zaterdag 15 juni 2013

Zwoele dagen in het verschiet, kans op (zwaar) onweer

De bliksemfotografen kunnen
terug aan de slag.
Zoals we al vermeld hadden op onze sociale kanalen (Twitter en Facebook) komen we vanavond met een eerste voorbeschouwing van wat er uiteindelijk staat de gebeuren begin volgende week.

Morgen  zullen we nog niet veel ondervinden van die plotse warme opstoot, het is te zeggen, toch niet in BelgiĆ«. In centraal Frankrijk is een ander verhaal, daar zullen zich morgen reeds enkele felle onweersbuien kunnen ontwikkelen en dezelfde storing zal maandag in ons land ook voor het nodige gedonder zorgen!


Situatie zondag middag 14u
Morgen - zondag - zien we op de grondkaarten 2 uitgebreide systemen liggen, namelijk een hoge druk
gebied in het Middellands zeegebied en een complex lage druk gebied nabij de golf van Biskaye. Ten noorden van de hoge druk gebied bevind zich een warmte front die wat verbinding zoekt met een ander warmte front welke verbonden is aan het complexe lage druk gebied. Achter deze storingen zit gevoelig warmere lucht en dit zullen we merken maandag, maar zondag krijgen we dus niet echt een zon overgoten dag, omdat hoge en middelhoge bewolking, door deze warmte fronten, de zon wat zullen versluieren. Heel lokaal valt er een spat regen maar we verwachten geen grote hoeveelheden. De bruine pijlen op de weerkaart tonen een samenwerking van een kleine lage druk kern boven Spanje en het hoge druk gebied die in feite warme zuidelijke lucht via de warmte fronten naar onze regio's pompen.


Situatie maandag nacht 02u
In de nacht van zondag op maandag zien we dus dat beide warmte fronten tot 1 zijn herleid en gans het zaakje dichterbij is gekomen. Dus ook maandag nacht zullen er veel wolken hangen en de temperatuur zal vooral na middernacht stabiel en tegen de vroege ochtend stilaan beginnen stijgen omdat de warmere lucht in de eerste helft van maandag zal binnen stromen.

Op het kaartje is er een buienlijn ingetekend (groen aangeduid) welke dus vooral in zuid Frankrijk reeds voor felle onweersbuien zal zorgen, want achter het warmte front is de lucht wel warmer, maar ook onstabiel (op nadering van het koufront). Maandag voormiddag verwachten we eerst nog veel restant bewolking, enerzijds door het warmte front en anderzijds door eventuele onweersbuien die zich in het zuidelijke/centrale deel van Frankrijk hebben gevormd.


Situatie maandag middag 14u
Maandag middag zien we uiteindelijk dat een deel van het warmte front een begint te in te draaien als een koufrontje terwijl de rest van het warmte front langzaam verder naar het noorden schuift, de lucht achter het warmte front, en voor het koufront met daarin de getekende buienlijn (groen aangeduid) kruipt langzaam omhoog richting Belgiƫ.

Tegen de avond en nacht periode stijgen de onweerskansen dus aanzienlijk en we zullen dit ook voelen want tegen de avond zitten we in de gevoelig, zwoele warmere lucht.



Zeer onstabiele condities maandag avond om 23u
 Gaan we kijken naar onze eigen aangemaakte weerkaarten met data van het Amerikaanse model GFS dan zien we dat in de namiddag / avond de onstabiliteit fors toeneemt. Deze onstabiliteit noemen we CAPE ( Convective Available Potential Energy ). Hoe hoger deze waarden zijn, hoe groter de onstabiliteit en hoe forser de buien kunnen uitpakken. De andere parameter die op deze kaarten is getekend is de LI ( Lifted Index ). Deze index bepaalt mee, met de CAPE, hoe zwaar een onweersbui KAN worden. Bij waarden van -5 of lager kan een onweer stevige proporties aannemen (hiermee bedoelen we, veel regenval, rukwinden en hagel => 2 cm). Natuurlijk zijn er nog een hele hoop parameters om te kunnen voorspellen hoe zwaar het onweer zal zijn maar hier gaan we niet dieper op in.



SRH haalt waardes om aan Supercell onweer te voldoen
Waar we het wel nog even over willen hebben is de windscheering, welke dus vertelt of de wind in verschillende hoogtes veranderd van snelheid en of van richting. Deze parameter is vooral van belang om onweersbuien langer stand te kunnen houden en zelfs om te kunnen voorspellen of het onweer van een zwaar kaliber zal worden (de zogenaamde supercell). Als we deze parameters gaan bekijken voor maandag avond dan zien we dat de windscheering redelijk gunstig te noemen is om een onweer tot supercell te laten evolueren. Deze 'Storm Relatif Helicity' waarden, zowel tussen 0 - 1 km en 0 - 3 km zijn respectievelijk 150 m²/s² en zo'n 300 m²/s².

De criteria die voldoen om een onweer tot een supercell te leiden zijn bij een Storm Relatif Helicity tussen 0-1 km is 150 m²/s², bij de 0-3 km versie hebben we minimum 250 m²/s² nodig. Deze waarden worden dus gehaald en zelfs lichtjes overschreden. 


Conclusie:

Uiteraard is het nu nog te vroeg om exact te gaan voorspellen waar en hoe zwaar de onweersbuien exact zullen zijn, dit zullen de komende 24 tot 36 uur moeten bekijken maar dat het maandag namiddag/avond eens stevig kan onweer lijkt toch zo goed als zeker, met een voorkeur voor het westen van ons land.

Voor verdere informatie betreffende de kansen en waarschuwingen kan u steeds terecht op onze waarschuwingspagina ( http://www.extremeweather.be/forecast.php ) waar we vanaf morgen namiddag/avond een eerste verwachting zullen plaatsen.

Stay tuned @ ExtremeWeather.Be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten