Voor veel weerliefhebbers is het uitkijken naar donderdag, om de kracht van moeder natuur te kunnen aanschouwen, anderen zitten dan weer met vrees of ze alweer of nog meer schade zullen krijgen na het stormweer dat maandag ochtend lelijk huis hield (voornamelijk dan over Limburg).
Halen we er even de grond luchtdruk kaart bij dan zien we momenteel tijdens het schrijven van dit bericht (links, omcirkeld) een depressie liggen ver over de Atlantische Oceaan welke tegen donderdag over Britse eiland zou komen te liggen. Aan de voorzijde van deze depressie zal er warme lucht onze streken worden opgestuurd waardoor we zeker in het binnenland de 25 graden grens moeten kunnen halen.
De dag zal echter niet zonder vlieg of stoot voorbij gaan, want in de loop ochtend trekt een, waarschijnlijk een inactief warmtefront over onze streken waaruit wat motregen zou kunnen vallen. Achter dit warmtefront krijgen we dan wisselend bewolkte condities met ruimte voor opklaringen. Tevens achter dit warmtefront komt er warmere lucht vanuit Frankrijk naar onze streken gedreven. Echter deze warme lucht zal ook zo snel als ze gekomen is, terug verdreven worden tegen de avond door een waarschijnlijk zeer actief koufront en met actief bedoelen we dan buien vergezeld van lokaal hevig onweer met alles erop en eraan.
Hoe hevig het onweer zal uitpakken is nog onzeker want de timing wanneer het koufront aan zijn doortocht begint is van cruciaal belang en daar zijn verschillende weercomputers het nog niet over eens. Kijken we naar de voorspelde grond kaart van het KMI dan zien we dat het koufront (het blauwe lijntje, met blauwe driehoekjes) nog om 12u ver buiten onze landgrenzen ligt. Net voor dit koufront zouden er aldus stevige onweersbuien kunnen ontwikkelen.
Zoals de modellen er nu bij liggen bereken ze gemiddeld een latente onstabiliteit van zo'n 1500 J/KG (CAPE) bij een een negatieve LI van -4 welke dus met voldoende windschering opnieuw voor zware onweersbuien kunnen leiden.
Woensdag namiddag of avond nemen we een nieuwe blik op de weerkaarten voor een duidelijker zicht op de situatie voor donderdag.
Voor de weertechneuten onder ons:
Nemen we een kijkje naar een voorspelde sounding voor Brussel om donderdag namiddag 15 UTC (17 uur lokale tijd) dan kunnen we afleiden dat er op dat ogenblik zo'n 1600 J/KG aan CAPE wordt berekend bij een LI van -5. Tevens komen de K index op een waarde uit van 31 welke theoretisch gezien wil zeggen dat er kans is op enkele onweersbuien. De TT-index (Total-Totals) komt met een waarde van 48 welke wil zeggen dat er verspreid enkele onweersbuien mogelijk zijn, waarvan enkele zware onweersbuien echter door de termijn kan hier nog niet veel belang aan gehecht worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten