vrijdag 19 oktober 2012

Tijdelijk warm, daarna gestage afkoeling

U hebt het al gemerkt, is het zacht buiten! Vooral de oostelijke regio's kunnen hiervan profiteren met soms brede opklaringen, dit bij temperaturen die vlot richting 23 °C klimmen in de Kempen.

In het westen moeten ze het doen met een (kleine) 20 °C, want zij bevinden zicht dichter bij het golvend front.

Dit weekend blijft de regel gelden, hoe oostelijker je bent, hoe beter de weerkaarten. In het westen lijken de wolken steeds te domineren en is er ook kans op een wat regen.

Maar, er staat verandering op de weerkaarten welke voor veel weeramateurs leuk blijft om te volgen. Dit weekend zien we dat een hoge druk gebied boven centraal Europa zich begint uit te breiden richting onze contreien welke ook voor ons het weer zal bepalen vanaf maandag. De atmosfeer wordt rustig van aard en de regen/buienkansen worden onderdrukt. Door we nog in de relatief zachtere lucht zullen vertoeven wordt het maandag dus prima herfstweer (veel zon en temperaturen rond 18 - 20 °C)!

Vanaf dinsdag zien we dan wel een lichte dalende trend in de temperaturen (dit bevestigd ook de meeste recentste pluim van het KMI). Maar het weerbeeld blijft ongeveer dezelfde als voor maandag, wisselende tot licht bewolkte condities en ruimte voor brede opklaringen. 's Ochtends is er natuurlijk kans op nevel of wat mist door dat de atmosfeer een rustige opbouw heeft en er dus weinig wind staat. De temperatuur moet reeds wel een graadje in leveren maar het blijft nog steeds aangenaam bij zo'n 17 °C.
Woensdag tappen we nog steeds uit dat zelfde vat, welke dus ook voor dan een mooie dag lijkt te worden, met 's ochtends dus opnieuw kans op wat nevel of mist maar deze raakt makkelijk opgelost. De stroming begint nu echter wel reeds te krimpen naar noordoost, waardoor we de temperaturen opnieuw een graadje moeten inleveren met maxima die schommelen rond 16 °C. Echter, de wind blijft zwak waaien en dus blijft het aangenaam herfst weer.

Profiteer er van zou ik zeggen op maandag, dinsdag of woensdag want tijdens die dagen zijn er interessante ontwikkelingen aan de hand boven Groenland/Ijsland en Scandinaviƫ. Dit zullen we merken op donderdag. Zoals de recente modellen er bij liggen komt zowel GFS (Amerikaans model) als ECMWF (Europees model) met een ontwikkelend hoge druk gebied boven Groenland met een uitloper richting Ijsland en het noorden van Groot-Brittaniƫ (kerndruk zou richting 1040 hPa stijgen!). Boven Scandinaviƫ ontwikkeld er zich die zelfde tijd een lage druk gebied welke met een kerndruk verschijnt op de kaarten richting 960 hPa daalt. Rond deze drukgebieden krijgen dan uiteraard een interessante setting welk eender hart van de winterliefhebber sneller doet kloppen!


Jawel, we spreken hier over een opzettende noordelijke stroming, met lucht die van oorsprong zelfs arctisch te noemen is.

Door deze ontwikkelingen zouden we verspreid over onze regionen de eerste vorst kunnen registreren als is dit natuurlijk nog iets te ver om duidelijker over te worden.

Laten we vooral eerst genieten (voor de westelijke gebieden, 'genieten') van een zacht weekend. Midden volgende week zijn we er terug om dan verder te praten over eventuele kouder weer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten