Vanaf zondag wordt het winter, althans zo klinkt de titel van dit nieuwe bericht want praktisch gezien is de herfst al 5 maanden bezig. Zoals reeds aangekondigd in de korte samenvatting gisteren zijn vandaag de modellen opnieuw eensgezind voor winterweer vanaf begin volgende week. ECMWF (Europees model), UKMO (Brits model) en GFS (Amerikaans model) doen alle 3 de deur van de diepvries open al zijn er onderling wel enkele verschillen.
GFS wist de laatste dagen niet echt wat het precies ging gaan worden, terwijl UKMO en ECMWF wel al in lijn stonden. Ook nu blijkt opnieuw dat GFS de laatste in de rij is, want op korte termijn komt hij met een iets verschillende optie van ECMWF en UKMO. Daarom, voor de bespreking neem ik even de kaarten van ECMWF erbij en de laatste recentste zijn van afgelopen middernacht.
We beginnen met komende zaterdag, als we de grondkaart nemen van het
Europese ECMWF (zie links) dan zien we 3 systemen. Twee grote hoge druk
gebieden (1 boven de Azoren en 1 boven Rusland). Daartussen zien we een
klein lage druk gebied. Dit lage druk zou naar volgens de verwachting
tegen zondag helemaal verpulvert worden door de 2 hoge druk bazen op
deze weerkaart. Daarna is het zo goed als zeker dat deze 2 hoge druk gebieden een alliantie gaan vormen waardoor de stroming langzaam zal kantelen van ZW naar O - NO. Door de aanwezigheid van de klein lage druk gebiedje krijgen we zaterdag veeleer bewolking met af en toe een streepje zon.
Normaal zouden we het helemaal droog moeten kunnen houden maar ik sluit
een druppel motregen niet uit. De temperaturen gaan zowiezo al een
beetje naar beneden, eerder naar de normalen voor de tijd van het jaar,
namelijk met maxima rond 4 - 6 °C. Tegen de avond en de nacht daarop
volgend zou de invloed van de hoge druk groter worden waardoor de wind
langzaam naar het oost tot noordoosten draait waardoor er koudere en
droge continentale lucht wordt aangevoerd waardoor de bewolking zal open breken en het zal afkoelen.
Kijken we naar de grondkaart voor zondag (rechts) dan zien we zoals reeds hier boven beschreven, de 2 hoge druk gebieden nemen de touwtjes in handen en het lage druk gebiedje is amper nog terug te vinden op de kaart. Door de invloed van het Russisch hoog komt de stroming langzaam O tot NO en samen met opklaringen kan het zaterdagnacht en zondagochtend lokaal al matig vriezen (-5 of lager), vooral in het oosten van het land. Aan de kust duurt het net iets langer voordat de stroming echt oostelijk wordt waardoor we daar minima net boven/onder het vriespunt gaan noteren. In het centrum mogen we minima verwachten rond -2 °C. Zondag overdag blijven we in diezelfde luchtsoort vertoeven en krijgen we een heel ander weertype dan zaterdag. De opklaringen zullen dominant zijn en de temperatuur stijgen naar maxima van +3 °C aan de kust, in het centrum +1, lokaal +2 °C en in de Ardense hoogtes zou het daar al tot de eerste ijsdag kunnen komen (maxima onder het vriespunt). Tevens zien we op de oceaan een strakke blokkade waardoor depressies van over zee botsen tegen het hoge druk bastion en totaal geen kans maken om door te breken.
En zo zijn we vertrokken voor winterweer, want op de kaart van maandagnacht zien we nog steeds dezelfde setting, al keert het Azoren hoog iets terug naar het zuidwesten maar zijn Russische broer laat nog niet meteen los en breidt zich meer uit naar het westen waardoor we onvervalst in een typische transportkou situatie terecht komen. De luchtsoort is afkomstig van Rusland en als je weet dat het daar momenteel overdag amper -15 °C (dit zijn Maximum temperaturen, geen minima) is dan zegt dat genoeg. Echter bij ons gaat het niet zo'n vaart op dat we ons mogen gaan kleden als bibberende Russen maar maandag krijgen we een kopie van zondag maar dan gaat het in de nacht van zondag op maandag overal vriezen (van -2 °C aan de kust tot lokaal -7 °C in de Ardennen). Maandag overdag krijgen we opnieuw rustig, zonnig winterweer met maxima die met moeite nog het vriespunt halen in het centrum van het land. Aan de kust kan het kwik tijdelijk nog boven het vriespunt uikomen. In de Ardennen maken ze zeker kans op een ijsdag.
Dinsdag zien we dat het verbindingsgebied toch moet breken. Het Azoren
hoog moet toch zijn grote broer boven Rusland loslaten maar deze grote
broer is een ijzersterke beer en zal zich niet zomaar laten doen door de
depressies. Deze depressies zijn dan wel eens verplicht om via het
westen van de Britse eilanden naar het zuiden te trekken van Europa
waardoor wij ongehinderd voort blijven profiteren van de oostelijke tot
noordoostelijke luchtstroming. Volgens deze kaart zouden we geen last
moeten hebben van deze depressie maar als deze depressie de komende
dagen iets meer naar het oosten wordt berekent dan zou west-Belgiƫ
eventueel kans maken op wat lichte sneeuwval maar daar is nog veel te
vroeg voor om dat met zekerheid te bevestigen.
Begin februari mogen we nog altijd het gigantisch grote hoge druk gebied
boven Rusland aanschouwen wat nog steeds voor ons een oostelijke tot
noord-oostelijke continentale lucht zal aanvoeren waardoor we nog steeds
in de nachten mogen genieten (of juist niet) van temperaturen die zich
situeren tussen -2 °C aan de kust tot lokaal -8 °C in de Ardennen.
Overdag zal de temperatuur amper of helemaal niet boven het vriespunt
uitkomen. Het weer zelf zal meestal rustig zijn en vrij zonnig.
Neerslag wordt er normaal amper of niet verwacht, behalve dat er eventueel kans is op wat sneeuw voor het westelijk deel van het land als het lage druk gebied op een ideaale manier de doortoch maakt naar het Middelands zee gebied volgende week dinsdag maar dat is nog absoluut ONZEKER, later meer hierover.
Of het winter weer het ook zal blijven volhouden tot het 1ste weekend van februari is ook nog onzeker dus blijf ons zeker volgen voor updates. Zondag kom ik zowiezo terug om op de EVENTUELE kansen op sneeuw terug te komen.
Stay Tuned en zorg vooral dat je u kan verwarmen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten