dinsdag 31 januari 2012

Gevoelstemperatuur of Wind Chill

Nu we voor een zeer koude periode staan met temperaturen die komende dagen ver onder het vriespunt blijven (overdag maxima van -3 °C of lager! en 's nachts temperaturen die dalen naar -8 °C aan de kust tot -13 °C in de Ardennen) komen we even op terug op de gevoelstemperatuur of Wind Chill.

Gevoelstemperatuur (of Wind Chill factor genaamd in het vakjargon) heeft de mens een indicatie van hoe de temperatuur aanvoelt bij gewone kledij. -5 °C bij windstil weer voelt helemaal anders aan of een -5 °C bij een matige 4 bft wind.

Komende dagen, vooral woensdag en donderdag komt er wel degelijk een ijskoude wind te staan vanuit het noordoosten waardoor het toch belangrijk is om je goed te beschermen tegen de koude en de wind. Vooral donderdag ochtend zien we temperaturen die reiken naar -10 °C in het centrum van het land, samen met een 4 bft uit noordoost komen we op een gemiddelde gevoelstemperatuur van -17 °C.

In de Ardennen en vooral op de Hoge Venen daalt het kwik nog verder naar -13 of -14 °C en samen met diezelfde windkracht komen we op waarden tot -23 °C!

Onbeschermde lichaamsdelen kunnen dus bij langdurige blootstelling onderkoeling en zelfs lichte bevriezingsverschijnselen vertonen, het is dus uiterst belangrijk om je goed te kleden want het is nu al reeds het geval dat in verschillende regio's in Oost-Europa (waar het nog kouder is dan hier!) doden zijn gevallen door de vrieskou.

Tegen het weekend neemt de windkracht terug af waardoor het iets dragelijker wordt buiten maar de vrieskou lijkt nu al stand te houden tot midden volgende week, tevens kan het dit weekend opnieuw gevaarlijk worden op de weg want verschillende modellen berekenen de laatste 48u sneeuwbuien voor gans het land, zowel op vrijdagavond als op zondag. Later meer hierover!

woensdag 25 januari 2012

Vanaf zondag wordt het winter

Vanaf zondag wordt het winter, althans zo klinkt de titel van dit nieuwe bericht want praktisch gezien is de herfst al 5 maanden bezig. Zoals reeds aangekondigd in de korte samenvatting gisteren zijn vandaag de modellen opnieuw eensgezind voor winterweer vanaf begin volgende week. ECMWF (Europees model), UKMO (Brits model) en GFS (Amerikaans model) doen alle 3 de deur van de diepvries open al zijn er onderling wel enkele verschillen.

GFS wist de laatste dagen niet echt wat het precies ging gaan worden, terwijl UKMO en ECMWF wel al in lijn stonden. Ook nu blijkt opnieuw dat GFS de laatste in de rij is, want op korte termijn komt hij met een iets verschillende optie van ECMWF en UKMO. Daarom, voor de bespreking neem ik even de kaarten van ECMWF erbij en de laatste recentste zijn van afgelopen middernacht.


We beginnen met komende zaterdag, als we de grondkaart nemen van het Europese ECMWF (zie links) dan zien we 3 systemen. Twee grote hoge druk gebieden (1 boven de Azoren en 1 boven Rusland). Daartussen zien we een klein lage druk gebied. Dit lage druk zou naar volgens de verwachting tegen zondag helemaal verpulvert worden door de 2 hoge druk bazen op deze weerkaart. Daarna is het zo goed als zeker dat deze 2 hoge druk gebieden een alliantie gaan vormen waardoor de stroming langzaam zal kantelen van ZW naar O - NO. Door de aanwezigheid van de klein lage druk gebiedje krijgen we zaterdag veeleer bewolking met af en toe een streepje zon. Normaal zouden we het helemaal droog moeten kunnen houden maar ik sluit een druppel motregen niet uit. De temperaturen gaan zowiezo al een beetje naar beneden, eerder naar de normalen voor de tijd van het jaar, namelijk met maxima rond 4 - 6 °C. Tegen de avond en de nacht daarop volgend zou de invloed van de hoge druk groter worden waardoor de wind langzaam naar het oost tot noordoosten draait waardoor er koudere en droge continentale lucht wordt aangevoerd waardoor de bewolking zal open breken en het zal afkoelen.

Kijken we naar de grondkaart voor zondag (rechts) dan zien we zoals reeds hier boven beschreven, de 2 hoge druk gebieden nemen de touwtjes in handen en het lage druk gebiedje is amper nog terug te vinden op de kaart. Door de invloed van het Russisch hoog komt de stroming langzaam O tot NO en samen met opklaringen kan het zaterdagnacht en zondagochtend lokaal al matig vriezen (-5 of lager), vooral in het oosten van het land. Aan de kust duurt het net iets langer voordat de stroming echt oostelijk wordt waardoor we daar minima net boven/onder het vriespunt gaan noteren. In het centrum mogen we minima verwachten rond -2 °C. Zondag overdag blijven we in diezelfde luchtsoort vertoeven en krijgen we een heel ander weertype dan zaterdag. De opklaringen zullen dominant zijn en de temperatuur stijgen naar maxima van +3 °C aan de kust, in het centrum +1, lokaal +2 °C en in de Ardense hoogtes zou het daar al tot de eerste ijsdag kunnen komen (maxima onder het vriespunt). Tevens zien we op de oceaan een strakke blokkade waardoor depressies van over zee botsen tegen het hoge druk bastion en totaal geen kans maken om door te breken.


En zo zijn we vertrokken voor winterweer, want op de kaart van maandagnacht zien we nog steeds dezelfde setting, al keert het Azoren hoog iets terug naar het zuidwesten maar zijn Russische broer laat nog niet meteen los en breidt zich meer uit naar het westen waardoor we onvervalst in een typische transportkou situatie terecht komen. De luchtsoort is afkomstig van Rusland en als je weet dat het daar momenteel overdag amper -15 °C (dit zijn Maximum temperaturen, geen minima) is dan zegt dat genoeg. Echter bij ons gaat het niet zo'n vaart op dat we ons mogen gaan kleden als bibberende Russen maar maandag krijgen we een kopie van zondag maar dan gaat het in de nacht van zondag op maandag overal vriezen (van -2 °C aan de kust tot lokaal -7 °C in de Ardennen). Maandag overdag krijgen we opnieuw rustig, zonnig winterweer met maxima die met moeite nog het vriespunt halen in het centrum van het land. Aan de kust kan het kwik tijdelijk nog boven het vriespunt uikomen. In de Ardennen maken ze zeker kans op een ijsdag.


Dinsdag zien we dat het verbindingsgebied toch moet breken. Het Azoren hoog moet toch zijn grote broer boven Rusland loslaten maar deze grote broer is een ijzersterke beer en zal zich niet zomaar laten doen door de depressies. Deze depressies zijn dan wel eens verplicht om via het westen van de Britse eilanden naar het zuiden te trekken van Europa waardoor wij ongehinderd voort blijven profiteren van de oostelijke tot noordoostelijke luchtstroming. Volgens deze kaart zouden we geen last moeten hebben van deze depressie maar als deze depressie de komende dagen iets meer naar het oosten wordt berekent dan zou west-België eventueel kans maken op wat lichte sneeuwval maar daar is nog veel te vroeg voor om dat met zekerheid te bevestigen.


Begin februari mogen we nog altijd het gigantisch grote hoge druk gebied boven Rusland aanschouwen wat nog steeds voor ons een oostelijke tot noord-oostelijke continentale lucht zal aanvoeren waardoor we nog steeds in de nachten mogen genieten (of juist niet) van temperaturen die zich situeren tussen -2 °C aan de kust tot lokaal -8 °C in de Ardennen. Overdag zal de temperatuur amper of helemaal niet boven het vriespunt uitkomen. Het weer zelf zal meestal rustig zijn en vrij zonnig.

Neerslag wordt er normaal amper of niet verwacht, behalve dat er eventueel kans is op wat sneeuw voor het westelijk deel van het land als het lage druk gebied op een ideaale manier de doortoch maakt naar het Middelands zee gebied volgende week dinsdag maar dat is nog absoluut ONZEKER, later meer hierover.

Of het winter weer het ook zal blijven volhouden tot het 1ste weekend van februari is ook nog onzeker dus blijf ons zeker volgen voor updates. Zondag kom ik zowiezo terug om op de EVENTUELE kansen op sneeuw terug te komen.

Stay Tuned en zorg vooral dat je u kan verwarmen!

dinsdag 24 januari 2012

De winter lijkt EINDELIJK te beginnen

De laatste 3 - 4 dagen begonnen de weermodellen met een serieuze weersomslag vanaf komend weekend. Kleine details kunnen we nu nog niet geven maar wat wel al duidelijk is, is dat het gaat afkoelen. Afgelopen dagen was vooral GFS het wispelturigste model. ECMWF en UKMO (beide Europese modellen) hebben de winterse ontwikkelingen al enkele dagen in hun uitvoer zitten. Onderstaande pluim van het Europese ECMWF toont de duidelijke temperatuursdaling vanaf zondag.




De temperaturen die deze uitvoer laat zien is niet minnetjes (of juist wel, al te zien hoe je het bekijkt). De meerderheid van de berekeningen gaat duidelijk voor een koudere trend. Sommige lijnen gaan zelfs tot -15 °C! Natuurlijk zal dat wel niet het geval worden maar 's nachts krijgen we overal lichte tot lokaal matige vorst vanaf maandag nacht. Overdag zien we dat het kwik niet of nauwelijks boven het vriespunt zal komen. Dit weer zal ook gepaard gaan met zonnige condities. Prachtig winter weer en eigenlijk is dit typische klassieke transportkou vanuit het Noord-Oosten.


Morgen bespreken we de details met de grondkaarten etc etc voor de komende 5 - 7 dagen. Stay Tuned!

woensdag 18 januari 2012

Winter zet een serieuze stap terug, zacht weer wordt terug dominant

Na de eerste echte winterse periode afgelopen 5 dagen met zowat in gans het land lichte tot matige vorst 's nachts en 's ochtend zet koning winter een serieuze stap terug. De poort gaat terug open voor een dominante west circulatie waardoor we zeker komende  5 - 7 dagen geen winter weer mogen verwachten... De trend van eind november, gans de maand december en eerste decade van januari wordt terug hernomen: Normale tot iets boven gemiddelde temperaturen en regelmatig buien/neerslag en soms winderig weer...

We nemen de laatste berekeningen van het Amerikaanse weermodel GFS bij de hand om de komende 5 dagen te bespreken, met te beginnen met morgen  - donderdag 19 januari.

Kijken we naar nevenstaande grondkaart voor morgenmiddag dan zien we 2 hoofdrol spelers die opnieuw garant staan voor een onvervalste west-circulatie. Aan de zuidkant van het lage druk gebied en de noordkant van het Azorenhoog zien we dat maritieme zachte zee lucht naar onze contreien wordt gestuurd. Aan het lage druk gebied zijn er een aantal storingen verbonden die de komende 24 uur ons weer zal bepalen. Tijdens het schrijven van dit bericht is het warmte front al voorbij getrokken en komende nacht mogen we het koufront verwachten. Dit koufront is redelijk actief en we verwachten neerslag hoeveelheden van 10 - 15 liter per vierkante meter. Je zou nu zeggen, het is een koufront, dan zou toch koudere lucht moeten over de Benelux glijden? Niets is minder waar. De maxima morgen halen 10 °C aan de kust en in het westen van het land, in het centrum zo'n 8 °C en op de Ardense hoogten klimt het kwik tot 5 °C. In de Ardennen kan de neerslag wel een winters tintje krijgen (smeltende sneeuw of korrelhagel), zeker wanneer de neerslag morgen avond eerder gaat vallen in de vorm van buien.

Vrijdag 20 januari
 
Ook voor vrijdag blijven we in diezelfde luchtsoort vertoeven en blijven we te maken hebben met enkele buien, al moet er ook plaats zijn voor opklaringen. De temperaturen blijven in de buurt van de normale, van 8°C aan de kust tot zo'n 4 °C in de Ardennen. Opnieuw kan de neerslag in de Ardennen een winters karakter krijgen maar van gestructureerde sneeuwval is absoluut geen sprake.


 

Komend weekend en begin volgende week



Ook tijdens het weekend blijven we onder dezelfde luchtsoort vertoeven waardoor we eigenlijk nu al
 aan het einde van onze bespreking zijn. In detail treden hoeven we niet doen. Het blijft wisselvallig en de temperaturen blijven rond normaal of iets hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. In de Ardennen kan de neerslag van tijd tot tijd een winters karakter krijgen maar voor bakken sneeuw en diepe vorst temperaturen ben je niet thuis in de Benelux.

Voor zulke omstandigheden moet je vertoeven in de Noordelijke Alpen waar lokaal meer dan 2 meter sneeuw ligt in de dalen. Op de bergen kunnen de hoeveelheden oplopen tot wel 5 meter!

De kaart hierboven heeft de situatie weer voor volgende week maandag, waar opnieuw een west circulatie tevoorschijn komt, al heeft de luchtsoort daar een ietsje koudere oorsprong doordat de stroming iets noordwestelijker wordt maar voor winterweer is dat absoluut geen oplossing.

donderdag 12 januari 2012

Koud intermezzo, later terug wat zachter...

We staan voor de deur van een koud weekend. We zagen vandaag een zwak koufront over onze contreien trekken en daarachter zit er gevoeliger frissere lucht en dat zullen we voelen. Komend weekend en begin volgende week wordt tijdelijk winters.

Morgen - Vrijdag

Morgen krijgen we met een noord-westelijke stroming aanvoer van koudere, vochtige maritieme lucht, met oorsprong vanaf de noordpool. Dat zullen we merkelijk voelen aan de temperaturen, de zachte maxima en minima worden dan toch eens van de kaart geveegd. Kijken we naar de atmosferische kaart voor morgen vrijdag zien we mooi hoe de luchtdruk verdelingen zijn. Een hoge druk gebied bevind zich NET ten westen van ons, terwijl we over het oosten van Rusland, met kern over de Batlische Zee een uitgestrekt lagedruk gebied terug vinden. De opgetekende pijlen tonen aan hoe de lucht rond deze 2 systemen circuleert. Aan de westkant van het hoge druk gebied stroomt er zachte lucht via de Oceaan naar het noorden toe. Vanaf het noorden zakt deze lucht dan weer aan de oostkant van het hoge druk gebied en mede door het lage druk gebied naar onze contreien. Door dat de lucht van over zee komt is deze in eerste instantie vochtig van aard wat voor bewolking zal zorgen, ook is deze zelfde luchtsoort licht onstabiel waarbij vooral aan de kust gebieden kans is op een bui (door het contrast met het warmere zee water). In de loop van de dag worden de hoge luchtdruk invloeden sterker waardoor de bewolking toch zal gaan breken en vooral tegen de avond verwachten we reeds brede opklaringen vanaf het westen, wat niet wegneemt dat er ook elders al opklaringen kunnen voorkomen. De temperaturen halen maxima van 6 - 7 °C in de westelijke regio's, over de Ardennen haalt het kwik amper nog 3 °C en dat zal zeker voelbaar zijn.

Zaterdag

Zaterdag schuift de kern van het hoge druk gebied boven de Britse eilanden langzaam op naar het oosten. Dit resulteert dat de atmosfeer snel helemaal zal stabiliseren. De luchtsoort wordt ook droger, want de wind draait van noordwest naar noord en zelfs tegen zaterdag avond/nacht wordt deze noord-oost (koudere, droge continentale lucht), wat zal resulteren dat de bewolking zo goed als helemaal zal verdwijnen. Na een frisse nacht (minimum temperaturen van 4 °C vlak aan zee tot lokaal -3 °C op de Ardense hoogten) krijgen we in eerste instantie nog resten van bewolking en vooral over het centrum en het oosten is er nog kans op een buitje en in de Ardennen is dat een winters buitje. In het westen zijn de opklaringen de dominante hoofdrolspeler. Tegen de avond wordt het overal rustig met ook in de rest van het land brede opklaringen. De maxima moeten nog een graadje inleveren met aan de kust 6 °C, 3 °C in het centrum en in de Ardennen komt het kwik niet veel hoger dan 1, mogelijks nog net 2 °C. De nacht van zaterdag op zondag zal dus nog kouder verlopen van de vorige nacht.


Zondag


Het hogedruk gebied komt pal boven onze regio te liggen en verliest wat kracht maar dit zorgt er net voor dat de koudere lucht in het oosten een makkelijke weg vind naar onze contreien (is te zien aan de kleine blauwe pijl onder het hoge druk gebied. Verder op de oceaan zien we terug een zonale structuren opduiken maar momenteel gaan we daar nog geen last van hebben. Zondagochtend zien we zowat overal negatieve temperaturen, behalve vlak aan zee, daar zullen we net wel, net niet vorst noteren. Verder in het binnenland zakt het kwik al snel richting -2 tot -3 °C, in de Ardennen daalt het kwik tot mogelijks een matige vorst van - 6 °C. Tevens is het ook uitkijken voor aanvriezende mist(banken) want door dat de kern van het hoge druk gebied boven ons ligt is er amper wind. Overdag worden deze mist(banken) snel opgelost door middel van een droog briesje uit oostelijke richting en krijgen we een zonnig weertype. Het wordt nog kouder dan zaterdag. Aan zee maxima van amper 4 °C, in het centrum blijft het kwik bij zo'n 2 °C steken, in de Ardennen schommelen de maxima rond het vriespunt.

Maandag

Het hogedruk gebied blijft zijn grondvesten behouden boven onze contreien, met andere woorden, maandag krijgen we een kopie van zondag, alleen dat het maandag overdag nog een graadje kouder zal zijn, tevens zal het 's morgens opnieuw uitkijken zijn voor aanvriezende mist want de minima dalen ook nog ietsjes verder dan zaterdag nacht, we halen minima van -1, lokaal - 2 °C aan zee, -4 tot -5 in het centrum van het land en op de Ardense hoogtes kan het opnieuw matig vriezen met waarden tot lokaal -7 °C. Overdag zoals reeds gezegd, het zelfde weer als zondag, snel optrekkende mist gevolgd door brede opklaringen. De maxima blijven steken bij 3 °C aan de kust, +1 °C in het centrum van het land en in de Ardennen zou het wel eens gans de dag kunnen blijven vriezen (= ijsdag ). Ook maandag nacht wordt opnieuw koud met minima in de orde van -1 °C aan de kust tot lokaal opnieuw -6 tot -7 °C in de Ardennen.

Dinsdag en verderop in de week

Ook dinsdag blijven we nog profiteren van het het hoge druk gebied al verliest het kracht en komt de west-circulatie snel dichterbij en dit zullen we op woensdag. De maxima schommelen rond 2 tot 3 °C aan de kust, in het binnenland rond +1 °C en in het oosten kan het opnieuw permanent vriezen, echter we zien wel dat de wind meer uit een zuidelijke richting komt.

Woensdag zien we dan een neerslag zone naderen vanaf de Atlantische Oceaan een aangezien de lucht hiervoor van koudere aard is kan de eerste neerslag als sneeuw vallen, later overgaand in regen. De temperaturen zouden stijgen naar 6 °C aan de kust, 3 tot 4 °C, in de Ardennen blijft het waarschijnlijk net koud genoeg om het tot een significant sneeuwtapijt te laten komen, maar dan ook weer voor het verkeer, gevaarlijk glad kan maken ( later meer hierover ). Ook donderdag lijkt de tendens van het zachtere weer verder te zetten met veeleer grijs weer en nu en dan perioden van regen of winterse neerslag, dit bij temperaturen van om en bij de 3 tot 6 °C.



Wat daarna staat te gebeuren is alsnog onzeker, dus gaan we hier op in mid-volgende week, in de volgende bespreking, maar eindelijk mogen de sjaals, handschoenen en dikke winterjassen uit de kleerkast want het zou wel eens van pas kunnen komen dit weekend.


maandag 9 januari 2012

Toch kansen op winter weer ?!?



In mijn vorige bespreking had ik het nog over de terugkeer van de west-circulatie, echter, mijn post was nog geen dag oud wanneer zowel GFS als ECMWF winterse kaarten op onze bord begon te brengen. De harten van winterliefhebbers gaan plots zeer snel kloppen maar, komt het wel allemaal uit? Dat is de grote vraag??

Afgelopen zaterdag (7 januari ) begonnen bovenstaande modellen reeds enkele winterse kaarten in hun uitvoer naar boven komen. Vandaag brengt GFS, meer bepaald de 12Z run, mooie kaarten wat de kansen op winter weer aanzienlijk doet stijgen vanaf komend weekend. We nemen de actuele kaarten eens onder de loep.


Om te beginnen starten we met de kaart met de verschillende luchtdruk patronen voor komende zaterdag middag. Hier op kunnen we zien dat er volgens de 12z run van vandaag, er een hogedruk gebied boven onze regio's zou gaan vertoeven. Dat hoge druk gebied zoekt verbinden met hoge druk boven de poolgebieden. Tevens zien we over Rusland een grootschalig lage druk gebied waar koude lucht in gevangen zit. Wij zitten dan momenteel gevangen in de hoge druk gebied, echter met een zwakke NW stroming zouden de temperaturen dan al dalen naar maxima van ongeveer 5°C gemiddeld. (n.b.: de kleuren op deze kaarten tonen NIET de temperatuur, maar de geopotenciële diktewaarden).


Als we dan de voorspelde kaart voor zondagmiddag nemen zien we dat het hoge druk gebied iets is opgeschoven richting het noorden waardoor het nog steeds verbinding zoek met de hoge druk op de pool gebieden waardoor het lage druk gebied(en) zowel over Rusland als over Groenland etc, gevangen zit tussen een gordel van Scandinavische hoge druk. Jaja, je hoort het woordje al komen, Scandinavisch hoge druk gebied. Deze setting zou ons eerder een luchstroming opleveren vanaf het NO waardoor de temperaturen nog een graadje zouden moeten inleveren, echter het lage druk gebied boven Rusland is zo imposant dat de meeste lucht mee zal draaien in onder het lage druk gebied door.



 Kijken we naar maandag middag dan lijkt het zeer interessant te gaan worden. We zien namelijk dat het lage druk gebied terug iets opschuift naar het noorden, en het Scandi-hoog aan 'kracht' wint waardoor de noordoostelijk lucht makkelijker een weg kan vinden naar onze contreien. Door de aanwezigheid van een klein lage druk gebiedje boven de Middellandse Zee wordt de noord-oostelijke tot oostelijk aanvoer enkel maar versterkt, tevens zien we over de oceaan een groot hoge druk gebied met uitloper tot aan het Scandi-hoog waardoor de westcirculatie totaal geen kans maakt en uiteindelijk het Europese continent wordt afgesloten van westelijke luchtstromingen.


Op dinsdag krijgen de kaarten alsmaar meer de vorm van een Omega blokkade (Uitgestrekte blokkade door hoge druk over Scandinavië met langs weerszijde een Lage druk gebied waardoor de Grieke letter Omega te herkennen valt), waardoor de aanvoer van koude, continentale lucht ervoor zorgt dat de temperaturen kunnen zakken tot zelfs matige vorst s'nachts en mits wat geluk zelfs lichte vorst overdag (respectievelijk een ijsdag). Het lagedruk gebied over Rusland heeft zich terug getrokken tot ver in het noorden TERWIJL het Scandi-hoog een sterkte wint en nog steeds blijft de uitloper van het Azoren hoog aanwezig blijft om voor een blokkade te zorgen voor westen winden en ook de Middellandse lage druk gebied blijft aanwezig wat de noord-oostlijke tot oostelijke aanvoer alleen maar sterker maakt.

Kijken we naar de temperaturen op 2 meter, berekent door het model, dan zien we de nacht van maandag op dinsdag minima van om en bij de -2 °C, dinsdag overdag zou het kwik met moeite nog 2 °C halen. De nacht van dinsdag op woensdag zien we dan al de eerste matige vorst binnendringen in België, meer waarschijnlijk in de Ardennen.

Minima in de Benelux rond -2 °C op maandag ochtend,
16 januari 2012

   
Maximum temperaturen in de Benelux met moeite nog
boven het vriespunt, maandag 16 januari 2012
Matige vorst in het zuiden van de Benelux,
vooral over de Ardennen met uitschieters tot -8 !

Natuurlijk, laad dit duidelijk zijn om dit bericht af te sluiten, we spreken hier over een termijn van 7 dagen! Er kan nog veel gebeuren, de kaarten kunnen nog goed door elkaar geschud worden, maar voor de winter liefhebbers stijgt de hoop want de winterse kaarten zitten al een dag of 3 in de verschillende runs van verschillende weermodellen (de ene dan terug positiever dan de ander). We blijven het zeker en vast opvolgen voor u.

Aldus eerst nog een zachte week met temperaturen om en bij de 8 tot lokaal 10 °C en veeleer grijs, somber weer.

vrijdag 6 januari 2012

Rustiger weer maar nog steeds zacht

Na de 2 'stormachtige' dagen van afgelopen week (dinsdag / donderdag) waarbij het lokaal tot windschade kwam, lijkt de atmosfeer nog steeds niet genoeg door elkaar geschud te zijn om het tot winterweer te brengen. De dominante west-circulatie blijft de touwtjes in handen nemen, al wordt deze begin volgende week tijdelijk onderbroken echter op lange termijn lijken de kansen groot dat deze terug keert waardoor we de eerste 10 tot 15 dagen! geen winterweer hoeven te verwachten waardoor de menige winter liefhebber steeds op zijn honger zal moeten blijven zitten.

Situatie voor vandaag - vrijdag 06 januari 2012

We zien op de weerkaarten de back-bend occlusie dat gisteren over onze contreien trok nu reeds over Duitsland/Polen liggen, wel eens waar in een verzwakte vorm. Achter deze occlusie krijgen we vandaag steeds een noord-westelijke aanvoer van onstabiele, frisse zeelucht. Op de grond analyse kaart zien we 2 trogjes die vandaag en deels vannacht over onze regio gaan trekken waardoor er her en der een aantal buien kunnen vallen. In de Ardennen kunnen deze buien vergezeld zijn van smeltende sneeuw, op de Hoge Venen is dat zelfs gewone sneeuw waardoor er daar lokaal een sneeuwlaagje mogelijk is van enkele cm. De temperaturen dalen i.v.m. gisteren en halen een gemiddelde maxima van een 8-tal graden. Tegen de avond verwachten we brede opklaringen echter, op de Oceaan zien we reeds een volgende storing klaar liggen en deze is voor komende nacht of morgen ochtend.

Zaterdag 07 januari 2012

Op de grond kaart zien we reeds het warmtefront komende nacht tegen onze kusten liggen. Dat resulteert dat we tegen morgenochtend de eerste neerslag mogen verwachten in het westen. De minima liggen deze nacht rond 6 °C, in het oosten en vooral in de Ardennen kan het licht vriezen, onder de opklaringen. Achter dit warmte front zit er iets zachtere lucht, wat we ook kunnen zien aan de luchtstroming, deze gaat van noord-west naar zuid-west draaien. Zaterdag overdag zien de neerslag snel doortrekken naar het oosten. In de namiddag zien we meer opklaringen binnendrijven vanaf het westen. De wind draait wederom snel van zw naar west maar ze neemt in kracht af door de aanwezigheid van het Azoren hoog, wat volgende week over onze contreien komt te liggen. De maxima morgen liggen gemiddeld in de beurt van 8 - 9 °C.


Zondag 08 januari 2012:

Zondag krijgen we een wisselend weerbeeld, bewolking zal afgewisseld worden door opklaringen en onder de invloed van een zwakke storing kan er bui vallen, vooral in de oostelijke regio's. In het westen zouden we zo goed als droog kunnen houden. De temperaturen dalen terug lichtjes naar een gemiddelde waarde van 7 °C, in de Ardennen blijven ze steken bij een graad 5. De wind blijft matig waaien, kracht 4, dit meestal uit westelijke richting. Tegen begin volgende week, wat we ook zien op de grond kaarten zien we het Azoren hoog onze richting uit.


 Begin volgende week

Vanaf maandag zien we het hoge druk gebied over onze gebieden liggen wat resulteert in rustiger weer. Echter zonniger weer hoeven we ook niet meteen te verwachten want aan de rand van het hoge druk gebied zien we storingen net ten noorden passeren wat bij ons zal resulteren in veel bewolking en een overwegen droog weertype. Ook verder in de week zien we dezelfde trend terug keren met vooral op woensdag en donderdag meer kansen op brede opklaringen, echter in de ochtend perioden zullen we eerst te maken krijgen met uitgebreide mist. De temperaturen blijven zacht voor de tijd van het jaar met waarden overdag tussen 4 - 8 °C. Ook tijdens de nachten komt het niet tot vrieskou.


Tendens op langere termijn

Op langere termijn zijn de kansen groot dat na de rustigere periode de west-circulatie opnieuw tot stand komt waardoor we terug onder invloed komen van regenzones en ook de wind zal terug in kracht toenemen. Kijken we naar de 15 - daagse temperatuurs verwachting voor Brussel zien we dat de meerderheid van de berekeningen kiest voor de huidige setting, met op het einde van de periode een lichte daling van de temperaturen zodat we toch tot aan de normale van de tijd van het jaar kunnen komen. Ook zien we dat vanaf de 14 januari de kansen op neerslag opnieuw toenemen.

Natuurlijk, op lange termijn wordt de betrouwbaarheid alsmaar kleiner echter deze tendens zit al een tijd in de modellen dus van echt winterweer met bakken sneeuw en diepvries temperaturen zal er ook deze maand - Januari - amper of helemaal geen sprake zijn!


maandag 2 januari 2012

Eerste Klimatologische grafiek


Na 4 jaar waarnemen kunnen we al een eerste klimatologische grafiek aanbieden om een vergelijk te kunnen maken. We zijn gestart met onze metingen half weg 2007 en vanaf 2008 zijn onze waarnemingen dagelijks blijven voor lopen, jaar in jaar uit. Dit geeft onderstaande grafiek op met de gemiddelde temperatuur voor elke maand, voor elke jaar vanaf 2008 + nog een gemiddelde van elke maand over de periode van 2008 - 2011.

Komende periode worden er nog meer grafieken aangemaakt en worden deze ook beschikbaar gemaakt op onze website onder de noemer 'Weerstation Izegem'.

Gemiddelde maxima, gemiddelde minima, neerslag en luchtdruk staan nog op het programma, tevens het aantal uren zonneschijn en de bewolkingsgraad.

Later hier over natuurlijk!