Ons weer zit in grote lijnen eigenlijk gewoon muur vast. De hoge druk boven Scandinavië wil van geen wijken weten terwijl de depressies vanaf de Atlantische Oceaan er alles aan doen om de hoge druk muur te doorbreken maar tevergeefs. Ook de komende periode blijft het kouder dan waar we normaal gezien recht op hebben. Komend weekend wordt tevens ook een situatie die we niet zomaar kunnen laten passeren, u hoort het waarschijnlijk niet graag maar de kansen op significante sneeuwval nemen opnieuw toe (wij zouden het graag ook anders willen, wees gerust). Hoe dit komt leggen we hieronder even uit.
Momenteel zien we op de drukkaarten het hierboven besproken hoge druk gebied opvallen boven Scandinavië welke aan haar zuidelijke flanken voor een oostelijke tot noordoostelijke stroming zorgen. Dit hebben ze de laatste week goed geweten in het noorden van Nederland. Op de Atlantische oceaan zien we dan weer een depressie welke tegen zaterdag naar onze regio komt aanstormen met bijhorende storingen maar de hoge druk houdt de boel gewoon tegen. De botsing van de koudere lucht vanaf het noorden en de zuidelijke aangevoerde zachtere lucht door de depressie (in Centraal Frankrijk mogen ze overigens 15 tot 20 °C verwachten dit weekend) is een ideaal recept om de neerslag zones nog een extra zetje te geven in de rug.
Koude noordooster vanaf zaterdag nacht en met bijhorende storingen boven ons land kans op significante sneeuwval! |
Ook na het weekend blijft het koud voor de tijd van het jaar, want de storing lost gewoon op boven onze regio's en de oostelijke stroming blijft standhouden waardoor het kwik overdag met moeite de 5 °C zal halen en 's nachts overal lichte, lokaal matige vorst. Dit bevestigt ook de temperatuurspluim welke hieronder te zien is. Het enige positieve is dat we wel regelmatig de zon zullen zien want de koude, oostelijke lucht is van continentale oorsprong en is dus droge luchtsoort.
Het mogelijke goeie nieuws is dat, vanaf april, mogelijks de temperatuur toch richting 10 tot 13 °C zou gaan klimmen maar dan zouden we de neerslag er uiteraard bij moeten nemen.