zondag 24 juni 2012

Zomer in zicht of toch niet?

Is de zomer nu nog steeds zoek of begint er toch licht aan het eind van de tunnel te zitten, vandaag bekijken we hoe de weerkaarten er bij liggen voor de komende week.
We krijgen de laatste tijd maar steeds de vraag 'waar blijft de zomer' en we moeten al telkens met een negatief antwoord voor de boeg komen. We hebben het steeds moeten hebben van 1 dagsvliegen, maar daar lijkt dan toch eindelijk een eind aan te komen al lijken depressies nooit veraf dus we moeten het met enige voorzichtigheid aan de man brengen.



Komende week begint nog licht wisselvallig maar naar het weekend toe, welke dan van 1 van de grootste festivals in België van start gaat, namelijk Rock Werchter, zien we toch temperaturen vlot oplopen richting 25 tot lokaal 28 °C. We bekijken het eens in detail, van dag tot dag.

Vandaag zien we een depressie liggen boven de Britse eilanden welke deze dus voor slecht weer zorgt boven de Benelux, een koufront maakt de doortocht welke voor ettelijke liters neerslag zal zorgen. De zon zien we niet of nauwelijks waardoor de temperaturen dan ook ondermaats blijven met maxima van gemiddeld 16 °C.
Komende avond en nacht trekt de regenzone verder oostwaarts en zien we de eerste opklaringen opduiken in het westen van land welke te danken zijn aan een mobiele wig van hogedruk.


Deze mobiele wig van hogedruk (zie rechts) zal ook ons weer voor maandag bepalen. De zon zal terug aan te pas komen al blijven, vooral in het binnenland enkele lokale buien mogelijk. Aan zee zijn de weerkaarten het droogst en het zonnigst. De temperaturen zullen stijgen naar nog net iets te frisse waarden voor de tijd van het jaar met maxima van zo'n 17 °C aan zee tot 20 °C in het binnenland. In de oosten en voornamelijk in de Ardennen zijn in eerste instantie wel nog enkele hardnekkige wolkenvelden aanwezig (restanten van de storing die vandaag over het land trekt) maar ook daar moet het lukken om tegen de middag enkele opklaringen te krijgen. Echter door een matige wind uit zuidwestelijke tot westelijke richting zal het nog net een tikkeltje frisser aanvoelen.

Dinsdag zou het dan moeten lukken om het helemaal droog te houden over gans het land. We zijn dan dat de hogedruk invloeg hoog genoeg is om het droog te houden (met kern zowat over het centrale deel van Frankrijk, welke al daar de temperatuur zal klimmen naar 25 °C, echter bij ons moeten we het stellen met een zuidwestelijke tot westelijke luchstroming waardoor het nog niet meteen heel warm kan komen doordat de wind nog van over zee komt, echter bij maxima van ongeveer 21 tot lokaal 22 °C zijn dit normale waarden voor het centrum van het land. Doordat de lucht nog van over zee komt wil dit ook zeggen dat er nog genoeg vocht in de atmosfeer aanwezig is om het tot enkele stapelwolken te brengen maar deze zullen volledig onschuldig van aard zijn. We zien wel dat over de Atlantische Oceaan een depressie ligt die later deze week mogelijk een deel van ons weer zal bepalen.

Woensdag krijgen we zowat een kopie van het weerbeeld van dinsdag, al zien we dan dat sommige weercomputers (ook GFS) een kleine trog intekenen in de weerkaarten zodat er de buienkans iets groter wordt, al zal dit vooral terug een lokaal verschijnsel zijn want ECMWF laat dit niet zien. De temperaturen zullen eventueel nog een graadje kunnen winnen zodat de maxima tussen 22 - 23 °C zullen liggen, welke voor de meeste mensen een aangename temperatuur is (en welke ook normale waarden zijn voor onze regio voor deze tijd van het jaar), de wind zou volgens het ECMWF uit zuidwestelijke richtingen komen, GFS toont eerder nog een westelijke richting al denk we persoonlijk dat GFS nog zal bijdraaien de komende runs. Echter dit is niet zo'n grote zorg. De eerder besproken depressie zou dan tevens ook al iets dichter naar onze regio komen welke voor een opmars van warmte zal zorgen vanaf donderdag.

ZZO luchtaanvoer
850 hPa temperatuur kaart
Zoals hierboven beschreven zien we donderdag een de depressie opschuiven naar de Britse eilanden. Op de huidige weerkaarten zien we dan ook dat de luchtstroming abrupt verandert van zuidwestelijke naar een zuidelijke tot zelfs zuid tot zuidoostelijke richting en met de reeds opgeslagen warmte over het centraal en zuid Frankrijk wil dit natuurlijk zeggen dat deze warmte onze richtingen uitkomt. Dit kunnen we ook zien op de 850 hPa weerkaart welke de temperatuur op zo'n 1500 meter weergeeft.


We zien dat op 850 hPa de temperatuur van 20 °C niet ver van ons afligt en om de temperatuur aan de grond af te leiden uit deze kaarten mag je daar overdag zo'n 5 tot 8 °C bijtellen. Dus snel gerekend wil dit zeggen dat we donderdag temperaturen mogen verwachten van zo'n 25 tot lokaal 28 °C echter de Britse depressie met bijhorende storingen ligt op de loer en dat zal voor de nacht van donderdag op vrijdag of vrijdag overdag voor belang zijn.

Een naderend koufront met vlak daarvoor een buienlijn, die verbonden is aan die depressie zal donderdag nacht ons land naderen en daar zou, we zeggen wel ZOU, eventueel zwaar gedonder kunnen van komen. We zien mooi op de potentiële temperatuur kaart op 850 hPa waar het koufront zich zou bevinden met eventuele buienlijn (conv. line), aldus het GFS model.

En met temperaturen die donderdag makkelijk boven de 25 °C en het 's avonds niet echt afkoelt KAN dit voor serieus gedonder zorgen. In hoeverre dit werkelijkheid wordt en hoe hevig het onweer zou kunnen zijn is nog af te wachten, dat zullen we later deze week in kaart brengen.

Vrijdag zien we de depressie verder opschuiven naar het noord tot noord oosten waardoor het koufront onze regionen mogelijks zal schampen en we dus vrijdag ook nog in de warmere lucht kunnen vertoeven, met maxima in het oosten tot opnieuw vlot boven de 25 °C. In de namiddag en 's avonds kan er dan opnieuw onweer ontstaan over de oostelijke regio's van de Benelux maar het lijkt dan vooral voor Duitsland weg gelegd te zijn (met enige voorbehoud uiteraard).

In het weekend zouden we uiteindelijk toch in de frissere oceaan lucht vertoeven waardoor er kans is op regenbuien zonder veel erg, met temperaturen die dan terug zakken naar waarden van 20 tot 22 °C.

Conclusie/samenvatting:
Maandag tot woensdag redelijk zomerweer met normale temperaturen tussen 20 - 23 °C, woensdag eventueel wel terug kans op een bui. Donderdag / vrijdag temperaturen die vlot boven de 25 °C uitkomen echter door nabij gelegen depressie met bijhorende regen/buien zones is er kans op (hevig) onweer al moet dit laatste nog opgevolgd zorgen.

dinsdag 19 juni 2012

Donderdag mogelijks opnieuw noodweer....

Voor veel weerliefhebbers is het uitkijken naar donderdag, om de kracht van moeder natuur te kunnen aanschouwen, anderen zitten dan weer met vrees of ze alweer of nog meer schade zullen krijgen na het stormweer dat maandag ochtend lelijk huis hield (voornamelijk dan over Limburg).


Halen we er even de grond luchtdruk kaart bij dan zien we momenteel tijdens het schrijven van dit bericht (links, omcirkeld) een depressie liggen ver over de Atlantische Oceaan welke tegen donderdag over Britse eiland zou komen te liggen. Aan de voorzijde van deze depressie zal er warme lucht onze streken worden opgestuurd waardoor we zeker in het binnenland de 25 graden grens moeten kunnen halen.

De dag zal echter niet zonder vlieg of stoot voorbij gaan, want in de loop ochtend trekt een, waarschijnlijk een inactief warmtefront over onze streken waaruit wat motregen zou kunnen vallen. Achter dit warmtefront krijgen we dan wisselend bewolkte condities met ruimte voor opklaringen. Tevens achter dit warmtefront komt er warmere lucht vanuit Frankrijk naar onze streken gedreven. Echter deze warme lucht zal ook zo snel als ze gekomen is, terug verdreven worden tegen de avond door een waarschijnlijk zeer actief koufront en met actief bedoelen we dan buien vergezeld van lokaal hevig onweer met alles erop en eraan.

Hoe hevig het onweer zal uitpakken is nog onzeker want de timing wanneer het koufront aan zijn doortocht begint is van cruciaal belang en daar zijn verschillende weercomputers het nog niet over eens. Kijken we naar de voorspelde grond kaart van het KMI dan zien we dat het koufront (het blauwe lijntje, met blauwe driehoekjes) nog om 12u ver buiten onze landgrenzen ligt. Net voor dit koufront zouden er aldus stevige onweersbuien kunnen ontwikkelen.

Zoals de modellen er nu bij liggen bereken ze gemiddeld een latente onstabiliteit van zo'n 1500 J/KG (CAPE) bij een een negatieve LI van -4 welke dus met voldoende windschering opnieuw voor zware onweersbuien kunnen leiden.

Woensdag namiddag of avond nemen we een nieuwe blik op de weerkaarten voor een duidelijker zicht op de situatie voor donderdag.


Voor de weertechneuten onder ons:

Nemen we een kijkje naar een voorspelde sounding voor Brussel om donderdag namiddag 15 UTC (17 uur lokale tijd) dan kunnen we afleiden dat er op dat ogenblik zo'n 1600 J/KG aan CAPE wordt berekend bij een LI van -5. Tevens komen de K index op een waarde uit van 31 welke theoretisch gezien wil zeggen dat er kans is op enkele onweersbuien. De TT-index (Total-Totals) komt met een waarde van 48 welke wil zeggen dat er verspreid enkele onweersbuien mogelijk zijn, waarvan enkele zware onweersbuien echter door de termijn kan hier nog niet veel belang aan gehecht worden.


zondag 17 juni 2012

Ochtendspits dreigt in het water te vallen

Morgen - maandag - zullen we de dag starten met lokaal veel regen (20 mm of meer). Ook is kans op onweer met gevaar voor zware rukwinden.

In de loop van de nacht komt een depressie onze kanten uit die gekoppeld is aan een hoogte trog welke dus ook voor onstabiele lucht zorgt aan de (zuid)oostelijke kant van de depressie. Deze depressie zou met kern ergens over het westen van de Benelux de oversteek maken welke dus voornamelijk het (zuid)oostelijke helft van de Benelux kans maakt op onweer. Verschillende modellen berekenen echter over het westen een bak water. Deze depressie zou tegen de middag de Benelux verlaten en aldus in centraal Duitsland voor hevig onweer zou kunnen zorgen.

Enkele weerkaarten van GFS (Amerikaanse model), uitvoer van de middag:

Verwachte neerslag maandag ochtend om 8u, voornamelijk dus in het westen van het land veel regen
( lokaal meer dan 20 mm ), in het oosten wordt er minder neerslag berekend echter wel convectief welke ginder enkele onweersbuien in de vroege ochtend reeds mogelijk zijn.
Op de CAPE kaart (onstabiliteit van de atmosfeer) zien we opnieuw dat in het oosten zo'n 500 J/Kg beschikbaar is.
Wat wil zeggen dat ginder dus energie beschikbaar is om een onweer los te peuteren.




Deze kaart tootn de pseudopotentieële temperatuur op 850 hPa (zo'n 1500 meter). We zijn duidelijk dat
de hoogte trog tot pal over ons land reikt (sector met koudere lucht) en botst tegen de warmere lucht verder op het Europees continent.

Detail kaart van vorige kaart. We zien mooi de depressie liggen boven België (gekenmerkt door de letter 'T')
Aan de oostelijke kant zien we de warmere lucht, aan de westelijk zijde de koudere lucht op 850 hPa (ong. 1500 meter hoogte). De warmere lucht zal dus voornamelijk voor toenemende kansen op onweer zorgen over het (zuid)oosten van de Benelux.

Deze kaart toont de Soaring-Index aan (gekleurde zones). Hoge roder de kleur, hoe meer kans op onweer. Soaring bedraagt dus voor het (zuid)oosten van de Benelux zo'n 30 tot 35 K welke dus voor 60 tot 80 % kans op onweer duidt. De stippellijnen tonen aan hoeveel kans er is op convectieve bewolking, welke ook meer dan 65 % bedraagt.  
Nog een andere neerslagkaart van NCEP GFS, welke dus vooral over het westen van België voor meer dan 20 liter neerslag berekent. Over het (zuid)oosten zien we minder neerslag berekent maar wel convectief (aldus de rode stippellijnen) en dus dat ook opnieuw duidt op enkele onweersbuien.
Deze kaart toont de SRH tussen 0 - 3 km. We zien vooral dat de SRH enorm toe neemt over het (zuid)oosten van de Benelux doet stijgen naar waarden die boven 300 m²/s² bedraagt, welke dus een enorme motor zou zijn om onweersbuien tot ontwikkeling te brengen. 


Enkele theoretische parameters wat onweer betreft voor het (zuid)oosten van de Benelux:

Thompson Index komt uit op zo'n 33 welke definieert dat er potentie is voor onweer.
Cross Totals Index komt uit op zo'n 23 welke definieert dat er licht potentie is voor zwaar onweer.
S-Index komt uit op zo'n 47 welke definieert dat de kans op onweer +75 % bedraagt.
KO Index komt uit rond 0 welke definieert dat er ook kans is op onweer.

Conclusie:

Westelijke provincies:
Morgen ochtend tussen 3u en 8u komt een intense regenzone aan in de Benelux, vooral over de westelijke provincies kan er veel regen vallen (lokaal meer dan 20 mm) welke dus hinder voor overlast kan zorgen, ook in het verkeer dus hou rekening als er veel regen valt met uw snelheid en hou voldoende afstand tussen uw voorligger.

Oostelijke provincies:
Vooral in de voormiddag is er kans op een gestructureerd onweer. Lokaal kan dit onweer hevig zijn met rukwinden die hoog kunnen oplopen (in de orde van 70 - 90 km/u). Hagel is ook niet helemaal uitgesloten (< 2 cm).

In de namiddag komen er dan opklaringen opzetten vanaf het westen en wordt het rustiger.

woensdag 13 juni 2012

Komend weekend droge of natte batjes te Izegem?

Zoals naar jaarlijkse gewoonte zijn het komend weekend Batjes te Izegem.

Welk weer mogen we verwachten? 
Of wordt het een trend zoals de laatste jaren dat de batjes alsmaar minder volk mogen ontvangen, beïnvloed door het slechtere weer?

Helaas, ook dit weekend beloofd niet hoogzomers weer te worden met veel zon en + 25 °C.

Morgen donderdag zal het de beste dag van de week worden met regionaal (brede) opklaringen en temperaturen rond de 18 - 19 °C. Door de zwakke tot regionale matige wind (kracht 2 tot 3 ) uit het zuidoosten zal het een ideale dag zijn om wat in de tuin te werken en degelijke. Echter tegen de avond zien we de bewolking opnieuw toenemen op de nadering van een warmte front, gekoppeld aan een depressie die zijn wortels heeft genesteld boven het Engeland.

In de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag in de voormiddag trekken de bijhorende neerslag zones dan snel door ons land waardoor we in de namiddag opnieuw enkele opklaringen mogen verwachten vanaf het westen echter de onstabiliteit neemt iets toe waardoor het wisselvallig wordt met ook kans op enkele regenbuien (niet van zo'n kaliber welke o.a. Torhout afgelopen dinsdag onder water zette). De enige positieve trend we zien naar het weekend toe zijn de temperaturen, die op vrijdag nog enkele graden winst boeken met maxima rond 20 - 21 °C. De wind neemt wel in kracht toe naar een matige zuidenwind (kracht 3 - 4).

Depressie met bijhorend warmte en kou front die vooral op
vrijdag voormiddag zeer wisselvallig weer zal zorgen
Zaterdag blijven we nog onder invloed van de Britse depressie, al zal deze met kern dan reeds bevinden boven de verre Noordzee. Dit wil dus alsnog zeggen dat we in onstabiele luchtmassa blijven zitten en dat deze depressie alsnog enkele buien kan doen ontwikkelen boven onze regio. Echter door dagelijkse gang zullen de buien naar de avond toe snel uitsterven. De temperaturen blijven  rond de 18 - 20 °C. De wind blijft matig (kracht 3 - 4) uit het zuiden, later zuidwesten. 's Avonds en 's nachts zou het zo goed als droog moeten blijven bij minima van zo'n 13 °C.

Zondag moeten we het dan ook zo goed als droog houden met afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wind gaat iets luwen, naar gemiddelde zwakke tot matige wind (kracht 3) uit het zuidwesten. De maxima schommelen opnieuw rond zo'n 18 - 19 °C.

Ook begin volgende week blijven we in een wisselvallig weertype zitten met elke dag wel kans op buien (dinsdag eventueel met onweer, dit bekijken we later).

Conclusie voor de Izegemse Batjes:

Vrijdag begint nat maar in de loop van de dag droger weer vanaf het westen. De laatste regen zou, zoals de modellen er nu bij liggen, rond de middag de regio verlaten zodat de batjes aldus eventueel droog kunnen starten. 's Namiddag is dan wel kans op een bui, dus voor vrijdag neem een paraplu mee.

Zaterdag ook licht wisselvallig weer, vergeet zeker de paraplu niet, maar met buien weetje je nooit, het kan ook gans de dag droog blijven maar garantie is niet te tegen.

Welke op zondag wel te geven zal zijn, droog weer op zondag, echter in de namiddag en zeker tegen de avond meer wolken vanaf het zuidwesten op de nadering van een volgende storing.