donderdag 19 september 2013

Ex-orkaan Humberto zorgt voor nazomer!

Veel onder ons hebben het al begrepen, vanaf zondag zou het opnieuw gaan nazomeren in onze regio, maar de vraag is, hoe komt dit nu?

Actuele situatie
Ons weer wordt altijd bepaald door hoge en lage druk gebieden. Momenteel zien we op de weerkaarten een zwak lagedruk gebied met kern boven de Noordzee, met daaraan een zwakke regenzone die nu over het land trekt. Deze regenzone trekt vannacht / morgen ochtend,  samen met het besproken lage druk gebiedje naar het oosten.

Verder zien we op de Europese weerkaart, een groot hoge druk gebied boven de Atlantische Oceaan welke een uitloper naar onze regio's stuurt vanaf zaterdag/zondag, welke in eerste instantie voor een weersverbetering zal zorgen, met name geen neerslag meer en een kalm weertype (weinig wind). We zijn uiteraard al over de helft van september en de nachten zijn al beduidend langer. Door de combinatie met het hoge druk gebied zorgt dit ervoor dat de avond/nacht begint onder meestal heldere condities waardoor het snel kan afkoelen. Tegen de ochtend kan er dan verspreide nevel of mist aanwezig zijn en dit moet eerst opgeruimd geraken voor we kunnen genieten van de zon. Dit kan al vanaf 9u het geval zijn, maar het kan evengoed duren tot de middag voor het ochtendgrijs is opgeruimd. 

Traject berekeningen van Tropische Depressie Humberto.
Vanaf maandag en de dagen daarna zitten we nog steeds onder de vleugels van een krachtig hoge druk gebied en we dus van nazomers weer kunnen genieten.

De evolutie van deze beweging van het hoge druk gebied hebben we te danken aan een ex-Orkaan Humberto, welke begin augustus ten westen van Afrika was ontstaan. Deze is de categorie Orkaan reeds af van eind augustus maar het systeem blijft verder dolen op de Atlantische Oceaan. Momenteel heeft Humberto de naam 'Tropische Depressie'.

De verwachtingen van deze depressie zijn, volgens de recente computer gegevens, zo, dat het systeem noord tot noordoost beweegt en zo richting Europa trekt.

Ook op onze weerkaarten zien we vanaf zaterdag deze depressie verschijnen op het noordelijke deel van de Oceaan. Verdere prognoses van het GFS model zijn, dat Humberto zowat ten westen van de Britse Eilanden blijft rond treuzelen en intussen opnieuw begint uit te diepen.
 
Zwakke zuidelijke stroming op dinsdag
Door deze stagnering van locatie hoeft ook ons hoge druk gebied zich niet te gaan verplaatsen waardoor wij hier gunstig kunnen van profiteren want zoals we wel weten, draait de lucht in wijzerzin rond een hogedruk gebied en als de kern ten oosten van ons komt te liggen, komt er in feite opnieuw een zuidoostelijke tot zuidelijke stroming op gang en vanuit het zuiden komt er dan ook zachtere lucht binnen.

Naar donderdag/vrijdag toe zien we dan de trend dat Humberto op de Oceaan blijft maar terug begint op te vullen, terwijl de hoge druk zone zich meer naar het oosten verplaatst, komt onze regio in niemands land terecht en zien we, vooral op donderdag de kans op wat regen of een bui toenemen vanaf het noordwesten en op vrijdag zou een nieuw hogedruk wigje voor droog weer kunnen zorgen maar dit is nog onzeker want veel zal afhangen wat onze Tropische Depressie Humberto zal doen begin volgende week.

Hieronder nog eens een geanimeerde animatie over de luchtdruk verdelingen boven Europa de komende dagen, dit met een interval van 24 uur.


maandag 9 september 2013

De herfst komt dichterbij

Temperatuur op 500 hPa (ong. 5 km hoogte), morgen voormiddag
Vorige week konden we nog genieten van 30 °C of meer, komende dagen wordt het nat, winderig en fris. Zo snel kan het keren!

De oorzaak van dit alles is een afgesnoerde 'koude luchtbel', zoals wij dat noemen, welke als het ware een kleine depressie is, waarvan de bovenluchten zeer koud zijn.

We zien deze koude bovenluchten goed op onze zelf gemaakt weerkaarten met data van het Amerikaanse weermodel GFS.
De temperatuur op 500 hPa (zo'n 5 km hoogte) daalt tot een temperatuur van zo'n -26 °C. In combinatie met de temperaturen op ooghoogte,


welke zo'n 16 - 18 °C bedragen, komen we op een verschil uit van zo'n 42 - 44 °C welke een ideale recept is voor stevige buien, al dan niet met onweer. Tevens zorgt dit temperatuurscontrast, vooral aan de kust, op een toenemende kans op waterhozen.

Kijken we naar de 10 meter windkaarten, dan zien we dat de kern van de depressie ergens in het westen van Nederland aan land zal gaan en aan de zuidwest zijde van deze kleine depressie komt er een strakke wind te staan. Het GFS model berekend gemiddelde windsnelheden tot 20 m/s op de zee, en zo'n 15 m/s aan de kust, in km/u omgerekend is dit al snel meer dan 50 km/u. De windstoten kunnen vlak aan zee dan ook makkelijk uithalen naar zo'n 70 km/u, mogelijk nog meer tijdens felle buien die vooral aan zee, in het noordwesten en het richting Nederlandse grens onweerachtig van aard kunnen worden. Lokaal kan er veel neerslag vallen ( 30 mm is goed mogelijk).

Woensdag blijft het nog stevig waaien al zien we dat de snelheden tegen de avond afnemen.
De meteorologische herfst is al 9 dagen bezig, en vooral morgen zullen we dit voelen.
Morgen avond een strakke wind aan de kust/in het westen vanuit het noordwesten

zaterdag 7 september 2013

Droog in het westen - Nat in het oosten

Shelfcloud achtige structuren gisteren (07/09/2013) te Izegem
Na de lokaal hevige onweersbuien van gisteren tappen ons weer voor dit weekend uit een heel ander vat. De grootte hitte is verdwenen al is het in de zon best nog aangenaam vertoeven. In het westen zullen ze de zon zeker zien, daar hebben ze de beste papieren, in het oosten zullen ze de zon minder of helemaal niet zien, daar zullen ze de paraplu zeker nodig hebben.

De oorzaak van deze 2-deeling in ons land is niet ver te zoeken, een slepend koufront, welke vooral komende nacht en morgen vroeg in activiteit toeneemt zorgt er voor dat het oosten veelal onder dik pak bewolking zal zitten, met regelmatig regen of buien. Aan de achterzijde van dit koufront zijn brede opklaringen en daar profiteert het westen van ons land van. Dus hoe meer richting kust, hoe breder de opklaringen zijn.

Op de Europese weerkaart zien we meteen 2 systemen opvallen, een lage druk gebied boven de Britse
eilanden waar het koufront (blauwe lijn) aan verbonden is, en anderzijds een hoge druk gebied boven oostelijke Europa, welke het koufront als het ware wat tegenhoud zodat het over onze oostelijke regio's blijft slepen. Aan de zuidflank van het hogedruk gebied wordt er nog steeds relatief warme lucht richting Duitsland gestuurd (rode pijl). Aan de zuidflank van het lage druk gebied wordt er koelere zeelucht over ons land gestuurd (blauwe pijl) en net de botsing van deze 2 luchtsoorten zorgt ervoor dat het koufront, mede door dat het geblokkeerd wordt door het hoge druk gebied, deze terug wat activeert en dus voor de nodige regen zal zorgen over de oostelijke regio's.

Ook morgen - zondag - blijft het oosten nog steeds gevoelig voor deze storing, ze schuift dan wel wat op naar het oosten, maar het hogedruk gebied blijft goed standhouden. Morgen blijft dus ons land in 2 gedeeld, droog in het westen en nat in het oosten.

Als we de neerslag kaartjes er bij nemen zien we dit mooi weergegeven, de totale neerslag die zou kunnen vallen tussen deze ochtend 2u en maandag ochtend 2u zien we dat het westen zo goed als geen neerslag krijg maar er in het oosten toch een goeie scheut water zou kunnen vallen.

Het GFS model (hier links weergegeven) komt met waarden van lokaal + 30 mm. De andere modellen tonen dezelfde trend, het oosten nat, het westen droog maar de hoeveelheden zijn uiteenlopend. Veel hangt af van de exacte positie van het koufront. Voor latere info/updates verwijzen naar onze facebook pagina of twitter.