vrijdag 6 januari 2012

Rustiger weer maar nog steeds zacht

Na de 2 'stormachtige' dagen van afgelopen week (dinsdag / donderdag) waarbij het lokaal tot windschade kwam, lijkt de atmosfeer nog steeds niet genoeg door elkaar geschud te zijn om het tot winterweer te brengen. De dominante west-circulatie blijft de touwtjes in handen nemen, al wordt deze begin volgende week tijdelijk onderbroken echter op lange termijn lijken de kansen groot dat deze terug keert waardoor we de eerste 10 tot 15 dagen! geen winterweer hoeven te verwachten waardoor de menige winter liefhebber steeds op zijn honger zal moeten blijven zitten.

Situatie voor vandaag - vrijdag 06 januari 2012

We zien op de weerkaarten de back-bend occlusie dat gisteren over onze contreien trok nu reeds over Duitsland/Polen liggen, wel eens waar in een verzwakte vorm. Achter deze occlusie krijgen we vandaag steeds een noord-westelijke aanvoer van onstabiele, frisse zeelucht. Op de grond analyse kaart zien we 2 trogjes die vandaag en deels vannacht over onze regio gaan trekken waardoor er her en der een aantal buien kunnen vallen. In de Ardennen kunnen deze buien vergezeld zijn van smeltende sneeuw, op de Hoge Venen is dat zelfs gewone sneeuw waardoor er daar lokaal een sneeuwlaagje mogelijk is van enkele cm. De temperaturen dalen i.v.m. gisteren en halen een gemiddelde maxima van een 8-tal graden. Tegen de avond verwachten we brede opklaringen echter, op de Oceaan zien we reeds een volgende storing klaar liggen en deze is voor komende nacht of morgen ochtend.

Zaterdag 07 januari 2012

Op de grond kaart zien we reeds het warmtefront komende nacht tegen onze kusten liggen. Dat resulteert dat we tegen morgenochtend de eerste neerslag mogen verwachten in het westen. De minima liggen deze nacht rond 6 °C, in het oosten en vooral in de Ardennen kan het licht vriezen, onder de opklaringen. Achter dit warmte front zit er iets zachtere lucht, wat we ook kunnen zien aan de luchtstroming, deze gaat van noord-west naar zuid-west draaien. Zaterdag overdag zien de neerslag snel doortrekken naar het oosten. In de namiddag zien we meer opklaringen binnendrijven vanaf het westen. De wind draait wederom snel van zw naar west maar ze neemt in kracht af door de aanwezigheid van het Azoren hoog, wat volgende week over onze contreien komt te liggen. De maxima morgen liggen gemiddeld in de beurt van 8 - 9 °C.


Zondag 08 januari 2012:

Zondag krijgen we een wisselend weerbeeld, bewolking zal afgewisseld worden door opklaringen en onder de invloed van een zwakke storing kan er bui vallen, vooral in de oostelijke regio's. In het westen zouden we zo goed als droog kunnen houden. De temperaturen dalen terug lichtjes naar een gemiddelde waarde van 7 °C, in de Ardennen blijven ze steken bij een graad 5. De wind blijft matig waaien, kracht 4, dit meestal uit westelijke richting. Tegen begin volgende week, wat we ook zien op de grond kaarten zien we het Azoren hoog onze richting uit.


 Begin volgende week

Vanaf maandag zien we het hoge druk gebied over onze gebieden liggen wat resulteert in rustiger weer. Echter zonniger weer hoeven we ook niet meteen te verwachten want aan de rand van het hoge druk gebied zien we storingen net ten noorden passeren wat bij ons zal resulteren in veel bewolking en een overwegen droog weertype. Ook verder in de week zien we dezelfde trend terug keren met vooral op woensdag en donderdag meer kansen op brede opklaringen, echter in de ochtend perioden zullen we eerst te maken krijgen met uitgebreide mist. De temperaturen blijven zacht voor de tijd van het jaar met waarden overdag tussen 4 - 8 °C. Ook tijdens de nachten komt het niet tot vrieskou.


Tendens op langere termijn

Op langere termijn zijn de kansen groot dat na de rustigere periode de west-circulatie opnieuw tot stand komt waardoor we terug onder invloed komen van regenzones en ook de wind zal terug in kracht toenemen. Kijken we naar de 15 - daagse temperatuurs verwachting voor Brussel zien we dat de meerderheid van de berekeningen kiest voor de huidige setting, met op het einde van de periode een lichte daling van de temperaturen zodat we toch tot aan de normale van de tijd van het jaar kunnen komen. Ook zien we dat vanaf de 14 januari de kansen op neerslag opnieuw toenemen.

Natuurlijk, op lange termijn wordt de betrouwbaarheid alsmaar kleiner echter deze tendens zit al een tijd in de modellen dus van echt winterweer met bakken sneeuw en diepvries temperaturen zal er ook deze maand - Januari - amper of helemaal geen sprake zijn!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten