zondag 23 september 2012

De herfst gaat van start

De herfst gaat van start, dat is onze titel van ons nieuw blog bericht. Astronomisch gezien ging de herfst gisteren van start (22 september), meteorologisch gezien was dit begin deze maand (1 september) en het weer lijkt dit jaar eens zijn astronomische waarde te gaan volgen.

De regenjas mag terug van stal gehaald worden en als je eens door de ogen van de natuur kijkt, dan denk ik dat de regen enig sinds welkom mag zijn want het weerstation te Izegem heeft voor september nog maar 10 liter per vierkante meter hemelwater mogen ontvangen, ook augustus was de laatste dagen droog.

Vandaag zijn we 23 september en zoals je ziet als je naar buiten kijkt, het is grijs, miezerig en de wind begint al wat aan te wakkeren. Dit is een gevolg van de ex orkaan Nadine die vandaag en komende dagen ons weer zal bepalen. Natuurlijk moeten we niet gaan schrikken door het woord ex orkaan, we zullen heus geen wegvliegende daken van de huizen zien komende dagen.

Ex-Nadine is het lage druk gebiedje die net ten westen
van Frankrijk ligt en ons weer begint te beïvloeden.
Na de fusie zijn we een depressie met kerndruk rond de 980 hPa met dus een strak windvel vanuit zuidwest

Echter, de komende uren zijn ook in het oog te houden, voornamelijk de periode van zondagavond tot maandagochtend. Het huidig satelliet beeld toont mooi de krul van de ex Nadine welke we de bijliggende fronten hebben ingetekend. Momenteel komen we onder de invloed van het warmte front (rode lijn) welke actueel over west-België voor lichte regen zorgt. Aan de voorzijde van die warmte front zien we dat er een matige wind staat uit oostelijke sector. Na de passage van het warmte front (voorzien rond de avond) krijgen we een korte periode met droog weer.

Tegen middernacht zien we dan het koufront (blauwe lijn) naderen welke voor enkele enkele stevige buien zal zorgen eventueel met onweer en spant de wind aan en dit vanuit het zuidwesten. De kustregio's zullen te maken kunnen krijgen met het occlusiepunt (dat is het punt waar het occlusie front, de paarse lijn, samen komen met het warmte en koufront). Dit occlusiepunt zou voor veel regen kunnen zorgen. Laatste modellen berekenen het occlusie punt over de Noordzee maar dit moeten we dus nauwlettend opvolgen later vandaag, kleine verschuivingen kunnen veel veranderen over ons weerbeeld.
De hierboven beschreven windrichtingen, voor het warmte front wind vanuit het oosten en bij de passage van het koufront, wind vanuit koufront krijgen we uiteraard veel windshear in de atmosfeer. Dit zou er kunnen voorzorgen dat de buien vanavond/vannacht dynamisch van aard kunnen worden met dus bijhorende onweerachtige verschijnselen. Echter de weerkaarten liegen een beetje met enkele parameters welke door vele weerliefhebbers verkeerd wordt afgeleid.

We kijken hiervoor eens naar de SRH (Storm Relative Helicity) kaart:

WF: warmte front / KF: koufront / OF: occlusiefront / OP: occlusiepunt

We zien op deze kaart een heleboel windvanen staan. Voor ons zijn de windvanen die de bruine pijlen van belang. De zwarte lijnen tonen bij benadering de fronten ligging voor vanavond. We zien dus dat het voor het warmte front de wind voor ons uit oostelijke sector komt (wat momenteel het geval is bij het schrijven van dit bericht). Na de passage van het warmte front draait de wind naar zuid tot zuidzuidwest, en behoud ongeveer zijn windkracht. Echter, door berekend processen door de weercomputer zorgt deze windsprong voor een enorme waarde aan SRH windshear. Deze kan een invloed hebben op buien die ontstaan kort bij het occlusiepunt maar langs en achter het warmtefront zelf verwacht ik weinig of geen activiteit en mag deze waarde dan ook 'verwaarloost' worden. We zien dit windsprong proces ook op de 850 hPa wind kaart van GFS (kaartje rechts).
 
MAAR: de SRH die vrijkomt voor en tijdens de passage van het koufront, is wel van belang, en hier gaan we vlot richting waarden van zo'n 150 m²/s² welke net voldoende zou zijn om een supercell trekjes aan de buien te geven komende nacht. Wat de CAPE betreft komen we uit op zo'n 200 J/KG wat in theorie voldoende is om voor onweerachtige verschijnselen te zorgen.

Ook opmerken, dat de warme sector er zou voor zorgen dat de temperaturen komende nacht zelfs een klein beetje kunnen stijgen, dus de minima voor vandaag (die rond zo'n 12 - 13 °C gemiddeld liggen, worden vanavond bereikt. Deze stijging van de temperatuur zal maar van korte duur zijn, want na de passage van het koufront, zal er voor zorgen dat de temperaturen opnieuw een beetje zullen dalen zonder dat wij het echt zullen opmerken.



Conslusie :

Vanavond/vannacht krijgen we flinke wisselvalligheid! Vanuit het zuidwesten komt een storing binnen die vooral in het noordwesten van het land voor veel regen kan zorgen. Er is ook kans op onweer, verspreid over gans België. Als een onweersbui tot ontwikkeling komt kan deze supercell trekjes krijgen door de redelijk shear die aanwezig is in de atmosfeer. Standaard bij onweersbuien, vooral als deze supercell allures krijgt, is er kans op hagel en windstoten. Ook maandag/dinsdag zijn nog steeds flinke perioden met regen/buien te verwachten en vooral zal de wind een storende factor worden, met gemiddelde windkracht van 5-6 bft boven land. Aan de kust lijkt een 7 bft mogelijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten