donderdag 17 juli 2014

De Spaanse Pluim

'De Spaanse Pluim', dit is de term welke verantwoordelijk is voor ons warm, tropisch weer dit weekend.

Droge en hete luchtmassa's worden vanaf het Spaanse Plateau (700-800 hPa) met een stevige zuidelijke hoogtestroming op transport gezet naar onze omgeving. Dit is dus een goed gemengde luchtlaag (EML, Elevated Mixed Layer). Deze lucht glijdt in feite over een vochtig warme luchtmassa in de onderste luchtlagen heen, waardoor zich onderin grote hoeveelheden CAPE kunnen ontwikkelen (het verticale profiel van temperatuur en vocht in soundings wordt ook wel 'loaded-gun' genoemd). De EML wordt namelijk van de vochtig warme grenslaag gescheiden door een inversie/stabiele laag. Dit is ook een situatie met potentiĆ«le instabiliteit: optilling over een diepe atmosferische kolom zorgt voor droogadiabatische afkoeling bovenin en onderin al snel voor natadiabatische afkoeling, met destabilisering tot gevolg. Door land-zee contrasten kunnen boven bv. Frankrijk dan zones met convergentie ontstaan, waardoor de vochtige lucht uit de grenslaag regionaal in staat is om z'n CAPE om te zetten in convectieve bewegingsenergie tijdens de vorming van zware onweersbuien op uitgebreide schaal  (bv, een MCS).

Concreet, deze Spaanse pluim zorgt dus enerzijds voor zeer warm weer in onze omgeving, met temperaturen die flirten met 30 a 35 °C en anderszijds kan zo'n Spaanse pluim ook voor zwaar onweer zorgen.
En net dit laatste zou van toepassing kunnen worden komende zaterdagavond/nacht.

Eerst en vooral kijken we even naar de temperatuur op 850 hPa, dit is voor ons ook een maatstaf om de temperatuur, bij benadering aan de grond te bepalen.

Voor morgen - vrijdag - zien we dat de temperatuur op dat hoogtevlak stijgt richting een kleine 20 °C. Om de temperatuur aan de grond tot stand te brengen kunnen we daar, gemiddeld gezien, een 12-tal graden bij tellen. De maxima zullen morgen dus rond een 32 °C schommelen. Eveneens zien we mooi op nevenstaande kaart de zuidelijke, warme opstoot van de warme lucht, met een sturend lagedruk gebied nabij Ierland.

Terug komend op de onweerskansen, vandaag kregen ze de eerste onweersbuien al te verwerken over het uiterste westen van Frankrijk (Bretagne), morgen komt een groter deel van west - Frankrijk aan de beurt (Bretagne, Normandiƫ) en zaterdag zou ons land ook geviseerd worden door fel onweer. De oorzaak is te zoeken bij de zo genaamde convergentie lijnen zoals hierboven beschreven. Door de typische setting (zowel qua dynamiek als qua windscheering) kunnen de onweersbuien zeer snel doorgroeien (Supercells) en/of samen clusteren (MCS). Zoals de timing er nu bij is de hoogste kans op onweer zaterdagnacht.

De laatste uitvoer van het GFS model, toont de onstabiliteit weer voor onze regio berekend vanaf de grond. (surface based). Deze waarden zijn typisch voor een loaded-gun scenario door de spaanse pluim. De vraag is natuurlijk of de inversie laag kan opgetild worden waardoor deze energie, al dan niet vanaf de grond, benut kan worden om convectie (buienvorming) tot stand te komen.

Dit zal de komende 48u meer en meer duidelijk worden. Blijf ons zeker volgen op twitter/facebook voor meer updates!