zondag 10 maart 2013

Sneeuw in aantocht


Sinds vorige week zit het in de berekeningen van de weermodellen dat het kouder zou worden en dit hebben we momenteel reeds geweten. Een neerslag zone bevindt zich nu nog over het zuidoosten van de Benelux en achter deze neerslag zone is de temperatuur reeds goed gezakt met op veel plaatsen, in het noordoosten van Nederland vriest het reeds al.

De neerslag zone welke vannacht en deze ochtend over de regio trok zorgde op veel plaatsen voor een klein (drab)dekje sneeuw van zo'n 1 cm. Dit is niet te vergelijken wat nog komen zal.

Een venijnige depressie zal voor maandag, vooral naar de avond toe, en tijdens de nacht naar dinsdag gevaarlijk dichtbij komen vanuit Frankrijk waardoor significante neerslaghoeveelheden zullen toenemen aangezien het occlusie punt van de depressie over onze regio's zal blijven hangen om later terug naar het (zuid)oosten te trekken.

fig 1, situatie 11u45
We bekijken de situatie eens aan de hand van de weerkaarten van het Amerikaanse model GFS. Het Europese weermodel ECMWF en het Britse weermodel UKMO volgen in grote lijnen dezelfde trend. Ons land bevindt zich momenteel op de grens van de koude polaire lucht die vanuit het Scandinavisch gebied naar onze regio's komt (zoals reeds gezegd hierboven, in het NO van Nederland komt deze lucht momenteel reeds binnen). De boosdoener van dienst, die voor maandag/dinsdag voor sneeuw zal zorgen, zien we momenteel reeds liggen in de Golf van Biskaje op het actuele satellietbeeld, welke we ook terug vinden op de luchtdruk kaart van GFS (fig 1).

Kijken we 36 uur vooruit, dus tijdens de nacht van maandag op dinsdag, dan zou, aldus de laatste model gegevens van GFS, de depressie ten zuidwesten van ons land liggen met bijhorende storing welke boven onze regio's blijft haperen en aangezien we tegen dan duidelijk in de polaire lucht zullen zitten hoef ik niet te zeggen dat hier uiteraard om sneeuw zal gaan. Hoeveel en waar de meeste sneeuw zal vallen is momenteel nog iets onzeker maar ik durf wel al de uitspraak doen dat de zuidelijke regio's van Belgiƫ de meeste kans maakt op een significant sneeuwdek, welke een dikte zou kunnen bedragen van 5 tot 10 cm (fig 2). Uiteraard hangt alles samen met de exacte koers van de depressie, en de activiteit van de storing. Dit volgen we met een nauwkeurig oog op.

Fig 2, accumulatie van de sneeuwval dinsdag ochtend

Meer details volgen later via onze waarschuwingen op onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten