woensdag 4 december 2013

Astronomie & Meteorologie bundelen hun krachten!

Xander, deze naam zegt u momenteel waarschijnlijk niets, maar de storm depressie welke morgen vooral in Nederland, NW-Duitsland en Denemarken voor problemen zal zorgen (zie voorgaande berichten) heeft deze naam gekregen.

Brengt deze storm dan geen problemen voor België?

Wel, gebaseerd op de verwachte windsnelheden niet meteen maar onrechtstreeks moeten wij, Belgen, deze storm ook in de gaten houden, namelijk voor de factor 'De Noordzee'.

Zoals velen wel weten worden de zeeën wereldwijd beïnvloed door onze maan. De zwaartekracht van de maan zorgt er namelijk voor dat de zeeën getijden hebben (eb en vloed). Nu moet het natuurlijk goed passen dat de timing van de storm (meteorologisch aspect) en de getijden (astronomisch aspect) net samenvallen. Deze samenkomst wordt ook wel eens springtij genoemd!

Getijden voor Oostende (Bron: KMI)

Hoezo, samenvallen?


Morgen nacht (de nacht van donderdag op vrijdag) heeft de Noordzee aan onze kusten een getijde hoogwater of vloed. Het sterke windveld van de storm zorgt er namelijk voor dat tegen morgen avond/morgen nacht het water van gans de Noordzee / Noordelijke Oceaan, als het ware wordt naar onze kusten geduwd wordt en dus een stijging van het zeeniveau met zich zal meebrengen. Door de geografische ligging van onze zee, lijkt het alsof deze een trechtervormige vorm heeft, wat het effect nog eens versterkt.

Dus, het getijde vloed samen met de opstuw van het zeewater vanuit het noordwesten zal voor abnormale waterstanden zorgen. Zo wordt er verwacht dat de waterstand (TAW*) in Oostende omstreeks 3u, 6m zal bedragen, 4.8 m TAW* door het getijde vloed en 1.2 m TAW* door de noordwestelijke windstroming. Bij een TAW* van 5.9 m spreekt men van 'gevaarlijk stormtij'.


Voor België moeten we dus de storm vooral in het oog houden betreffende de hoge waterstanden dit met zich zal meebrengen, de wind zal namelijk ook de zee erg ruig maken en bovenop de TAW van 6 m nog eens voor golfen zorgen die kunnen oplopen tot 2.5m aan onze kust. Op zee kunnen de golven oplopen tot 4 m.

Natuurlijk is dit alles ook het geval voor Nederland, NW Duitsland en Denemarken, want daar zullen de waterniveaus gelijkaardige of nog hogere waardes aannemen, mede door de hogere windsnelheden die daar kunnen oplopen, de windstoten die daar kunnen optreden liggen in een orde van 120 km/u (Nederland) tot 180 km/u (Denemarken).

TAW* = Tweede Algemene Waterpassing  en is de referentiehoogte voor hoogtemetingen in ons land. Een TAW-hoogte van 0m is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende.

dinsdag 3 december 2013

Onstuimige weerkaarten!

Diepe storm depressie over het zuiden van Scandinavië
Dichte isobaren wijzen op een strak windveld
Een noordwesterstorm, dit komt er donderdag namiddag/avond op de Noordzee te staan.

Echter, aan de Belgische kust zullen we weinig van deze storm merken, met uitzondering dat eventueel het zeewater het waakpeil bereikt in de diverse stations door het opstuiwen van het zee water vanuit het noordwesten.

Op de kaart hier links zien we de luchtdruk verwachtingen door het Amerikaanse weermodel GFS. Op donderdag 17u zien we een zeer diepe depressie over het zuiden van Scandinavië te liggen. Een strak
windveld aan de zuid(west) flank van deze depressie zorgt voor een tijdelijke onstuimige weertype op de Noordzee.

Op de Noordzee kan er 11 bft komen te staan, aldus GFS
De 2de kaart toont de details voor de Benelux, de kern van de depressie is niet te zien op deze kaart maar we zien wel dat de isobaren enorm dicht bij elkaar liggen wat dus nog eens wijst op een strak windveld. Voor België niet meteen een probleem, voor onze kustlijn verwachten we maximaal tijdelijk maar 7 a 8 bft. Voor noord Nederland, NW Duitsland en west Denemarken is het een ander verhaal...

Nemen we de (geanimeerde) windkaart erbij, dan zien we dat vanaf donderdag middag (14u) op de Noordzee de windsnelheden snel oplopen richting 10 bft wat dus een 'zware storm' betekend. Later, 2de en 3de animatie komt 11 bft ook op de windkaart, wat 'zeer zware storm' betekend. In de vorige uitvoeren van het model zagen we ook tijdelijk 12 bft verschijnen (12 bft = orkaankracht). Tevens zien we telkens pijltjes op de windkaarten verschijnen, deze tonen de richting aan van waar de wind zal komen.
Sneeuwdek verwachting vanaf donderdag 19u tot zaterdag 13u
Aldus, voor de Belgische kust zien we maximaal 8 bft verschijnen. De Nederlandse kust, vooral in het noorden en noordwesten zien we ook tijdelijk 10 bft verschijnen, zware storm dus! Ook NW Duitsland krijgt veel wind te verwerken. Denemarken ligt strategisch zo opgesteld dat het gans de periode felle windsnelheden mag verwachten, tot wel 11 bft tegen hun kustlijn.
blijven het patroon volgen dan zien we dat de wind eerst uit het zuidwesten komt, draaiend naar noordwest.
Als we de storm van eind oktober ginder nog niet vergeten zijn dan weten ze waar ze zich opnieuw mogen aan verwachten. Schade is gewoon weg niet uit te sluiten.

