In de loop van de nacht komt een depressie onze kanten uit die gekoppeld is aan een hoogte trog welke dus ook voor onstabiele lucht zorgt aan de (zuid)oostelijke kant van de depressie. Deze depressie zou met kern ergens over het westen van de Benelux de oversteek maken welke dus voornamelijk het (zuid)oostelijke helft van de Benelux kans maakt op onweer. Verschillende modellen berekenen echter over het westen een bak water. Deze depressie zou tegen de middag de Benelux verlaten en aldus in centraal Duitsland voor hevig onweer zou kunnen zorgen.
Enkele weerkaarten van GFS (Amerikaanse model), uitvoer van de middag:
Op de CAPE kaart (onstabiliteit van de atmosfeer) zien we opnieuw dat in het oosten zo'n 500 J/Kg beschikbaar is. Wat wil zeggen dat ginder dus energie beschikbaar is om een onweer los te peuteren. |
Enkele theoretische parameters wat onweer betreft voor het (zuid)oosten van de Benelux:
Thompson Index komt uit op zo'n 33 welke definieert dat er potentie is voor onweer.
Cross Totals Index komt uit op zo'n 23 welke definieert dat er licht potentie is voor zwaar onweer.
S-Index komt uit op zo'n 47 welke definieert dat de kans op onweer +75 % bedraagt.
KO Index komt uit rond 0 welke definieert dat er ook kans is op onweer.
Conclusie:
Westelijke provincies:
Morgen ochtend tussen 3u en 8u komt een intense regenzone aan in de Benelux, vooral over de westelijke provincies kan er veel regen vallen (lokaal meer dan 20 mm) welke dus hinder voor overlast kan zorgen, ook in het verkeer dus hou rekening als er veel regen valt met uw snelheid en hou voldoende afstand tussen uw voorligger.
Oostelijke provincies:
Vooral in de voormiddag is er kans op een gestructureerd onweer. Lokaal kan dit onweer hevig zijn met rukwinden die hoog kunnen oplopen (in de orde van 70 - 90 km/u). Hagel is ook niet helemaal uitgesloten (< 2 cm).
In de namiddag komen er dan opklaringen opzetten vanaf het westen en wordt het rustiger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten