We kregen de afgelopen 4 dagen al verschillende weertypes in ons land met dus vooral afgelopen weekend de koudere temperaturen en de winterse neerslag (we spreken dan over korrelhagel of een kletsnatte sneeuwvlok) tot bakken regen afgelopen 24 tot 48 uur. Het maandtotaal neerslag komt op vele plaatsen door deze wisselvallige maand vlot boven 100 mm (lokaal zelfs > 150 mm).
Oktober lijkt zo goed als droog te eindigen met wisselende weerbeeld condities op morgen woensdag. Vanaf donderdag (1 november, Allerheiligen) gaan we opnieuw over naar een compleet nat en winderig weerbeeld.
De oorzaak hiervan is te zoeken tussen de Britse Eilanden en Ijsland. Daar vinden we momenteel een depressie terug welke de komende dagen nog meer zal uitdiepen en voor enkele randdepressies zal zorgen en vooral deze laatste zullen een effect hebben op ons weer.
Bovenstaande kaart toont de situatie voor morgen - woensdag - middag. De depressie bevindt zich dan nog ten noorden van Schotland. Voor ons weer zal dit nog niet bepalend zijn. Na het eventuele ochtend grijs, want het wordt komende nacht zeer rustig en is er dus kans op wat nevel, mist en lage bewolking, krijgen we eerst brede opklaringen. In de namiddag zien we dan wel meer wolkensluiers over het westen van het land trekken welke een weersverandering aankondigt.
Deze hoge bewolking is te koppelen aan een (kou)front welke ons de nacht van woensdag op donderdag vanaf het westen ons land zal bereiken. Volgens de huidige weerkaarten lijkt dit koufront redelijk actief te zijn waardoor neerslag hoeveelheden van 5 - 10 liter perfect mogelijk lijken te zijn. In de namiddag komen we achter dit koufront en komen we terecht in onstabiele zeelucht waardoor de buienkans zeker toeneemt.
Vrijdag zien we dan een interessante ontwikkeling gebeuren op de weerkaarten welke zeker moet blijven opgevolgd worden. GFS laat al enkele runs enkele rand depressies ontstaan ten zuidwesten van de moederdepressie en deze rand depressies zouden via het kanaal en de Noordzee richting Scandinavië trekken. Laatste GFS run laat een uitdiepen naar zo'n 980 hPa en let vooral hoe dicht de isobaren bij elkaar liggen!
Als we daar bij de door het model berekende windstoten kaartje naast leggen dan zien we dat er vooral langs de zuidwest flank van deze rand depressie een strak windveld staat met rukwinden die kunnen oplopen van 80 tot lokaal 100 km/u! De vraag is natuurlijk of het 10 min gemiddelde windsnelheid ook storm zal halen (welke dus 9 bft is !). Op zee lijkt dit mogelijk maar in het binnenland zou er geen sprake zijn van storm, althans toch volgens de beaufort schaal.
Natuurlijk is het nu nog veel te vroeg om een daadwerkelijke uitspraak te doen over hoe hard de wind exact zal zijn, want veel hangt af van de exacte locatie van deze rand depressie en hoe diep deze werkelijk zal uitdiepen en de exactie positie van de straalstroom. Natuurlijk hoort er bij depressie ook nog soms hevige neerslag. Ook naar het 1ste weekend van november blijft het wisselvallige herfstweer aanhouden en zoals de modellen er nu bijliggen lijkt er de komende 2 weken geen winterweer mogelijk.