Of korter gezegd, de herfst. Ze heeft lang op zich laten wachten maar uiteindelijk komt ze toch aankloppen. Tijdens het schrijven van dit bericht konden we nog wat genieten buiten van het weer bij zo'n 16 °C, overwegend bewolkt met nu en dan een opklaringen. Vanaf morgen zijn we deze ingrediënten volledig kwijt. Een 'koude put' of een kleinschalig lage druk gebiedje met koude lucht gevuld komt onze kant op en zal ons weer vanaf morgen bepalen en voor een heel ander weertype zorgen...
Kijken we even naar de luchtdruk kaarten dan zien we vanaf morgen 2 systemen opvallen, namelijk een uitgebreid hoge druk gebied en kleinschalig lage druk gebiedje. Het hoge druk gebied ligt namelijk zo gepositioneerd zodat er vanaf het noorden koude van oorsprong polaire lucht naar onze regio's kan afzakken. Natuurlijk, winter en vrieskou krijgen we niet maar het wordt wel gevoelig kouder dan we gewend zijn. De maxima zullen met moeite nog 12 °C (!) kunnen halen, m.a.w. de winterkledij kan terug uit de kast!
Het lage druk gebiedje zorgt in 2de instantie voor een bijkomende gevoel, namelijk nattigheid! Dit systeem is zodanig met koude lucht gevuld dat het contrast tussen de temperatuur van 12 °C op ooghoogte en de temperatuur op 5.5 km hoogte (zo'n -30 °C) zodanig hoog ligt waardoor er makkelijk stevige buien kunnen ontstaan, al dan niet vergezeld van onweer. Volgens de weermodellen lijken de hevigste buien voor de westelijke regio's te kiezen, mede natuurlijk door het nog relatief 'warme' zeewater wat het contrast met de boven luchten nog wat groter maakt.
Een derde factor, welke ze vooral aan de kust zullen geweten hebben is de wind. Aan de westelijke flank van het lage druk gebiedje staat een stevig windveld en natuurlijk met de vele open ruimte die de zee bied kan deze natuurlijk zo goed als ongehinderd doorblazen. De gemiddelde windsnelheden kunnen 50 km/u halen en de rukwinden kunnen oplopen tot 80 km/u. Buiten komen zal dus voor de durvers zijn!
Kortom, morgen (donderdag) wordt een onstuimige, koude en natte dag die we snel mogen vergeten. De dagen daarna lijkt de wind het wat minder te gaan doen maar vooral op vrijdag en zondag kan het wel nog nat worden maar de stevige buien zijn er dan wel uit. Op zaterdag liggen storingen net buiten onze landsgrenzen waardoor we het zo goed als volledig droog kunnen houden. Het enige wat zowat constant blijft, is de temperatuur, die haalt met moeite 11 à 12 °C de komende dagen. Mogelijk vanaf maandag opnieuw een lichte stijging naar 13 à 14 °C.
In de Alpen zullen ze WEL meteen van winter kunnen spreken, want daar zakt de vorst grens tot ongeveer 1000 meter waardoor de neerslag (en ook daar wordt er veel neerslag verwacht) boven de 1000 meter meer en meer als sneeuw zal gaan vallen. Er wordt zo'n 20 - 40 cm sneeuw verwacht! Het kaartje hiernaast geeft de verwachte sneeuwhoeveelheid zien vanaf donderdag nacht tot zaterdagmiddag. Er zijn dus uitschieters tot 50 cm mogelijk volgens het Amerikaanse weermodel! Dat wordt naar webcams kijken als u het ons vraagt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten