donderdag 21 maart 2013

Lente zit en blijft nog in winterslaap

De titel kondigt het al aan, de lente zit en blijft nog in haar winterslaap en dit op zijn minst nog tot eind maart/begin april.

Ons weer zit in grote lijnen eigenlijk gewoon muur vast. De hoge druk boven Scandinavië wil van geen wijken weten terwijl de depressies vanaf de Atlantische Oceaan er alles aan doen om de hoge druk muur te doorbreken maar tevergeefs. Ook de komende periode blijft het kouder dan waar we normaal gezien recht op hebben. Komend weekend wordt tevens ook een situatie die we niet zomaar kunnen laten passeren, u hoort het waarschijnlijk niet graag maar de kansen op significante sneeuwval nemen opnieuw toe (wij zouden het graag ook anders willen, wees gerust). Hoe dit komt leggen we hieronder even uit.

Momenteel zien we op de drukkaarten het hierboven besproken hoge druk gebied opvallen boven Scandinavië welke aan haar zuidelijke flanken voor een oostelijke tot noordoostelijke stroming zorgen. Dit hebben ze de laatste week goed geweten in het noorden van Nederland. Op de Atlantische oceaan zien we dan weer een depressie welke tegen zaterdag naar onze regio komt aanstormen met bijhorende storingen maar de hoge druk houdt de boel gewoon tegen. De botsing van de koudere lucht vanaf het noorden en de zuidelijke aangevoerde zachtere lucht door de depressie (in Centraal Frankrijk mogen ze overigens 15 tot 20 °C verwachten dit weekend) is een ideaal recept om de neerslag zones nog een extra zetje te geven in de rug.

Koude noordooster vanaf zaterdag nacht en met bijhorende storingen boven ons land kans op significante sneeuwval!
De laatste berekeningen van de weercomputers (zowel het Amerikaanse GFS als het Europese ECMWF) tonen aan de neerslag als sneeuw kan gaan vallen, althans 's nachts. Overdag zijn de temperaturen licht positief (maxima rond +2 °C) en ook op 850 hPa is de temperatuur 0 tot -2 °C, waardoor de neerslag hoogstwaarschijnlijk wel als sneeuw kan vallen maar niet of amper zal blijven liggen op de grond. 's Nachts uiteraard gaat het licht vriezen en dan kan de neerslag, die valt als sneeuw ook blijven liggen en de huidige verwachtingen zijn dat we in de periode van zaterdagochtend tot zondagavond gemiddeld gezien zo'n 8 liter neerslag mogen verwachten kan dit toch tot voor een sneeuwdek zorgen van 5 cm of meer. Uiteraard valt alles nog te bekijken de komende 24 tot 36 uur want in een korte tijd kan er veel veranderen.

Ook na het weekend blijft het koud voor de tijd van het jaar, want de storing lost gewoon op boven onze regio's en de oostelijke stroming blijft standhouden waardoor het kwik overdag met moeite de 5 °C zal halen en 's nachts overal lichte, lokaal matige vorst. Dit bevestigt ook de temperatuurspluim welke hieronder te zien is. Het enige positieve is dat we wel regelmatig de zon zullen zien want de koude, oostelijke lucht is van continentale oorsprong en is dus droge luchtsoort.


Het mogelijke goeie nieuws is dat, vanaf april, mogelijks de temperatuur toch richting 10 tot 13 °C zou gaan klimmen maar dan zouden we de neerslag er uiteraard bij moeten nemen.

zaterdag 16 maart 2013

Wisselvalligheid troef

Na het stevige winterse offensief van vorige week komende we de komende dagen in wat ander vaarwater terecht, echter de winter lijkt de komende week niet veraf te zitten.

Wisselvalligheid troef door de
Britse depressie
Momenteel zijn we in de greep van een depressie welke zich genesteld heeft boven de Britse eilanden. Deze stuurt vochtige, onstabiele zee lucht naar ons toe en zorgt tevens voor een goed voelbare zuid tot zuidwesten wind. Een koufront, welke verbonden is aan deze depressie komt de komende avond/nacht periode over onze streken terecht waardoor we een periode van regen mogen verwachten. Echt actief is deze storing niet, er valt hooguit een 5 liter per vierkante meter. In de hoge Ardennen kan er wat winterse neerslag vallen zonder veel erg.

Vervolgens wordt het tijdelijk droger al wordt de atmosfeer morgen onstabiel zodat er in makkelijk buien kunnen ontstaan. Deze buien kunnen mogelijk vergezeld zijn met een donderslag. In de namiddag volgt er dan een volgende storing zodat het opnieuw kan gaan regenen vanaf de kust. Op en top wisselvallig dus, het enige pluspunt zijn de temperaturen die richting een 7 °C klimmen, maar met een nog steeds strakke zuid tot zuidwester voelt het toch wat frisser aan.

Ook volgende week blijven onder de invloed van deze depressie al lijkt ze toch langzaam op te vullen en op te schuiven richting het oosten wat echter niet hoeft te betekenen dat ons weer verandert al gaan de scherpe kanten er toch wel af. Afwisseling van wolkenvelden en buien blijven dus het recept voor tot en met donderdag. De temperaturen blijven in de buurt van 5 a 7 °C overdag en 's nachts geen nachtvorst met minima die rond 2 a 4 °C schommelen. De wind blijft ook overwegend matig blazen uit een hoofdzakelijk zuidwestelijke hoek.


Nieuwe depressie tegen vrijdag,
oude depressie dan al richting Oost-EU
Vrijdag zou een nieuwe depressie, zoals de kaarten er nu bij liggen, een sector met zachtere lucht onze streek opsturen vanaf het zuiden van Europa met dan temperaturen die 13 °C kunnen halen maar de naam depressie zegt reeds genoeg, nieuwe regenzones zouden dan opnieuw over onze streken terecht komen bij een zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Of deze stijging van de temperaturen een trend wordt naar begin april is maar de vraag want de weermodellen weten zijn niet gelijkaardig wat de langere termijn betreft, het kan wisselvallig blijven, het kan zachter worden maar weet ook dat in het noorden van Europa de winter nog vol op aan de gang is dus een terugkeer van de winter is ook nog een optie.

We volgen het voor u op.

zondag 10 maart 2013

Sneeuw in aantocht


Sinds vorige week zit het in de berekeningen van de weermodellen dat het kouder zou worden en dit hebben we momenteel reeds geweten. Een neerslag zone bevindt zich nu nog over het zuidoosten van de Benelux en achter deze neerslag zone is de temperatuur reeds goed gezakt met op veel plaatsen, in het noordoosten van Nederland vriest het reeds al.

De neerslag zone welke vannacht en deze ochtend over de regio trok zorgde op veel plaatsen voor een klein (drab)dekje sneeuw van zo'n 1 cm. Dit is niet te vergelijken wat nog komen zal.

Een venijnige depressie zal voor maandag, vooral naar de avond toe, en tijdens de nacht naar dinsdag gevaarlijk dichtbij komen vanuit Frankrijk waardoor significante neerslaghoeveelheden zullen toenemen aangezien het occlusie punt van de depressie over onze regio's zal blijven hangen om later terug naar het (zuid)oosten te trekken.

fig 1, situatie 11u45
We bekijken de situatie eens aan de hand van de weerkaarten van het Amerikaanse model GFS. Het Europese weermodel ECMWF en het Britse weermodel UKMO volgen in grote lijnen dezelfde trend. Ons land bevindt zich momenteel op de grens van de koude polaire lucht die vanuit het Scandinavisch gebied naar onze regio's komt (zoals reeds gezegd hierboven, in het NO van Nederland komt deze lucht momenteel reeds binnen). De boosdoener van dienst, die voor maandag/dinsdag voor sneeuw zal zorgen, zien we momenteel reeds liggen in de Golf van Biskaje op het actuele satellietbeeld, welke we ook terug vinden op de luchtdruk kaart van GFS (fig 1).

Kijken we 36 uur vooruit, dus tijdens de nacht van maandag op dinsdag, dan zou, aldus de laatste model gegevens van GFS, de depressie ten zuidwesten van ons land liggen met bijhorende storing welke boven onze regio's blijft haperen en aangezien we tegen dan duidelijk in de polaire lucht zullen zitten hoef ik niet te zeggen dat hier uiteraard om sneeuw zal gaan. Hoeveel en waar de meeste sneeuw zal vallen is momenteel nog iets onzeker maar ik durf wel al de uitspraak doen dat de zuidelijke regio's van België de meeste kans maakt op een significant sneeuwdek, welke een dikte zou kunnen bedragen van 5 tot 10 cm (fig 2). Uiteraard hangt alles samen met de exacte koers van de depressie, en de activiteit van de storing. Dit volgen we met een nauwkeurig oog op.

Fig 2, accumulatie van de sneeuwval dinsdag ochtend

Meer details volgen later via onze waarschuwingen op onze website.

zaterdag 9 maart 2013

Warmte records verbroken, volgende week koude records?

Koudere lucht zoekt reeds een weg naar de Benelux
Zoals verwacht werd het de voorbije week zacht, met vooral op dinsdag en woensdag zeer zachte maxima die op woensdag zelfs op sommige plaatsen 20 °C bereikte. De laatste dagen van de week en ook dit weekend waren dan eerder grijs met vooral de afgelopen 24 uur een flinke slok regen (op sommige locaties, o.a. te Izegem werd er bijna 30 liter neerslag gemeten. Dit komt door een kleine depressie welke de doortocht maakte over België, momenteel bevindt het zich boven Nederland met daar ook neerslag hoeveelheden die momenteel op veel plaatsen richting 20 mm gaan.

Tevens zorgt dit klein laagje reeds voor afkoeling in de Benelux, in het noorden van Nederland is de temperatuur momenteel reeds gezakt naar waarden die schommelen rond +1 °C, terwijl het in België nog ruim 6 °C is.

fig 1
De verwachting van dit laag is, dat het langzaam zal opvullen terwijl het richting Duitsland trekt waardoor de weg wordt vrij gemaakt voor een noord oosten wind en er dus koudere, van polaire oorsprong, lucht naar onze regio's komt zoals de grondkaarten van het Britse Metoffice laten weergeven (fig 1)
fig 2
Een krachtig hoge druk gebied met kernen nabij Scandinavië en een lage druk gebied ten westen van Spanje zijn de hoofdrol spelers op deze kaarten. Tevens zien we op de kaart voor zondag nog het klein laagje welke ons weer bepaald dit weekend (paars omcirkelt). Dit laagje schuift dus op richting het oosten en zal langzaam aan opvullen zodat het op de volgende kaart reeds niet meer ingetekend wordt (fig 2). We zien dan nog steeds het hoge druk bastjon in het noorden welke vanaf zondagavond een koude noordooster in ons gezicht zal gaan blazen.

We zullen dit zeker voelen want de temperaturen zullen een fikse duik nemen met maxima op maandag rond het vriespunt (en meen u te herinneren dat we dinsdag/woensdag reeds enkele nieuwe warmte records hebben gemeten!!). Zo snel kan het dus keren boven onze regio.

Ook op dinsdag blijven we onder de invloed van het krachtig hoog al begint het laag welke zich dan in de Golf van Biskaje zal bevinden zich serieus op te dringen waardoor er EVENTUEEL sneeuwkansen kunnen zijn voor de Benelux, in het bijzonder België (GFS, Amerikaans model en ECMWF, Europees model zien dit momenteel ook). (fig 3)

Natuurlijk gaan we dit nog niet overroepen, dit moet de komende dagen bevestigd worden want het lijkt me alvast een fragiele situatie.

Ook de trend van het weer naar volgend weekend is nog steeds onzeker omdat we momenteel dus nog niet weten wat het lage druk precies zal doen op dinsdag, want ALS het tot een significant sneeuwdek zou komen dan zal dit zeker de maxima/minima beïnvloeden, alles na dinsdag blijft dus 1 groot vraagteken, we zien dit tevens ook terug in de temperatuurspluim voor de komende dagen.
Koudere temperaturen, grote spreiding en dus onzekerheid vanaf woensdag en ook hier zien we, zoals eerder aangegeven -15 °C en lager als minima later op de week door GFS, omdat het model er vanuit gaat dat er een sneeuwdek zou liggen maar dit is ABSOLUUT nog niet te zeggen!

We blijven de situatie opvolgen, stay tuned @ ExtremeWeather.Be

zondag 3 maart 2013

Even lente, op langere termijn terug frisser

Ja, de titel zegt al veel. De komende dagen klimt de temperatuur in ons land richting 14 - 16 °C (lokaal een 17 °C in de kempen?) maar op langere termijn zien we opnieuw de temperatuur zakken naar een graad of 6 als maxima.

Veel mensen zullen uiteindelijk wel eens blij zijn dat het even wat zachter wordt, ook de zon zal zeker van de partij zijn dus voor wie kan, ik zou zeggen, geniet er van!

De lente zal dus tijdelijk eens haar intrede doen, welke te danken is aan een zuidelijke stroming welke de komende dagen boven onze regio's ligt. Deze stroming wordt aangedreven door enerzijds een hoge druk gebied boven het oosten van Europa en lage druk boven de Oceaan.

Zuidoost stroming, welke ervoor zal zorgen voor de eerste lente kriebels
op maandag/dinsdag en woensdag
Hierdoor krijgen we op maandag al reeds maxima van zo'n 11 °C, maar vooral op dinsdag, woensdag en donderdag krijgen we zacht weer, met maxima die zullen schommelen tussen 14 - lokaal 17 °C. Het weerbeeld zal vooral op maandag en dinsdag van een zonnig type zijn, de hoge druk boven het vaste land heeft een kleine uitloper naar onze regio's waardoor de storingen voorlopig van ons weg blijven.

Vanaf woensdag zien we uiteindelijk toch een storing naderen vanaf het zuiden waardoor de bewolking opnieuw zal overheersen. Er kan ook wat regen vallen op woensdag al zullen het geen grote hoeveelheden zijn.

Op donderdag en vrijdag zien we dan uiteindelijk een depressie net ten westen van onze regio's liggen waardoor ons weertype volledig afhankelijk zal zijn van deze depressie. De aangevoerde lucht zal licht onstabiel zijn vanuit het zuidwesten en we dus regelmatig regen/buien mogen verwachten. Het blijft wel nog zacht met zo'n 14 °C

Zuidwest stroming, onder invloed van het lage druk gebied, zal de buien
opnieuw tot bij ons brengen
Tijdens het weekend zien we dan uiteindelijk de depressie verder doorschuiven richting het oosten van Europa zodat na het weekend de wind vanaf het zuiden terug zal draaien naar het noordoosten, zodat er uiteindelijk terug koudere lucht zal aangevoerd worden en we dus uiteindelijk maar een graad of 6 zullen halen overdag.



De noordelijke stroming lijkt na het weekend terug te komen
Deze ontwikkelingen zijn duidelijk te zien in de ensemble verwachtingen, kort samengevat, eerste lente met veel zon, vanaf woensdag opnieuw meer bewolking welke vanaf donderdag, vrijdag en het weekend zal vertalen in (licht) wisselvallig weer met regen of enkele buien. Vooral zacht vanaf dinsdag tot vrijdag, vanaf zaterdag opnieuw een dalende temperatuurstrend.

Eerste dagen zacht, daarna terug frisser