De bliksemfotografen kunnen terug aan de slag. |
Morgen zullen we nog niet veel ondervinden van die plotse warme opstoot, het is te zeggen, toch niet in België. In centraal Frankrijk is een ander verhaal, daar zullen zich morgen reeds enkele felle onweersbuien kunnen ontwikkelen en dezelfde storing zal maandag in ons land ook voor het nodige gedonder zorgen!
Situatie zondag middag 14u |
gebied in het Middellands zeegebied en een complex lage druk gebied nabij de golf van Biskaye. Ten noorden van de hoge druk gebied bevind zich een warmte front die wat verbinding zoekt met een ander warmte front welke verbonden is aan het complexe lage druk gebied. Achter deze storingen zit gevoelig warmere lucht en dit zullen we merken maandag, maar zondag krijgen we dus niet echt een zon overgoten dag, omdat hoge en middelhoge bewolking, door deze warmte fronten, de zon wat zullen versluieren. Heel lokaal valt er een spat regen maar we verwachten geen grote hoeveelheden. De bruine pijlen op de weerkaart tonen een samenwerking van een kleine lage druk kern boven Spanje en het hoge druk gebied die in feite warme zuidelijke lucht via de warmte fronten naar onze regio's pompen.
Situatie maandag nacht 02u |
Op het kaartje is er een buienlijn ingetekend (groen aangeduid) welke dus vooral in zuid Frankrijk reeds voor felle onweersbuien zal zorgen, want achter het warmte front is de lucht wel warmer, maar ook onstabiel (op nadering van het koufront). Maandag voormiddag verwachten we eerst nog veel restant bewolking, enerzijds door het warmte front en anderzijds door eventuele onweersbuien die zich in het zuidelijke/centrale deel van Frankrijk hebben gevormd.
Situatie maandag middag 14u |
Tegen de avond en nacht periode stijgen de onweerskansen dus aanzienlijk en we zullen dit ook voelen want tegen de avond zitten we in de gevoelig, zwoele warmere lucht.
Zeer onstabiele condities maandag avond om 23u |
SRH haalt waardes om aan Supercell onweer te voldoen |
De criteria die voldoen om een onweer tot een supercell te leiden zijn bij een Storm Relatif Helicity tussen 0-1 km is 150 m²/s², bij de 0-3 km versie hebben we minimum 250 m²/s² nodig. Deze waarden worden dus gehaald en zelfs lichtjes overschreden.
Conclusie:
Uiteraard is het nu nog te vroeg om exact te gaan voorspellen waar en hoe zwaar de onweersbuien exact zullen zijn, dit zullen de komende 24 tot 36 uur moeten bekijken maar dat het maandag namiddag/avond eens stevig kan onweer lijkt toch zo goed als zeker, met een voorkeur voor het westen van ons land.
Voor verdere informatie betreffende de kansen en waarschuwingen kan u steeds terecht op onze waarschuwingspagina ( http://www.extremeweather.be/forecast.php ) waar we vanaf morgen namiddag/avond een eerste verwachting zullen plaatsen.
Stay tuned @ ExtremeWeather.Be