
Het lage druk gebiedje zorgt in 2de instantie voor een bijkomende gevoel, namelijk nattigheid! Dit systeem is zodanig met koude lucht gevuld dat het contrast tussen de temperatuur van 12 °C op ooghoogte en de temperatuur op 5.5 km hoogte (zo'n -30 °C) zodanig hoog ligt waardoor er makkelijk stevige buien kunnen ontstaan, al dan niet vergezeld van onweer. Volgens de weermodellen lijken de hevigste buien voor de westelijke regio's te kiezen, mede natuurlijk door het nog relatief 'warme' zeewater wat het contrast met de boven luchten nog wat groter maakt.

Kortom, morgen (donderdag) wordt een onstuimige, koude en natte dag die we snel mogen vergeten. De dagen daarna lijkt de wind het wat minder te gaan doen maar vooral op vrijdag en zondag kan het wel nog nat worden maar de stevige buien zijn er dan wel uit. Op zaterdag liggen storingen net buiten onze landsgrenzen waardoor we het zo goed als volledig droog kunnen houden. Het enige wat zowat constant blijft, is de temperatuur, die haalt met moeite 11 à 12 °C de komende dagen. Mogelijk vanaf maandag opnieuw een lichte stijging naar 13 à 14 °C.
In de Alpen zullen ze WEL meteen van winter kunnen spreken, want daar zakt de vorst grens tot ongeveer 1000 meter waardoor de neerslag (en ook daar wordt er veel neerslag verwacht) boven de 1000 meter meer en meer als sneeuw zal gaan vallen. Er wordt zo'n 20 - 40 cm sneeuw verwacht! Het kaartje hiernaast geeft de verwachte sneeuwhoeveelheid zien vanaf donderdag nacht tot zaterdagmiddag. Er zijn dus uitschieters tot 50 cm mogelijk volgens het Amerikaanse weermodel! Dat wordt naar webcams kijken als u het ons vraagt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten