is nog onzeker want veel zal afhangen wat onze Tropische Depressie Humberto zal doen begin volgende week.

Hieronder nog eens een geanimeerde animatie over de luchtdruk verdelingen boven Europa de komende dagen, dit met een interval van 24 uur.


maandag 9 september 2013

De herfst komt dichterbij

Temperatuur op 500 hPa (ong. 5 km hoogte), morgen voormiddag
Vorige week konden we nog genieten van 30 °C of meer, komende dagen wordt het nat, winderig en fris. Zo snel kan het keren!

De oorzaak van dit alles is een afgesnoerde 'koude luchtbel', zoals wij dat noemen, welke als het ware een kleine depressie is, waarvan de bovenluchten zeer koud zijn.

We zien deze koude bovenluchten goed op onze zelf gemaakt weerkaarten met data van het Amerikaanse weermodel GFS.
De temperatuur op 500 hPa (zo'n 5 km hoogte) daalt tot een temperatuur van zo'n -26 °C. In combinatie met de temperaturen op ooghoogte,


welke zo'n 16 - 18 °C bedragen, komen we op een verschil uit van zo'n 42 - 44 °C welke een ideale recept is voor stevige buien, al dan niet met onweer. Tevens zorgt dit temperatuurscontrast, vooral aan de kust, op een toenemende kans op waterhozen.

Kijken we naar de 10 meter windkaarten, dan zien we dat de kern van de depressie ergens in het westen van Nederland aan land zal gaan en aan de zuidwest zijde van deze kleine depressie komt er een strakke wind te staan. Het GFS model berekend gemiddelde windsnelheden tot 20 m/s op de zee, en zo'n 15 m/s aan de kust, in km/u omgerekend is dit al snel meer dan 50 km/u. De windstoten kunnen vlak aan zee dan ook makkelijk uithalen naar zo'n 70 km/u, mogelijk nog meer tijdens felle buien die vooral aan zee, in het noordwesten en het richting Nederlandse grens onweerachtig van aard kunnen worden. Lokaal kan er veel neerslag vallen ( 30 mm is goed mogelijk).

Woensdag blijft het nog stevig waaien al zien we dat de snelheden tegen de avond afnemen.
De meteorologische herfst is al 9 dagen bezig, en vooral morgen zullen we dit voelen.
Morgen avond een strakke wind aan de kust/in het westen vanuit het noordwesten

zaterdag 7 september 2013

Droog in het westen - Nat in het oosten

Shelfcloud achtige structuren gisteren (07/09/2013) te Izegem
Na de lokaal hevige onweersbuien van gisteren tappen ons weer voor dit weekend uit een heel ander vat. De grootte hitte is verdwenen al is het in de zon best nog aangenaam vertoeven. In het westen zullen ze de zon zeker zien, daar hebben ze de beste papieren, in het oosten zullen ze de zon minder of helemaal niet zien, daar zullen ze de paraplu zeker nodig hebben.

De oorzaak van deze 2-deeling in ons land is niet ver te zoeken, een slepend koufront, welke vooral komende nacht en morgen vroeg in activiteit toeneemt zorgt er voor dat het oosten veelal onder dik pak bewolking zal zitten, met regelmatig regen of buien. Aan de achterzijde van dit koufront zijn brede opklaringen en daar profiteert het westen van ons land van. Dus hoe meer richting kust, hoe breder de opklaringen zijn.

Op de Europese weerkaart zien we meteen 2 systemen opvallen, een lage druk gebied boven de Britse
eilanden waar het koufront (blauwe lijn) aan verbonden is, en anderzijds een hoge druk gebied boven oostelijke Europa, welke het koufront als het ware wat tegenhoud zodat het over onze oostelijke regio's blijft slepen. Aan de zuidflank van het hogedruk gebied wordt er nog steeds relatief warme lucht richting Duitsland gestuurd (rode pijl). Aan de zuidflank van het lage druk gebied wordt er koelere zeelucht over ons land gestuurd (blauwe pijl) en net de botsing van deze 2 luchtsoorten zorgt ervoor dat het koufront, mede door dat het geblokkeerd wordt door het hoge druk gebied, deze terug wat activeert en dus voor de nodige regen zal zorgen over de oostelijke regio's.

Ook morgen - zondag - blijft het oosten nog steeds gevoelig voor deze storing, ze schuift dan wel wat op naar het oosten, maar het hogedruk gebied blijft goed standhouden. Morgen blijft dus ons land in 2 gedeeld, droog in het westen en nat in het oosten.

Als we de neerslag kaartjes er bij nemen zien we dit mooi weergegeven, de totale neerslag die zou kunnen vallen tussen deze ochtend 2u en maandag ochtend 2u zien we dat het westen zo goed als geen neerslag krijg maar er in het oosten toch een goeie scheut water zou kunnen vallen.

Het GFS model (hier links weergegeven) komt met waarden van lokaal + 30 mm. De andere modellen tonen dezelfde trend, het oosten nat, het westen droog maar de hoeveelheden zijn uiteenlopend. Veel hangt af van de exacte positie van het koufront. Voor latere info/updates verwijzen naar onze facebook pagina of twitter.

dinsdag 30 juli 2013

Tropische hitte opweg naar de Lage Landen

Veel van dit (de titel) is momenteel niets te merken vandaag, want vandaag trekt er een ordinaire regenzone van west naar oost over ons land, maar later op de week bouwt er zich een nieuwe hogedruk gebied boven centraal Europa op en in combinatie met een lage druk kern ten westen van ons wordt er in een snel tempo, warme, zeg maar tropische hitte naar ons land getransporteerd.



Geanimeerde afbeelding met de opstuw van warme lucht op 850 hPa
vanaf het zuiden.
De bovenstaande Europese geanimeerde weerkaart toont het temperatuursverloop de komende dagen op 850 hPa drukvlak, welke tegen vrijdag/zaterdag de 20 °C bereikt over onze regio's. Jawel, de temperatuur op 850 hPa, om de temperatuur op 2 meter te bepalen moet men deze tijd van het jaar zo'n 10 tot 15 °C bijtellen waardoor we dus op een gemiddelde komen van 33 °C op ooghoogte op vrijdag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag of zaterdagoverdag zou deze tropische hitte weggespoeld worden door eventueel hevige onweersbuien maar echt afkoelen doet het niet, want op zondag en begin volgende week zouden de temperaturen rond de 25 °C blijven schommelen met opnieuw meer zon en een stabieler weertype door de opbouw van een nieuw hogedrukgebied nabij onze omgeving.
Onderstaand meteogram voor Brussel toont dit ook aan, met na het weekend opnieuw stijgende temperaturen en weinig of geen bewolking. 


woensdag 24 juli 2013

Onweerachtig dagen op komst!

Zoals velen onder ons het al opgemerkt hebben de maandag en/of dinsdag, de eerste warmte onweders hebben op veel plaatsen, vooral in Belgisch Limburg voor veel schade gezorgd, vooral waterschade, maar ook door lokaal, hevige windstoten zorgden voor wat problemen. Ook gisteren avond en afgelopen nacht trokken er enkele onweersbuien van over Frankrijk ons land binnen.

Na een adem pauze morgen - donderdag - lijken de onweersbuien opnieuw een weg te vinden naar onze regio's op vrijdag, zaterdag en gedeeltelijk ook nog op zondag.

Actuele situatie

Kijken we naar de laatste satellietbeelden dan zien we een lang gerekte wolkenband boven centraal Europa en nog zo'n wolkenband boven de Oceaan. De eerst genoemde wolkenband (een koufront) zorgde dus voor het nodige gedonder op veel plaatsen de afgelopen 2 dagen en de tweede genoemde wolkenband (eveneens een koufront) komt tegen het weekend dicht genoeg om opnieuw voor het nodige gedonder te zorgen, want aan de voorzijde van deze storing zal er opnieuw warme, maar wel vochtigere lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten, naar ons getransporteerd worden.

'Stilte voor de storm'

Morgen - donderdag - zullen we echter nog maar een weinige invloed hebben van deze storing, wat wil zeggen we dus starten met veel zon. Naar volgens de dag vordert zien we wel opnieuw stapelwolken ontwikkelen en lokaal kan zo'n stapelwolk voor een bui zorgen, al dan niet met een donderslag maar het zullen zeker geen onweerstoestanden zijn zoals de voorbije dagen. De temperaturen zitten daar in tegen wel opnieuw in de lift want aan de voorzijde van het koufront komt er reeds gezegd zijnde warmere lucht naar ons land zodat de maxima opnieuw zo'n 27 tot lokaal, mits de zon genoeg ruimte zou krijgen de 30 °C kunnen halen. Tegen de avond verdwijnen de buien weer en krijgen we een droge nacht met minima 16 °C tot 19 °C in de grote steden.

Eerste onweders vinden hun weg naar ons land

Op vrijdag verwachten we in eerste instantie nog droog weer met enkele wolkenvelden en opklaringen, maar in de vroege uren van de ochtend zou zich volgens de laatste weercomputers een eerste onweerscomplex vormen en koers zetten richting de Benelux. Waar exact dit onweer het hevigst zal toeslaan is nog onzeker maar deze onweersbuien kunnen wel met hagel gepaard gaan en eventueel met de nodige rukwinden. Het wordt overigens opnieuw puffen en zweten want door de aangevoerde, vochtige lucht vanaf het zuidwesten klimt de temperatuur opnieuw naar waarden rond 28 - 30 °C.
Een 2de onweerscomplex zou zich dan iets dichter bij ons land gaan vormen in Frankrijk waardoor in de namiddag/avond de kans op (hevig) onweer blijft bestaan.

 

Onweersdreiging blijft aanwezig in het weekend

Ook op zaterdag blijven we nog in de warme, vochtige lucht zitten want onze storing zoals eerder besproken wil maar niet door ons land trekken, het blijft net ten westen treuzelen waardoor de kansen op (hevig) onweer er in blijven zitten. Ook dan zien we op de verscheidene weercomputers, hetzij in Frankrijk, hetzij in ons land, enkele onweerscomplexen ontstaan waardoor het met momenten stevige kleppers kunnen tussen zitten, opnieuw met kans op hagel, rukwinden en veel water op korte tijd. Ook in de nacht van zaterdag op zondag blijft deze kans nagenoeg dezelfde.

Zondag zou de storing uiteindelijk toch langzaam aan naar het oosten trekken waardoor in het westen de atmosfeer toch langzaam gaat stabiliseren, maar in centrum of het oosten kunnen er op zondag opnieuw enkele onweersbuien ontstaan die opnieuw stevig kunnen uitpakken. Gans het weekend blijft het ook warm en zwoel met temperaturen die rond de 28 °C.

Komt het dancefestival Tomorrowland in gevaar dit weekend?

Dat is zeer moeilijk te voorspellen, zeker gezien de termijn waar we nu over spreken maar we raden u aan om toch tijdig de weerberichten te blijven volgen. Indien u kan via smartphone of iets dergelijks kan men steeds tijdig de radarbeelden eens bekijken om te zien mocht er een zwaar onweer richting Boom trekken maar om dit nu op voorhand zo nauwkeurig te voorspellen, dat lukt helaas niet. Onze waarschuwingen, welke we tijdig zullen proberen up te daten van het onweer kan men terug vinden op onze website.

zaterdag 20 juli 2013

Bakken a la plancha

Voor zo ver de maand juli reikt kunnen we zeker niet klagen wat betreft zomer weer, het heeft trouwens al niet meer geregend sinds 3 juli en we doen er nog een schep boven op de komende dagen!

Onze nationale feestdag zal morgen in zomerse omstandigheden verlopen, de temperaturen zullen opnieuw makkelijk 28 °C kunnen halen, lokale 30'ers sluiten we zeker niet uit! Ook de dagen daarna, maandag en dinsdag zullen zeer warm (lees tropisch) verlopen met temperaturen die op die beide dagen makkelijk boven de  30 °C zullen gaan, de warmste dag zou maandag worden. Later in de week zakken de temperaturen opnieuw enkele graden maar dan nog blijft het aangenaam warm bij gemiddeld 25 °C. Kortom, bakken a la plancha dus
Het Amerikaanse weermodel komt met 33 - 34 °C op maandag!
Overigens zullen de Storm Chasers waarschijnlijk ook opnieuw aan de bak kunnen komen, want het is voor hun ook al weer een maand geleden toen ze op 18 - 19 juni op pad hebben kunnen gaan want een thermisch lage druk gebiedje zou in de nacht van dinsdag op woensdag of woensdag overdag ons weer gaan bepalen welke wil zeggen er ofwel in de nacht van dinsdag op woensdag of woensdag overdag de atmosfeer onstabiel zal worden en er dus makkelijk enkele stevige (onweers)buien tot ontwikkeling kunnen komen. Uiteraard is het voor details nog te ver.

Franse thermisch depressie zou ons weer gaan
bepalen op dinsdagnacht/woensdag

zaterdag 15 juni 2013

Zwoele dagen in het verschiet, kans op (zwaar) onweer

De bliksemfotografen kunnen
terug aan de slag.
Zoals we al vermeld hadden op onze sociale kanalen (Twitter en Facebook) komen we vanavond met een eerste voorbeschouwing van wat er uiteindelijk staat de gebeuren begin volgende week.

Morgen  zullen we nog niet veel ondervinden van die plotse warme opstoot, het is te zeggen, toch niet in België. In centraal Frankrijk is een ander verhaal, daar zullen zich morgen reeds enkele felle onweersbuien kunnen ontwikkelen en dezelfde storing zal maandag in ons land ook voor het nodige gedonder zorgen!


Situatie zondag middag 14u
Morgen - zondag - zien we op de grondkaarten 2 uitgebreide systemen liggen, namelijk een hoge druk
gebied in het Middellands zeegebied en een complex lage druk gebied nabij de golf van Biskaye. Ten noorden van de hoge druk gebied bevind zich een warmte front die wat verbinding zoekt met een ander warmte front welke verbonden is aan het complexe lage druk gebied. Achter deze storingen zit gevoelig warmere lucht en dit zullen we merken maandag, maar zondag krijgen we dus niet echt een zon overgoten dag, omdat hoge en middelhoge bewolking, door deze warmte fronten, de zon wat zullen versluieren. Heel lokaal valt er een spat regen maar we verwachten geen grote hoeveelheden. De bruine pijlen op de weerkaart tonen een samenwerking van een kleine lage druk kern boven Spanje en het hoge druk gebied die in feite warme zuidelijke lucht via de warmte fronten naar onze regio's pompen.


Situatie maandag nacht 02u
In de nacht van zondag op maandag zien we dus dat beide warmte fronten tot 1 zijn herleid en gans het zaakje dichterbij is gekomen. Dus ook maandag nacht zullen er veel wolken hangen en de temperatuur zal vooral na middernacht stabiel en tegen de vroege ochtend stilaan beginnen stijgen omdat de warmere lucht in de eerste helft van maandag zal binnen stromen.

Op het kaartje is er een buienlijn ingetekend (groen aangeduid) welke dus vooral in zuid Frankrijk reeds voor felle onweersbuien zal zorgen, want achter het warmte front is de lucht wel warmer, maar ook onstabiel (op nadering van het koufront). Maandag voormiddag verwachten we eerst nog veel restant bewolking, enerzijds door het warmte front en anderzijds door eventuele onweersbuien die zich in het zuidelijke/centrale deel van Frankrijk hebben gevormd.


Situatie maandag middag 14u
Maandag middag zien we uiteindelijk dat een deel van het warmte front een begint te in te draaien als een koufrontje terwijl de rest van het warmte front langzaam verder naar het noorden schuift, de lucht achter het warmte front, en voor het koufront met daarin de getekende buienlijn (groen aangeduid) kruipt langzaam omhoog richting België.

Tegen de avond en nacht periode stijgen de onweerskansen dus aanzienlijk en we zullen dit ook voelen want tegen de avond zitten we in de gevoelig, zwoele warmere lucht.



Zeer onstabiele condities maandag avond om 23u
 Gaan we kijken naar onze eigen aangemaakte weerkaarten met data van het Amerikaanse model GFS dan zien we dat in de namiddag / avond de onstabiliteit fors toeneemt. Deze onstabiliteit noemen we CAPE ( Convective Available Potential Energy ). Hoe hoger deze waarden zijn, hoe groter de onstabiliteit en hoe forser de buien kunnen uitpakken. De andere parameter die op deze kaarten is getekend is de LI ( Lifted Index ). Deze index bepaalt mee, met de CAPE, hoe zwaar een onweersbui KAN worden. Bij waarden van -5 of lager kan een onweer stevige proporties aannemen (hiermee bedoelen we, veel regenval, rukwinden en hagel => 2 cm). Natuurlijk zijn er nog een hele hoop parameters om te kunnen voorspellen hoe zwaar het onweer zal zijn maar hier gaan we niet dieper op in.



SRH haalt waardes om aan Supercell onweer te voldoen
Waar we het wel nog even over willen hebben is de windscheering, welke dus vertelt of de wind in verschillende hoogtes veranderd van snelheid en of van richting. Deze parameter is vooral van belang om onweersbuien langer stand te kunnen houden en zelfs om te kunnen voorspellen of het onweer van een zwaar kaliber zal worden (de zogenaamde supercell). Als we deze parameters gaan bekijken voor maandag avond dan zien we dat de windscheering redelijk gunstig te noemen is om een onweer tot supercell te laten evolueren. Deze 'Storm Relatif Helicity' waarden, zowel tussen 0 - 1 km en 0 - 3 km zijn respectievelijk 150 m²/s² en zo'n 300 m²/s².

De criteria die voldoen om een onweer tot een supercell te leiden zijn bij een Storm Relatif Helicity tussen 0-1 km is 150 m²/s², bij de 0-3 km versie hebben we minimum 250 m²/s² nodig. Deze waarden worden dus gehaald en zelfs lichtjes overschreden. 


Conclusie:

Uiteraard is het nu nog te vroeg om exact te gaan voorspellen waar en hoe zwaar de onweersbuien exact zullen zijn, dit zullen de komende 24 tot 36 uur moeten bekijken maar dat het maandag namiddag/avond eens stevig kan onweer lijkt toch zo goed als zeker, met een voorkeur voor het westen van ons land.

Voor verdere informatie betreffende de kansen en waarschuwingen kan u steeds terecht op onze waarschuwingspagina ( http://www.extremeweather.be/forecast.php ) waar we vanaf morgen namiddag/avond een eerste verwachting zullen plaatsen.

Stay tuned @ ExtremeWeather.Be