dinsdag 3 december 2013

Onstuimige weerkaarten!

Diepe storm depressie over het zuiden van Scandinavië
Dichte isobaren wijzen op een strak windveld
Een noordwesterstorm, dit komt er donderdag namiddag/avond op de Noordzee te staan.

Echter, aan de Belgische kust zullen we weinig van deze storm merken, met uitzondering dat eventueel het zeewater het waakpeil bereikt in de diverse stations door het opstuiwen van het zee water vanuit het noordwesten.

Op de kaart hier links zien we de luchtdruk verwachtingen door het Amerikaanse weermodel GFS. Op donderdag 17u zien we een zeer diepe depressie over het zuiden van Scandinavië te liggen. Een strak
windveld aan de zuid(west) flank van deze depressie zorgt voor een tijdelijke onstuimige weertype op de Noordzee.

Op de Noordzee kan er 11 bft komen te staan, aldus GFS
De 2de kaart toont de details voor de Benelux, de kern van de depressie is niet te zien op deze kaart maar we zien wel dat de isobaren enorm dicht bij elkaar liggen wat dus nog eens wijst op een strak windveld. Voor België niet meteen een probleem, voor onze kustlijn verwachten we maximaal tijdelijk maar 7 a 8 bft. Voor noord Nederland, NW Duitsland en west Denemarken is het een ander verhaal...

Nemen we de (geanimeerde) windkaart erbij, dan zien we dat vanaf donderdag middag (14u) op de Noordzee de windsnelheden snel oplopen richting 10 bft wat dus een 'zware storm' betekend. Later, 2de en 3de animatie komt 11 bft ook op de windkaart, wat 'zeer zware storm' betekend. In de vorige uitvoeren van het model zagen we ook tijdelijk 12 bft verschijnen (12 bft = orkaankracht). Tevens zien we telkens pijltjes op de windkaarten verschijnen, deze tonen de richting aan van waar de wind zal komen.
Sneeuwdek verwachting vanaf donderdag 19u tot zaterdag 13u
Aldus, voor de Belgische kust zien we maximaal 8 bft verschijnen. De Nederlandse kust, vooral in het noorden en noordwesten zien we ook tijdelijk 10 bft verschijnen, zware storm dus! Ook NW Duitsland krijgt veel wind te verwerken. Denemarken ligt strategisch zo opgesteld dat het gans de periode felle windsnelheden mag verwachten, tot wel 11 bft tegen hun kustlijn.
blijven het patroon volgen dan zien we dat de wind eerst uit het zuidwesten komt, draaiend naar noordwest.
Als we de storm van eind oktober ginder nog niet vergeten zijn dan weten ze waar ze zich opnieuw mogen aan verwachten. Schade is gewoon weg niet uit te sluiten.

Vanuit het noordwesten, komt er dus ook koudere lucht binnen, van oorsprong polaire lucht. De neerslag kan dus vooral op vrijdag, vrijdagnacht en zaterdag ochtend in de lagere gebieden winterse neerslag zijn, met voorkeur voor Nederland en het noordoosten van België. Het zuidwesten van België houd het waarschijnlijk zelfs grotendeels droog. Tot het sneeuwdek komt het waarschijnlijk niet of maar tijdelijk. Enkel in de Ardennen, kunnen we volgens de laatste prognoses, een 5 - tal cm sneeuw verwachten. Vorige uitvoeren van het model kwamen met 5 - 10 cm. Kortom, interessante weerkaarten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten