We krijgen de laatste tijd maar steeds de vraag 'waar blijft de zomer' en we moeten al telkens met een negatief antwoord voor de boeg komen. We hebben het steeds moeten hebben van 1 dagsvliegen, maar daar lijkt dan toch eindelijk een eind aan te komen al lijken depressies nooit veraf dus we moeten het met enige voorzichtigheid aan de man brengen.
Komende week begint nog licht wisselvallig maar naar het weekend toe, welke dan van 1 van de grootste festivals in België van start gaat, namelijk Rock Werchter, zien we toch temperaturen vlot oplopen richting 25 tot lokaal 28 °C. We bekijken het eens in detail, van dag tot dag.
Vandaag zien we een depressie liggen boven de Britse eilanden welke deze dus voor slecht weer zorgt boven de Benelux, een koufront maakt de doortocht welke voor ettelijke liters neerslag zal zorgen. De zon zien we niet of nauwelijks waardoor de temperaturen dan ook ondermaats blijven met maxima van gemiddeld 16 °C.
Komende avond en nacht trekt de regenzone verder oostwaarts en zien we de eerste opklaringen opduiken in het westen van land welke te danken zijn aan een mobiele wig van hogedruk.
Deze mobiele wig van hogedruk (zie rechts) zal ook ons weer voor maandag bepalen. De zon zal terug aan te pas komen al blijven, vooral in het binnenland enkele lokale buien mogelijk. Aan zee zijn de weerkaarten het droogst en het zonnigst. De temperaturen zullen stijgen naar nog net iets te frisse waarden voor de tijd van het jaar met maxima van zo'n 17 °C aan zee tot 20 °C in het binnenland. In de oosten en voornamelijk in de Ardennen zijn in eerste instantie wel nog enkele hardnekkige wolkenvelden aanwezig (restanten van de storing die vandaag over het land trekt) maar ook daar moet het lukken om tegen de middag enkele opklaringen te krijgen. Echter door een matige wind uit zuidwestelijke tot westelijke richting zal het nog net een tikkeltje frisser aanvoelen.
Dinsdag zou het dan moeten lukken om het helemaal droog te houden over gans het land. We zijn dan dat de hogedruk invloeg hoog genoeg is om het droog te houden (met kern zowat over het centrale deel van Frankrijk, welke al daar de temperatuur zal klimmen naar 25 °C, echter bij ons moeten we het stellen met een zuidwestelijke tot westelijke luchstroming waardoor het nog niet meteen heel warm kan komen doordat de wind nog van over zee komt, echter bij maxima van ongeveer 21 tot lokaal 22 °C zijn dit normale waarden voor het centrum van het land. Doordat de lucht nog van over zee komt wil dit ook zeggen dat er nog genoeg vocht in de atmosfeer aanwezig is om het tot enkele stapelwolken te brengen maar deze zullen volledig onschuldig van aard zijn. We zien wel dat over de Atlantische Oceaan een depressie ligt die later deze week mogelijk een deel van ons weer zal bepalen.
Woensdag krijgen we zowat een kopie van het weerbeeld van dinsdag, al zien we dan dat sommige weercomputers (ook GFS) een kleine trog intekenen in de weerkaarten zodat er de buienkans iets groter wordt, al zal dit vooral terug een lokaal verschijnsel zijn want ECMWF laat dit niet zien. De temperaturen zullen eventueel nog een graadje kunnen winnen zodat de maxima tussen 22 - 23 °C zullen liggen, welke voor de meeste mensen een aangename temperatuur is (en welke ook normale waarden zijn voor onze regio voor deze tijd van het jaar), de wind zou volgens het ECMWF uit zuidwestelijke richtingen komen, GFS toont eerder nog een westelijke richting al denk we persoonlijk dat GFS nog zal bijdraaien de komende runs. Echter dit is niet zo'n grote zorg. De eerder besproken depressie zou dan tevens ook al iets dichter naar onze regio komen welke voor een opmars van warmte zal zorgen vanaf donderdag.
ZZO luchtaanvoer |
850 hPa temperatuur kaart |
We zien dat op 850 hPa de temperatuur van 20 °C niet ver van ons afligt en om de temperatuur aan de grond af te leiden uit deze kaarten mag je daar overdag zo'n 5 tot 8 °C bijtellen. Dus snel gerekend wil dit zeggen dat we donderdag temperaturen mogen verwachten van zo'n 25 tot lokaal 28 °C echter de Britse depressie met bijhorende storingen ligt op de loer en dat zal voor de nacht van donderdag op vrijdag of vrijdag overdag voor belang zijn.
Een naderend koufront met vlak daarvoor een buienlijn, die verbonden is aan die depressie zal donderdag nacht ons land naderen en daar zou, we zeggen wel ZOU, eventueel zwaar gedonder kunnen van komen. We zien mooi op de potentiële temperatuur kaart op 850 hPa waar het koufront zich zou bevinden met eventuele buienlijn (conv. line), aldus het GFS model.
En met temperaturen die donderdag makkelijk boven de 25 °C en het 's avonds niet echt afkoelt KAN dit voor serieus gedonder zorgen. In hoeverre dit werkelijkheid wordt en hoe hevig het onweer zou kunnen zijn is nog af te wachten, dat zullen we later deze week in kaart brengen.
Vrijdag zien we de depressie verder opschuiven naar het noord tot noord oosten waardoor het koufront onze regionen mogelijks zal schampen en we dus vrijdag ook nog in de warmere lucht kunnen vertoeven, met maxima in het oosten tot opnieuw vlot boven de 25 °C. In de namiddag en 's avonds kan er dan opnieuw onweer ontstaan over de oostelijke regio's van de Benelux maar het lijkt dan vooral voor Duitsland weg gelegd te zijn (met enige voorbehoud uiteraard).
In het weekend zouden we uiteindelijk toch in de frissere oceaan lucht vertoeven waardoor er kans is op regenbuien zonder veel erg, met temperaturen die dan terug zakken naar waarden van 20 tot 22 °C.
Conclusie/samenvatting:
Maandag tot woensdag redelijk zomerweer met normale temperaturen tussen 20 - 23 °C, woensdag eventueel wel terug kans op een bui. Donderdag / vrijdag temperaturen die vlot boven de 25 °C uitkomen echter door nabij gelegen depressie met bijhorende regen/buien zones is er kans op (hevig) onweer al moet dit laatste nog opgevolgd zorgen.