's Nachts kon het op veel plaatsen omwille van de licht bewolkte tot heldere condities lichtjes vriezen, zowel op het gras als in de weerhut, zo mat het weerstation te Izegem zaterdagochtend -0.3 °C in de hut en -2.0 °C op het gras.
Ook afgelopen nacht zaten we met licht negatieve temperaturen, -0.7 °C in de hut en -3.3 °C op het gras, echter, in het 2de deel van de nacht begonnen de temperaturen reeds zeer licht te stijgen en dit kwam vooral door de eerste wolkensluiers die binnenkwamen vanaf het westen waardoor de lucht niet meer verder kon afkoelen.
Zoals omschreven in het vorige bericht gaat het weer de komende periode terug snel veranderen.
Komende avond en nacht gaat een eerste storing (een koufront) verbonden aan een kleine maar uitgediepte depressie boven Schotland onze regio bereiken.Onderstaande grond analyse kaart van het Britse Met Office laat dit ook duidelijk zien (06Z run) welke de situatie voor maandagochtend 1u laat zien:
Het koufront zou dan over de oostelijke regio's van de Benelux moeten liggen met daarachter nog een buienlijn.
Daarna zijn we vertrokken voor een wisselvallige week met vooral dinsdag en later op de week - vrijdag, wat enigsinds nog onzeker is omwille van de termijn - veel wind.
Maandag zien we voornamelijk een wisselvallig weerbeeld, na de doortocht van het koufront komen we terecht in licht onstabiele zeelucht waardoor er makkelijk nog een aantal buien kunnen vallen, maar er zou ook plaats moeten zijn voor enkele opklaringen.
De wind zal, i.v.m. afgelopen weekend, opnieuw al wat in kracht toenemen, gemiddeld een kracht 4 over het binnenland, aan de kusten kan dat snel een kracht 5 worden.Tegen maandag avond, respectievelijk maandag nacht, zien we een nieuwe storing onze regio bereiken, dit maal een warmte front, snel gevolgd door het koufront:
Beide kaarten laten de 2 fronten duidelijk zien boven onze regio's.
Het warmfront (wat 's nachts de oversteek maakt) zal voornamelijk voor lichte regen zorgen, het koufront is een stuk actiever en zal voor periodiek felle regen kunnen zorgen. De timing van het koufront zou in de loop van de ochtend zijn.
Tussen beide storingen komen we tijdelijk terecht in een strak windveld:In het binnenland kunnen we snel 6 bft (krachtige wind) halen, aan de kusten zal een windkracht 8 (stormachtige wind), mogelijks zelfs een 9 (storm) van toepassing zijn. Op de Noordzee zal er 10 bft (zware storm) komen te staan:
Na de doortocht van het koufront neemt de wind toch wel af in kracht (gemiddeld een 7 - 8 aan de kust en een 4 - 5 in het binnenland).
Ook op woensdag blijven we onder invloed van gestoorde zeelucht zitten waardoor er dan ook opnieuw een aantal buien kunnen ontstaan, afgewisseld met drogere momenten, opklaringen zullen spaarzaam zijn.
Donderdag wordt een vervolg van woensdag, maar in de loop van de namiddag zal de wind opnieuw gevoelig kunnen toenemen op de nadering van een nieuwe Atlantische storing die verbonden zal zijn aan een opnieuw zeer uitgediepte depressie (met dan een kerndruk van om en bij de 940 hPa!), echter de termijn maakt de voorspellingen nog te onzeker om uit te gaan maken hoeveel wind er precies zal staan.
Zoals de modellen er nu bij liggen zouden we eventueel toch wel een 7 bft kunnen halen in het binnenland, een 9 bft vlak aan de kusten en verder op zee is 10, eventueel zelfs 11 bft een mogelijkheid.
Echter, zoals reeds gezegd, er moet voorzichtigheid geboden worden met deze situatie, komende dagen (met name vanaf woensdag) gaan we meer zekerheid weten hoe alles zal evolueren voor vrijdag.
De temperaturen voor de ganse periode liggen rond of net iets boven de langjarige gemiddelden voor december, we spreken dan over maxima die schommelen tussen 7 tot lokaal 10 graden. De nachtvorst zal ook verdwijnen met deze onstuimige condities, de minima zullen variĆ«ren tussen waarden van 3 - 6 °C.
Wat er daarna staat te gebeuren is tevens ook nog onzeker echter na de passage van de storm depressie (die tegen zaterdag reeds boven Zweden ligt) zijn we aan de westflank van deze depressie drukstijgingen, die verbinding zoeken met, wat al weken lang daar licht te zwabberen, het Azoren hoog.
Daardoor zou aanvoerde lucht soort niet meer maritiem zijn maar polair! (NNW - stroming) waardoor de temperaturen langzaam een daling zullen inzetten vanaf het volgende weekend. Indien er dan stevige buien kunnen vallen zouden deze wel eens een winters karakter kunnen aannemen.
De rode pijlen geven de mogelijke luchtstroming aan voor volgend weekend (zondag 18 december) met op 500 hPa een temperatuur van -35 °C, met het contrast van een zo'n 6 - tal graden op grond niveau kan dat zeker voor (winterse?) buien zorgen.
Samenvatting:
Komende dagen wordt het dus opnieuw zeer herfstachtig met stormachtige winden en perioden van soms felle regen (vooral dinsdag). Woensdag, vooral donderdag tijdelijk iets kalmer in de atmosfeer met steeds her en der enkele buien en een afname van de wind. Vrijdag (onzeker!) maar grosso modo opnieuw stormachtige winden en nu en dan periode van regen. De nachtvorst verdwijnt en de temperaturen schommelen rond de normale waarden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten