woensdag 28 december 2011

Nieuwjaarswensen

Naar aanleiding van het nieuwe jaar wensen we al onze trouwe bezoekers een prachtig en vooral een boeiend (weer)jaar toe.

Tevens om dat te vieren hebben we een trailer gemaakt voor het komende nieuwe chase seizoen in 2012.

Enjoy!


woensdag 21 december 2011

Tijdelijk geen actuele weerdata op woensdag 21/12 tussen 9u - 11u30

Op woensdag 21 december 2011 wordt de server van het weerstation te Izegem compleet vernieuwd. Daardoor is het mogelijk dat tussen 9u - 11u30 geen actuele weerdata online zal weer gegeven worden.


We zullen ons uiterste best doen om tegen woensdag middag de site terug actueel online te krijgen.


Onze excuses voor de eventuele ongemakken

zondag 18 december 2011

Sneeuwpret voor zo goed als gans het land!

Buien op zondagavond (18 december 2011) zorgen op veel plaatsen van het land voor sneeuwpret, zoals hier in Hamme (Oost-Vlaanderen)

U heeft het misschien al gemerkt, het heeft gesneeuwd en nu zo goed als over heel het land, echter de sneeuwpret zal maar van korte duur zijn, want komende dagen wordt het opnieuw zachter.

Waar kwam die plotse sneeuw vandaag?

Radarbeeld 16u00 lokale tijd. Vooral over West-Vlaanderen
zien we de eerste winterse buien arriveren vanaf de kust

Omstreeks 15u30 zagen we de eerste buien arriveren aan onze Belgische kust, die verbonden waren aan een buienlijn die van over Engeland onze kant uitkwamen. Aan de kust zorgde dit enkel voor regen, maar iets dieper in het binnenland viel er eerst kortdurend regen en ging deze snel over in sneeuw. Alle paramaters zaten uiteindelijk ook goed om ook in de lagere gebieden van Vlaanderen voor sneeuw te zorgen. Op 850 hPa daalde de temperatuur (i.v.m. gisteren, -3 à -4) naar -6 à -7 °C. Het 850 hPa vlak ligt ongeveer op 1300 m. De eerste neerslag viel onder de vorm van regen maar eigenlijk viel de neerslag al uit de wolk onder de vorm van sneeuw. Door de hoge temperaturen in de onderste lagen van de atmosfeer smolten die sneeuwvlokken uiteraard maar om dit smeltproces in stand te houden daalde de temperatuur op 2 m (Wet "Behoud van Energie"). Uiteindelijk daalde de temperatuur op 2 m naar 0 à 1 °C wat ervoor zorgde dat de neerslag kon vallen onder de vorm van sneeuw tot op de grond. Tevens stond de wind nu vanuit het zuidwesten en dus niet van over zee (noordwesten) en deze lucht is van oorsprong iets droger/frisser zodat het smeltproces uiteraard ook nog werd vertraagt. Uiteindelijk trok het neerslag gebied verder landinwaarts waar het ook voor sneeuw zorgde (zoals bovenstaande foto door Mieke Degevy, genomen in Hamme)

Westelijke oceaanstromingen maken een eind aan de tijdelijke winterprik

UKMO grondkaart voor morgen avond. Het warmtefront
nadert de Benelux.

Morgen - maandag - zullen we wakker worden met thermometer standen rond of net onder het vriespunt. De kans is groot dat de vroege ochtenspits hinder zal ondervinden door bevroren weggedeelten ofwel door een lokale sneeuwbui. Later krijgen we tijdelijk droog weer met vooral over het westen en centrum van het land (brede) opklaringen. In de Ardennen kan de bewolking aanwezig blijven met kans op nog wat sneeuwval. Tegen de avond zal het weer veranderen en zal er een einde komen aan het winterse intermezzo. We zien dan namelijk een warmte front, verbonden aan een Atlantische depressie, naderen vanaf het westen. Afhankelijk kan er nog wat smeltende sneeuw vallen, voornamelijk in het centrum en in de Ardennen maar, de naam van het front zegt het zelf al (warmtefront) ziet er achter dat front gevoelig zachtere lucht en zal de neerslag al snel transformeren naar regen waardoor de sneeuw voornamelijk in Laag en Midden België zal verdwijnen. In Hoog België zal het sneeuwtapijt het daar ook moeilijk krijgen maar helemaal verdwijnen zal het nog niet doen (uiteindelijk wel later in de week).

Later op de week krijgen we terug een west-circulatie

Vanaf dinsdag zien we dan opnieuw een westelijke luchtstroming opduiken (de zo genaamde west-circulatie) en dat is voor de echte winter liefhebbers als een mes in de rug krijgen, de temperaturen zullen terug stijgen en de winter zal terug ver te zoeken zijn want ook op langere termijn zien we de winter nog niet meteen terug keren al is dat ook te speculeren aangezien de betrouwbaarheid van de weer modellen alsmaar minder wordt als je alsmaar verder in de toekomst gaat kijken. Tegen het Kerst weekend zal ook het sneeuwtapijt in de Ardennen verdwenen zijn en er zal, zoals het er nu uitziet, een waar mirakel moeten gebeuren om alsnog een witte Kerst te krijgen.

Echter de winter afschrijven kunnen we absoluut nog niet doen want wie weet wat er nog kan gebeuren in Januari / Februari / Maart 2012.


We volgen het uiteraard op voor u!



zaterdag 17 december 2011

Een kleine winterprik!


Zoals veel mensen gisteren hebben kunnen waarnemen (vooral in het centrum en het oosten van het land) is de winter tijdelijk in ons land. In de Ardennen ligt er al een mooi pak sneeuw van om en bij de 15 cm (lokaal zelfs nog meer). In het centrum viel gisteren een dekentje van 1 tot lokaal 5 cm maar dat zal vandaag niet blijven liggen. In de Ardennen is dat wel het geval dus als men wil genieten van sneeuw(pret) moet je dit weekend naar de Ardennen.

Nevenstaand webcam beeldje van deze morgen 6u40 in Wirtzfeld. De sneeuwhoogte meter links op het beeld laat zien dat er zo'n 15 cm sneeuw ligt.

Winterse buien vanaf de Noordzee
voor de nacht van zaterdag op zondag
 Mogen we nog meer sneeuw verwachten?

Vandaag wordt het opnieuw een wisselvallige dag. We beginnen zo goed als droog met brede opklaringen. In de namiddag en avond zien we dan meer buien vanaf de kust ons land binnentrekken. Aan de kust zal dit hoogstwaarschijnlijk gewone regen zijn, dieper landinwaarts zullen de buien een winters karakter tonen en deze avond en komende nacht kunnen dat ook daar dan buien zijn van smeltende sneeuw en als de buien hevig genoeg zijn kan het zelfs sneeuw worden en ervoor zorgen dat het tijdelijk wit wordt en dus ook gevaarlijk glad. Het kaartje rechts toont een mooi neerslag signaal vanaf de kust met vooral in het westen (hevige) buien. Natuurlijk met buien weet je nooit, modellen hebben het er altijd moeilijk mee om  hun exacte traject, alsook intensiteit weer te geven. De minima zullen in de Ardennen rond het vriespunt zijn, dus als daar iets valt is dat gewoon sneeuw. In het centrale delen van België/Nederland worden ze gemiddeld 1 à 3 °C maar tijdens hevige, winterse buien kan het kwik ook gemakkelijk (tijdelijk) richting vriespunt dalen.

Temperaturen op 850 hPa (ongeveer 1300 meter)
laten waarden zien van -5 à -6 °C waardoor sneeuwbuien aldus
mogelijk geacht worden 's nachts.

Ook op zondag en vooral zondagnacht blijven we in een noordwestelijke aanvoer van polaire lucht en daarin ontwikkelen zich buien, winterse buien. Overdag (zowel zondag als maandag) zijn dit winterse buien, in de Ardennen sneeuwbuien. In de nacht van zondag op maandag kunnen de buien er daar ook voorzorgen dat het tijdelijk wit wordt. De maxima voor zondag stagneren bij zo'n 3 - 4 °C, in de Ardennen rond het vriespunt, op maandag zowat het zelfde. 's Nachts kan het licht vriezen over de Ardennen en in de lager gelegen gebieden schommelen deze rond 1 - 3 °C.

Blijft de winterprik duren?


Het antwoord is klaar duidelijk nee. Vanaf dinsdag komen er terug Atlantische storingen opzetten vanaf het westen. Deze kunnen eerst nog vooraf gegaan worden door smeltende sneeuw of sneeuw maar uiteindelijk gaat het de winterse neerslag over in regen omdat de storing vergezeld is van zachtere lucht. Dus wie gedacht heeft dat de horror winter begonnen zou zijn heeft het serieus mis. Ook de kansen op een Witte Kerst zijn zeer klein geworden.

donderdag 15 december 2011

Storm in een glas water?

Zoals reeds besproken in de vorige uitgebreide weerkaart bespreking zagen we reeds kansen op stormweer voor komende 24 uur (dondernacht, vrijdag ochtend). Zal het nu heus tot een zware storm komen of blijft het bij 'een storm in een glas water'?

Afgelopen laatste dagen was alles nog heel onduidelijk, zoals hoe diep zal de depressie worden, welke koers gaat ze nemen, echter nu zijn de verschillende modellen het min of meer met elkaar eens. De meeste oplossingen kiezen ervoor om de depressie kern pal boven over de Benelux te doen trekken. Onder de noemer 'Kleine verschillen in afstand maken groot verschil in weerbeeld' gaan we deze bespreking verder.

 

Op bovenstaande kaart zien we de situatie voor komende nacht (01 uur vrijdagochtend).
De stormdepressie zal een kerndruk van ongeveer 981 hPa. bevatten Echter, deze zal no steeds door de zeer sterke Jetstream blijven uitdiepen zodat tegen morgen ochtend (om 7u, zie volgende kaart) een kerndruk zal bevatten van 975 hPa. Merk tevens ook op waar de  kern zich dan zal bevinden, boven hartje Brussel.

Wat zal dit nu geven als stormweer? :
In de Benelux zien we eigenlijk amper iets gebeuren! Doordat de kern van de depressie boven onze contreien komt te liggen zal het op die locatie, op dat tijdstip zo goed als windstil worden! (Zelfde eigenschap die je hebt bij een Orkaan, in het oog is het ook zo goed als windstil). Bij onze buurlanden (Frankrijk, Duitsland) zien we tevens wel een compleet  ander verhaal (denk aan ons motto)

 Hoezo, gaat het dus helemaal niet waaien? 


Er zullen natuurlijk wel windstoten voorkomen voor en na de passage van het kern van de depressie, maar deze zouden, toch in de Benelux amper voor schade moeten zorgen omdat de omvang van de rukwinden niet grootschalig is. De hoogste windsnelheden zullen bereikt worden in het zuidelijke/zuidwestelijke deel van de depressie, echter doordat de kern over de onze contreien gaat trekken zullen wij niet in die windsector terecht komen. (wat dus wel het geval zijn zijn voor Frankrijk & Duitsland). Het kaartje bovenlinks geeft de mogelijke windstoten weer voor morgen ochtend 07 uur, door het model GFS. Stoten tot 120 km/u zijn mogelijk in het oosten van Frankrijk / zuidwesten van Duitsland. Zoals je ook kan zien, in België/Nederland zal het al bij al nog goed meevallen met de wind. Wat wel zal blijken is, dat de Ardennen en Groot-Hertogdom Luxemburg gevoeliger zullen zijn voor hogere windstoten, we spreken dan in de orde van 80 - 100 km/u.
Later op de dag trekt de depressie verder Duitsland in, door deze beweging, en dat is nu ook zeker zien we het weer voor komend weekend gevoelig veranderen.


Zal de zogenaamde horrorwinter zijn intrede doen misschien?



Nee, zo ver gaan we nu ook nog niet. Na de passage van de boven gesproken depressie zal de luchtsoort vanuit een kouder gelegen gebied komen, namelijk vanaf de Noordpool.
Onderstaand kaartje toont verschillende depressie kernen boven de noordelijke Atlantische Oceaan en Scandinavië. De lucht die daar rond circuleert, circuleert in tegen-wijzerzin wat dus wil zeggen dat de koudere lucht van over zee onze kant uitkomt. En dat zullen we zowel op zaterdag en zondag voelen.
De maxima zullen overdag een graad of 4 halen in de lager gelegen gebieden, op de hoogste toppen van de Ardennen blijft het kwik iets achter op 1 - 2 °C. 's Nachts is vorst mogelijk, vooral in de oostelijke regio's. En we zijn nog niet uitgepraat...

Wat mogen we dan nog zoal verwachten? Bakken sneeuw?


Bakken sneeuw gaan we nu ook niet noemen maar in de Ardennen kan er wel een mooi sneeuwtapijt ontstaan. Modellen gaan er nu van uit dat de opgetelde sneeuwval in cm kan oplopen tot 15 cm in de Hoge Venen, zoals gezegd, de opgetelde sneeuwval. (zonder rekening gehouden met dooi etc etc). In werkelijkheid zal het wel niet zo'n vaart lopen. In de lager gelegen gebieden krijgen we winterse buien en als deze buien tijdelijk pittig en langdurig van aard zijn, kan, omwille van de downdraft (ofwel dalende luchtkolom in de bui, gedeeltelijk ontwikkeld door de vallende neerslag) ervoor zorgen dat de sneeuw TIJDELIJK kan blijven liggen, doordat de koudere lucht van bovenaf zorgt voor een afkoeling aan de grond (is ook gebleken afgelopen donderdag).


Kort samengevat: Vrijdag wordt het voor de België/Nederland een storm in een glas water (met uitzondering van de Ardennen/ G.H. Luxemburg). Het weekend zal fris verlopen en wisselvallig waardoor de buien in lagere gebieden een winterse karakter krijgen, in de Ardennen zal de neerslag daar als sneeuw vallen met mogelijk een klein sneeuwtapijt van enkele cm. Na het weekend lopen de modellen terug wat uit een maar de meeste gaan opnieuw een zachter weertype gaan verkondigen maar dat is voer voor de volgende bespreking die we waarschijnlijk komende zondag gaan houden.









woensdag 14 december 2011

(Onverwachte?) Winterse buien

Vele mensen hebben het misschien gemerkt deze namiddag, het heeft gesneeuwd, echter, was de sneeuw van een smeltend type. De buien die voor deze sneeuw zorgden werden aangevoerd in een west-zuidwestelijke stroming vanover Frankrijk. De buien zijn een gevolg van een trog die de oversteekt maakt, die verbonden is met het uitgestrekt lage druk gebied boven de Atlantische Oceaan, welke maritieme, maar polaire lucht van oorsprong onze richting uitstuurt. Hieronder een impressie vanuit Izegem



zondag 11 december 2011

Onstuimige week in het verschiet

Zoals ook gebleken is konden we afgelopen weekend genieten van mooi herfstweer (van winter is er nadrukkelijk nog geen sprake).

's Nachts kon het op veel plaatsen omwille van de licht bewolkte tot heldere condities lichtjes vriezen, zowel op het gras als in de weerhut, zo mat het weerstation te Izegem zaterdagochtend -0.3 °C in de hut en -2.0 °C op het gras.

Ook afgelopen nacht zaten we met licht negatieve temperaturen, -0.7 °C in de hut en -3.3 °C op het gras, echter, in het 2de deel van de nacht begonnen de temperaturen reeds zeer licht te stijgen en dit kwam vooral door de eerste wolkensluiers die binnenkwamen vanaf het westen waardoor de lucht niet meer verder kon afkoelen.

Zoals omschreven in het vorige bericht gaat het weer de komende periode terug snel veranderen.

Komende avond en nacht gaat een eerste storing (een koufront) verbonden aan een kleine maar uitgediepte depressie boven Schotland onze regio bereiken.Onderstaande grond analyse kaart van het Britse Met Office laat dit ook duidelijk zien (06Z run) welke de situatie voor maandagochtend 1u laat zien:



Het koufront zou dan over de oostelijke regio's van de Benelux moeten liggen met daarachter nog een buienlijn.

Daarna zijn we vertrokken voor een wisselvallige week met vooral dinsdag en later op de week - vrijdag, wat enigsinds nog onzeker is omwille van de termijn - veel wind.

Maandag zien we voornamelijk een wisselvallig weerbeeld, na de doortocht van het koufront komen we terecht in licht onstabiele zeelucht waardoor er makkelijk nog een aantal buien kunnen vallen, maar er zou ook plaats moeten zijn voor enkele opklaringen.

De wind zal, i.v.m. afgelopen weekend, opnieuw al wat in kracht toenemen, gemiddeld een kracht 4 over het binnenland, aan de kusten kan dat snel een kracht 5 worden.Tegen maandag avond, respectievelijk maandag nacht, zien we een nieuwe storing onze regio bereiken, dit maal een warmte front, snel gevolgd door het koufront:

Beide kaarten laten de 2 fronten duidelijk zien boven onze regio's.
Het warmfront (wat 's nachts de oversteek maakt) zal voornamelijk voor lichte regen zorgen, het koufront is een stuk actiever en zal voor periodiek felle regen kunnen zorgen. De timing van het koufront zou in de loop van de ochtend zijn.

Tussen beide storingen komen we tijdelijk terecht in een strak windveld:In het binnenland kunnen we snel 6 bft (krachtige wind) halen, aan de kusten zal een windkracht 8 (stormachtige wind), mogelijks zelfs een 9 (storm) van toepassing zijn. Op de Noordzee zal er 10 bft (zware storm) komen te staan:
Na de doortocht van het koufront neemt de wind toch wel af in kracht (gemiddeld een 7 - 8 aan de kust en een 4 - 5 in het binnenland).

Ook op woensdag blijven we onder invloed van gestoorde zeelucht zitten waardoor er dan ook opnieuw een aantal buien kunnen ontstaan, afgewisseld met drogere momenten, opklaringen zullen spaarzaam zijn.

Donderdag wordt een vervolg van woensdag, maar in de loop van de namiddag zal de wind opnieuw gevoelig kunnen toenemen op de nadering van een nieuwe Atlantische storing die verbonden zal zijn aan een opnieuw zeer uitgediepte depressie (met dan een kerndruk van om en bij de 940 hPa!), echter de termijn maakt de voorspellingen nog te onzeker om uit te gaan maken hoeveel wind er precies zal staan.
Zoals de modellen er nu bij liggen zouden we eventueel toch wel een 7 bft kunnen halen in het binnenland, een 9 bft vlak aan de kusten en verder op zee is 10, eventueel zelfs 11 bft een mogelijkheid.

Echter, zoals reeds gezegd, er moet voorzichtigheid geboden worden met deze situatie, komende dagen (met name vanaf woensdag) gaan we meer zekerheid weten hoe alles zal evolueren voor vrijdag.

De temperaturen voor de ganse periode liggen rond of net iets boven de langjarige gemiddelden voor december, we spreken dan over maxima die schommelen tussen 7 tot lokaal 10 graden. De nachtvorst zal ook verdwijnen met deze onstuimige condities, de minima zullen variëren tussen waarden van 3 - 6 °C.

Wat er daarna staat te gebeuren is tevens ook nog onzeker echter na de passage van de storm depressie (die tegen zaterdag reeds boven Zweden ligt) zijn we aan de westflank van deze depressie drukstijgingen, die verbinding zoeken met, wat al weken lang daar licht te zwabberen, het Azoren hoog.

Daardoor zou aanvoerde lucht soort niet meer maritiem zijn maar polair! (NNW - stroming) waardoor de temperaturen langzaam een daling zullen inzetten vanaf het volgende weekend. Indien er dan stevige buien kunnen vallen zouden deze wel eens een winters karakter kunnen aannemen.
 


De rode pijlen geven de mogelijke luchtstroming aan voor volgend weekend (zondag 18 december) met op 500 hPa een temperatuur van -35 °C, met het contrast van een zo'n 6 - tal graden op grond niveau kan dat zeker voor (winterse?) buien zorgen.

Samenvatting: 

Komende dagen wordt het dus opnieuw zeer herfstachtig met stormachtige winden en perioden van soms felle regen (vooral dinsdag). Woensdag, vooral donderdag tijdelijk iets kalmer in de atmosfeer met steeds her en der enkele buien en een afname van de wind. Vrijdag (onzeker!) maar grosso modo opnieuw stormachtige winden en nu en dan periode van regen. De nachtvorst verdwijnt en de temperaturen schommelen rond de normale waarden.