dinsdag 30 oktober 2012

Mogelijk storm vrijdag?

De huidige vakantie doet haar naam alle eer aan, namelijk HERFSTvakantie.

We kregen de afgelopen 4 dagen al verschillende weertypes in ons land met dus vooral afgelopen weekend de koudere temperaturen en de winterse neerslag (we spreken dan over korrelhagel of een kletsnatte sneeuwvlok) tot bakken regen afgelopen 24 tot 48 uur. Het maandtotaal neerslag komt op vele plaatsen door deze wisselvallige maand vlot boven 100 mm (lokaal zelfs > 150 mm).
Oktober lijkt zo goed als droog te eindigen met wisselende weerbeeld condities op morgen woensdag. Vanaf donderdag (1 november, Allerheiligen) gaan we opnieuw over naar een compleet nat en winderig weerbeeld.

De oorzaak hiervan is te zoeken tussen de Britse Eilanden en Ijsland. Daar vinden we momenteel een depressie terug welke de komende dagen nog meer zal uitdiepen en voor enkele randdepressies zal zorgen en vooral deze laatste zullen een effect hebben op ons weer.

Bovenstaande kaart toont de situatie voor morgen - woensdag - middag. De depressie bevindt zich dan nog ten noorden van Schotland. Voor ons weer zal dit nog niet bepalend zijn. Na het eventuele ochtend grijs, want het wordt komende nacht zeer rustig en is er dus kans op wat nevel, mist en lage bewolking, krijgen we eerst brede opklaringen. In de namiddag zien we dan wel meer wolkensluiers over het westen van het land trekken welke een weersverandering aankondigt.


Deze hoge bewolking is te koppelen aan een (kou)front welke ons de nacht van woensdag op donderdag vanaf het westen ons land zal bereiken. Volgens de huidige weerkaarten lijkt dit koufront redelijk actief te zijn waardoor neerslag hoeveelheden van 5 - 10 liter perfect mogelijk lijken te zijn. In de namiddag komen we achter dit koufront en komen we terecht in onstabiele zeelucht waardoor de buienkans zeker toeneemt.

Vrijdag zien we dan een interessante ontwikkeling gebeuren op de weerkaarten welke zeker moet blijven opgevolgd worden. GFS laat al enkele runs enkele rand depressies ontstaan ten zuidwesten van de moederdepressie en deze rand depressies zouden via het kanaal en de Noordzee richting Scandinavië trekken. Laatste GFS run laat een uitdiepen naar zo'n 980 hPa en let vooral hoe dicht de isobaren bij elkaar liggen!

Als we daar bij de door het model berekende windstoten kaartje naast leggen dan zien we dat er vooral langs de zuidwest flank van deze rand depressie een strak windveld staat met rukwinden die kunnen oplopen van 80 tot lokaal 100 km/u! De vraag is natuurlijk of het 10 min gemiddelde windsnelheid ook storm zal halen (welke dus 9 bft is !). Op zee lijkt dit mogelijk maar in het binnenland zou er geen sprake zijn van storm, althans toch volgens de beaufort schaal.


Natuurlijk is het nu nog veel te vroeg om een daadwerkelijke uitspraak te doen over hoe hard de wind exact zal zijn, want veel hangt af van de exacte locatie van deze rand depressie en hoe diep deze werkelijk zal uitdiepen en de exactie positie van de straalstroom. Natuurlijk hoort er bij depressie ook nog soms hevige neerslag. Ook naar het 1ste weekend van november blijft het wisselvallige herfstweer aanhouden en zoals de modellen er nu bijliggen lijkt er de komende 2 weken geen winterweer mogelijk.


vrijdag 19 oktober 2012

Tijdelijk warm, daarna gestage afkoeling

U hebt het al gemerkt, is het zacht buiten! Vooral de oostelijke regio's kunnen hiervan profiteren met soms brede opklaringen, dit bij temperaturen die vlot richting 23 °C klimmen in de Kempen.

In het westen moeten ze het doen met een (kleine) 20 °C, want zij bevinden zicht dichter bij het golvend front.

Dit weekend blijft de regel gelden, hoe oostelijker je bent, hoe beter de weerkaarten. In het westen lijken de wolken steeds te domineren en is er ook kans op een wat regen.

Maar, er staat verandering op de weerkaarten welke voor veel weeramateurs leuk blijft om te volgen. Dit weekend zien we dat een hoge druk gebied boven centraal Europa zich begint uit te breiden richting onze contreien welke ook voor ons het weer zal bepalen vanaf maandag. De atmosfeer wordt rustig van aard en de regen/buienkansen worden onderdrukt. Door we nog in de relatief zachtere lucht zullen vertoeven wordt het maandag dus prima herfstweer (veel zon en temperaturen rond 18 - 20 °C)!

Vanaf dinsdag zien we dan wel een lichte dalende trend in de temperaturen (dit bevestigd ook de meeste recentste pluim van het KMI). Maar het weerbeeld blijft ongeveer dezelfde als voor maandag, wisselende tot licht bewolkte condities en ruimte voor brede opklaringen. 's Ochtends is er natuurlijk kans op nevel of wat mist door dat de atmosfeer een rustige opbouw heeft en er dus weinig wind staat. De temperatuur moet reeds wel een graadje in leveren maar het blijft nog steeds aangenaam bij zo'n 17 °C.
Woensdag tappen we nog steeds uit dat zelfde vat, welke dus ook voor dan een mooie dag lijkt te worden, met 's ochtends dus opnieuw kans op wat nevel of mist maar deze raakt makkelijk opgelost. De stroming begint nu echter wel reeds te krimpen naar noordoost, waardoor we de temperaturen opnieuw een graadje moeten inleveren met maxima die schommelen rond 16 °C. Echter, de wind blijft zwak waaien en dus blijft het aangenaam herfst weer.

Profiteer er van zou ik zeggen op maandag, dinsdag of woensdag want tijdens die dagen zijn er interessante ontwikkelingen aan de hand boven Groenland/Ijsland en Scandinavië. Dit zullen we merken op donderdag. Zoals de recente modellen er bij liggen komt zowel GFS (Amerikaans model) als ECMWF (Europees model) met een ontwikkelend hoge druk gebied boven Groenland met een uitloper richting Ijsland en het noorden van Groot-Brittanië (kerndruk zou richting 1040 hPa stijgen!). Boven Scandinavië ontwikkeld er zich die zelfde tijd een lage druk gebied welke met een kerndruk verschijnt op de kaarten richting 960 hPa daalt. Rond deze drukgebieden krijgen dan uiteraard een interessante setting welk eender hart van de winterliefhebber sneller doet kloppen!


Jawel, we spreken hier over een opzettende noordelijke stroming, met lucht die van oorsprong zelfs arctisch te noemen is.

Door deze ontwikkelingen zouden we verspreid over onze regionen de eerste vorst kunnen registreren als is dit natuurlijk nog iets te ver om duidelijker over te worden.

Laten we vooral eerst genieten (voor de westelijke gebieden, 'genieten') van een zacht weekend. Midden volgende week zijn we er terug om dan verder te praten over eventuele kouder weer.


dinsdag 2 oktober 2012

Lokaal veel neerslag

De titel is duidelijk, er staat veel neerslag op het programma de komende 72 uur. De oorzaak van dit weer is te zoeken iets ten noorden van Schotland, waar een depressie met een kern van zo'n 987 hPa, haar koufront onze richting uitstuurt. Dit koufront zou lokaal voor wateroverlast kunnen zorgen. Na de passage van het koufront is er dan ook nog eens kans op onweer in de kust regio's en daarna komen we terug in een licht onstabiele lucht terecht waardoor er donderdag/vrijdag en deels zaterdag steeds kans is op perioden van regen of enkele buien.





Kijken we even naar de verwachte grondkaart met de luchtdruk regionen op dan zien we duidelijk de depressie liggen iets ten noorden van Schotland, daaraan verbonden enkele storingen met dus een koufront die voor ons lokaal veel neerslag zal bezorgen morgen - woensdag. De tijdstip van de doortocht zou reeds in de voormiddag zijn, vanaf een uur of 8.
Kijken we even naar de voorspelde totale neerslag sommen, tot 72 uur ver dan zien we dat het Amerikaanse model GFS neerslag berekend tot wel 40 liter per vierkante meter! Of het zo'n vaart zal lopen is natuurlijk erg onzeker en kunnen we maar voorspellen enkele uren op voorhand aan de hand van radarbeelden. Wel is zeker dat er toch wel 20 mm mogelijk lijkt voor gans de dag.
Daarnaast zien we ook dat de wind opnieuw wat gaat aanspannen, welke boven land toch wel 5 bft kan gaan waaien, aan de kust en op zee zijn we toch wel een mogelijke 6 bft.

Tevens na de passage van het koufront is er vooral aan de kust en de westelijke regio's enkele buien mogelijk welke een onweerachtig karakter kunnen aannemen, zonder dit te overroepen, wel is zo dat er tijdens zulke buien windstoten mogelijk zijn tot 80 km/u.

Nog steeds zal dit onstuimige herfstweer NIETS te maken hebben met Nadine (Tropische Storm) want deze toert nog altijd rondjes in de buurt van de Azoren.