|
Buien op zondagavond (18 december 2011) zorgen op veel plaatsen van het land voor sneeuwpret, zoals hier in Hamme (Oost-Vlaanderen) |
U heeft het misschien al gemerkt, het heeft gesneeuwd en nu zo goed als over heel het land, echter de sneeuwpret zal maar van korte duur zijn, want komende dagen wordt het opnieuw zachter.
Waar kwam die plotse sneeuw vandaag?
|
Radarbeeld 16u00 lokale tijd. Vooral over West-Vlaanderen
zien we de eerste winterse buien arriveren vanaf de kust |
|
Omstreeks 15u30 zagen we de eerste buien arriveren aan onze Belgische kust, die verbonden waren aan een buienlijn die van over Engeland onze kant uitkwamen. Aan de kust zorgde dit enkel voor regen, maar iets dieper in het binnenland viel er eerst kortdurend regen en ging deze snel over in sneeuw. Alle paramaters zaten uiteindelijk ook goed om ook in de lagere gebieden van Vlaanderen voor sneeuw te zorgen. Op 850 hPa daalde de temperatuur (i.v.m. gisteren, -3 à -4) naar -6 à -7 °C. Het 850 hPa vlak ligt ongeveer op 1300 m. De eerste neerslag viel onder de vorm van regen maar eigenlijk viel de neerslag al uit de wolk onder de vorm van sneeuw. Door de hoge temperaturen in de onderste lagen van de atmosfeer smolten die sneeuwvlokken uiteraard maar om dit smeltproces in stand te houden daalde de temperatuur op 2 m (Wet "Behoud van Energie"). Uiteindelijk daalde de temperatuur op 2 m naar 0 à 1 °C wat ervoor zorgde dat de neerslag kon vallen onder de vorm van sneeuw tot op de grond. Tevens stond de wind nu vanuit het zuidwesten en dus niet van over zee (noordwesten) en deze lucht is van oorsprong iets droger/frisser zodat het smeltproces uiteraard ook nog werd vertraagt. Uiteindelijk trok het neerslag gebied verder landinwaarts waar het ook voor sneeuw zorgde (zoals bovenstaande foto door Mieke Degevy, genomen in Hamme)
Westelijke oceaanstromingen maken een eind aan de tijdelijke winterprik
|
UKMO grondkaart voor morgen avond. Het warmtefront
nadert de Benelux. |
|
Morgen - maandag - zullen we wakker worden met thermometer standen rond of net onder het vriespunt. De kans is groot dat de vroege ochtenspits hinder zal ondervinden door bevroren weggedeelten ofwel door een lokale sneeuwbui. Later krijgen we tijdelijk droog weer met vooral over het westen en centrum van het land (brede) opklaringen. In de Ardennen kan de bewolking aanwezig blijven met kans op nog wat sneeuwval. Tegen de avond zal het weer veranderen en zal er een einde komen aan het winterse intermezzo. We zien dan namelijk een warmte front, verbonden aan een Atlantische depressie, naderen vanaf het westen. Afhankelijk kan er nog wat smeltende sneeuw vallen, voornamelijk in het centrum en in de Ardennen maar, de naam van het front zegt het zelf al (warmtefront) ziet er achter dat front gevoelig zachtere lucht en zal de neerslag al snel transformeren naar regen waardoor de sneeuw voornamelijk in Laag en Midden België zal verdwijnen. In Hoog België zal het sneeuwtapijt het daar ook moeilijk krijgen maar helemaal verdwijnen zal het nog niet doen (uiteindelijk wel later in de week).
|
Later op de week krijgen we terug een west-circulatie |
Vanaf dinsdag zien we dan opnieuw een westelijke luchtstroming opduiken (de zo genaamde west-circulatie) en dat is voor de echte winter liefhebbers als een mes in de rug krijgen, de temperaturen zullen terug stijgen en de winter zal terug ver te zoeken zijn want ook op langere termijn zien we de winter nog niet meteen terug keren al is dat ook te speculeren aangezien de betrouwbaarheid van de weer modellen alsmaar minder wordt als je alsmaar verder in de toekomst gaat kijken. Tegen het Kerst weekend zal ook het sneeuwtapijt in de Ardennen verdwenen zijn en er zal, zoals het er nu uitziet, een waar mirakel moeten gebeuren om alsnog een witte Kerst te krijgen.
Echter de winter afschrijven kunnen we absoluut nog niet doen want wie weet wat er nog kan gebeuren in Januari / Februari / Maart 2012.
We volgen het uiteraard op voor u!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten