woensdag 29 mei 2013

KMI radar te Jabbeke operatief!

Na vele maanden testen zijn we vandaag (puur toeval eigenlijk) te weten gekomen dat de weerradar in Jabbeke (u kent hem wel, die grote witte bol langs de E40 richting Kust) online is gekomen op de website van het KMI.

Dit is een zeer goeie verbetering wat betreft de neerslag detectie. Er waren al 2 weerradars in België (één op Zaventem, welke geëxploiteerd wordt door Belgocontrol en één in de Ardennen, Wideumont om precies te zijn) maar door de nieuwe radar in Jabbeke zullen de neerslag detectie's in het (zuid)westen stukken beter zijn want hoe verder een radar moet kijken, hoe minder gedetailleerd de detectie's zijn (door de kromming van de aarde).

Komende dagen zal men bij het KMI waarschijnlijk nog wel wat instellingen uitvoeren op de afbeeldingen zodat deze goed tot hun recht komen. Alvast hieronder een vergelijking van nu en t.o.v. deze voormiddag.

Het oude beeld
Het nieuwe beeld, groter bereik in het (zuid)westen van ons land



woensdag 22 mei 2013

Koud, guur en kans op onweer

Vandaag kunnen we even 'genieten' van een droog intermezzo echter het is maar van korte duur. Een depressie die gevuld is met zeer koude boven luchten komt onze kant op en morgen - donderdag - zullen we dit geweten hebben, we krijgen temperaturen die veel te ver onder de normale blijven EN het wordt opnieuw zeer wisselvallig, we verwachten vooral rond en kort na de middag veel buien die onweerachtig van aard kunnen worden.

In het 2de deel van de nacht verwachten we de eerste buien in het noordwesten van ons land. Dit zullen in eerste instantie gewone regenbuien zijn. 

Morgen - donderdag -  komen de koude boven luchten, welke lokaal tot -36 °C zullen dalen op zo'n 5 km hoogte (zie afbeelding links), pal boven ons land te liggen en met een temperatuur van gemiddeld zo'n 8 tot 10 °C krijg je dus een contrast van gemiddeld 44 a 45 °C waardoor de atmosfeer dusdanig onstabiel wordt.

Volgens onze laatste informatie berekenen de weermodellen vooral dus rond en in de vroege namiddag een hele reeks buien welke dus een onweerachtig karakter kunnen krijgen. Korrelhagel sluiten we ook niet uit. De intensiteit van de buien zal uiteraard verschillen van regio tot regio echter we verwachten wel dat het westen en centrum van het land de pittigste buien kan verwachten omdat enerzijds de boven luchten daar het koudst zullen zijn.

Zwaar onweersbuien zijn niet aan de orde, want enerzijds, deze situatie kan niet vergeleken worden met een zomerse onweersconfiguratie want er ontbreekt hier 1 ding voor en dat is warmte. Het gaat hier dus om onweersbuien in koude luchtmassa en anderzijds, qua windschering* tonen de weerkaarten nihile waarden waardoor enige organisatie amper of helemaal niet zal plaats vinden. M.a.w., je kan het weer op morgen benoemen als maartse buien of aprilse grillen.

Een 2de factor welke morgen ook van de partij zal zijn is een gure noordwesten wind wat er dus voor zorgt dat het niet warm kan worden (de aangevoerde lucht komt vanaf het noorden, zie afbeelding rechts) en het dus nog een stuk kouder zal aanvoelen dan de 8 a 10 °C welke in thermometer hut zullen gemeten worden. De verwachte gevoelstemperatuur zal schommelen rond 3 a 5 °C...

Ook op langere termijn verwachten we niet meteen een echte doorbraak van de lente/zomer, het blijft er wisselvallig uitzien tot eind mei. Hopelijk komt er in juni een heuze inhaalbeweging. Afwachten is de boodschap.


Windschering* = verandering van windsnelheid/windrichting op verschillende hoogtes in de atmosfeer

maandag 13 mei 2013

Eerder herfst dan lente...

Zwarte ovaal: Hoogte trog die voor wisselvalligheid zorgt
Rode pijl: Aanvoer warme lucht naar centraal/oost Europa
Jullie zullen het al gemerkt hebben, het is te fris voor de tijd van het jaar, het waait en het regent periodiek...

Hoe komt dit nu?

Wel, ons weertype is momenteel bepaalt door een uitgestrekte hoogte trog met kern nabij de Britse eilanden. Bij deze hoogte trog staat er een strakke straalstroom die dus alle storingen onze kant op stuurt (vandaar de periodieke regen), tevens zorgt deze straalstroom er onrechtstreeks ook voor dat er veel wind staat en de lucht dus makkelijk verplaatst wordt. We weten ook dat 'lucht' een slechte warmte geleider is en dus moeilijk kan opwarmen door de zon (als deze dan ook uitzit want met vele storingen in onze buurt hangt er veel bewolking).

Het slechte nieuws is dat deze configuratie nog even blijft duren, waarschijnlijk nog tot na het Pinksterweekend; een blokkerende hoogte trog met dus wisselvallig, winderig en fris weer.
In centraal en oost Europa is het dan in tegenstelling tot bij ons (hoog) zomers met daar temperaturen die 25 °C of meer door een strakke zuidelijke stroming.

Eind deze week 25 °C of meer in oost Europa. Het wordt zelfs warmer in
Scandinavië dan in Spanje/Portugal... Bij ons halen we met moeite 15 - 16 °C