Vanuit het noordwesten, komt er dus ook koudere lucht binnen, van oorsprong polaire lucht. De neerslag kan dus vooral op vrijdag, vrijdagnacht en zaterdag ochtend in de lagere gebieden winterse neerslag zijn, met voorkeur voor Nederland en het noordoosten van België. Het zuidwesten van België houd het waarschijnlijk zelfs grotendeels droog. Tot het sneeuwdek komt het waarschijnlijk niet of maar tijdelijk. Enkel in de Ardennen, kunnen we volgens de laatste prognoses, een 5 - tal cm sneeuw verwachten. Vorige uitvoeren van het model kwamen met 5 - 10 cm. Kortom, interessante weerkaarten!

zondag 1 december 2013

Mogelijk winters op het einde van de week

Een eerste winterprik(je) lijkt in de maak te zijn naar het einde van de week toe. Er zijn kansen dat de Sint zich in bepaalde regio's zijn sneeuwschoenen zal mogen aandoen. Wat er uiteindelijk komt te gebeuren leggen we u even uit in dit nieuw blog bericht.

Vanaf woensdag zien we een interessante ontwikkeling op de weerkaarten. Het hoge druk gebied welke de laatste dagen in onze omgeving bleef hangen gaat vanaf woensdag op wandel. Het verplaatst zich richting de Atlantische Oceaan en vanaf donderdag bouwt er zich tevens een rug van nieuwe hoge druk op richting Groenland. Tegelijkertijd ontwikkelt er zich een depressie voor de Noorse kust en tussen beide systemen staat de poort helemaal open om een flinke portie koude lucht, welke een polaire afkomst heeft (de noordpool ) naar onze gebieden te sturen.
De huidige, verwachte luchtdruk verdeling voor vrijdag 1u. Wij noemen
dit een glijbaan van koude lucht vanaf het noorden
Deze verandering op de weerkaarten zal uiteraard een ander weerbeeld met zich meebrengen. De eerste komende dagen zorgt het hoge druk gebied nog voor rustig, maar veel al grijs weer met in de ochtendperiode steeds kans op nevel/mist. Vanaf donderdag komen we meer en meer onder invloed van de bovenstaande prognose, de wind zal in kracht toenemen (op de Noordzee zou het zelfs even stormachtig kunnen gaan waaien) en meer en meer de noordwestelijke hoek opzoeken waardoor de koudere lucht ook langzaam onze regio's zal bereiken.

De temperatuur op 500 hPa (zo'n 5000 meter) daalt richting -40 graden
boven de Noordzee
Doordat deze koude lucht terrein zal winnen zullen de buien (want het wordt eveneens terug een stuk wisselvalliger, het complex lage druk gebied is hiervan de oorzaak) in de nacht van donderdag naar vrijdag een winters karakter krijgen. Vooral in de Ardennen kunnen deze buien reeds sneeuwbuien zijn. In het westen en de kust gebieden verwachten we momenteel meestal gewone regenbuien.

Op vrijdag zelf zakt de temperatuur op de bovenstaande hoogte nog enkele graden waardoor de atmosfeer nog wat onstabieler wordt, het verschil met de temperatuur op ooghoogte en bovenstaande temperatuur bedraagt zo'n 40 °C waardoor we vanaf het noordwesten veel buien mogen verwachten, het zou zelfs niet uitgesloten zijn mochten de buien boven het nog 'zachte' zeewater lokaal met onweer gepaard gaan.

Deze buien zullen landinwaarts makkelijk een winters karakter krijgen, buien van smeltende sneeuw of sneeuw. In de Ardennen worden dit pure sneeuwbuien waardoor in die regio een significant sneeuwdek zou kunnen ontstaan. In hoeverre het in Vlaanderen tot een sneeuwdek zou kunnen komen is nog een groot vraagteken, want we spreken hier nog steeds over een termijn van 5 dagen en het voorspellen van sneeuw is geen gemakkelijk  materie, enkele graden teveel op ooghoogte kan deze setting voor de winterliefhebbers serieus verknoeien.

Echter, als de huidige weerkaarten nu gelijk zouden krijgen dan zou het wel tot een significant sneeuwdek kunnen komen, vooral ten oosten van de lijn Antwerpen - Brussel - Charleroi. We hebben onze sneeuwkaarten eens in een geanimeerde afbeelding geplaatst.

De huidig verwachte sneeuw accumulatie vanaf vrijdag 1u tot maandag 7u
Maar zoals reeds gezegd, we moeten de situatie opvolgen om later in de week meer details te kunnen vrijgeven en accurate voorspellingen te kunnen uitvoeren. We kunnen wel concluderen dat het naar het einde van de week het weer terug een guur karakter zal krijgen met winterse neerslag.

Stay Tuned @ ExtremeWeather.Be voor meer details later in de week!