zondag 7 april 2013

Natte werkweek!

Nu we gisteren en vooral vandaag de lente even konden proeven met temperaturen van 10 tot lokaal 12 °C gaan we komende week een natte werkweek tegemoet. Storingen en depressies komen vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op. Het wordt dus nat maar een pluspunt is dat de temperaturen een positieve trend aan nemen zodat het tegen volgend weekend wel eens 15 °C of meer zou kunnen worden. Ook de nachtvorst verdwijnt zo goed als zeker uit de verwachtingen. We bekijken alles eens in dit blog bericht.


Maandag 8 april
Morgen - maandag - starten we nog met zonnige momenten en opklaringen maar een weersverslechtering tekent zich al aan de zuidwestelijke hemel namelijk hoge bewolking. Deze hoge bewolking is gekoppeld aan een frontale structuur welke op zijn beurt verbonden is aan een depressie welke koers heeft richting Benelux.
In de loop van de dag neemt de bewolking dus ook toe zodat het tegen de avond vooral in de zuidwestelijke regio's helemaal betrokken zal zijn en ook al wat licht kan gaan regenen. De temperaturen zijn wat in gelijkaardige aard als vandaag (10 - 12 °C). In de nacht van maandag op dinsdag gaat het dan uiteindelijk overal regenen.

Dinsdag 9 april
Depressie en storing in de nabijheid zorgen voor
wisselvallig weer.

Dinsdag staan we op met nog steeds regen die langzaam wegtrekt naar het noordoosten. Dan verwachten we tijdelijk een droger moment waardoor ook de zon zich even kan laten tonen door enkele opklaringen. In de namiddag wordt de atmosfeer dan dusdanig onstabiel dat er verspreid in het land buien kunnen ontstaan, lokaal stevige buien met onweer (tot 40 °C verschil tussen de temperatuur op ooghoogte en de temperatuur op zo'n 5500 meter + nabijgelegen depressies => buienvorming). Naar de avond toe lijkt het dan opnieuw iets droger te gaan worden. Door het wisselvallige weer moet de temperatuur opnieuw een paar graden inleveren, met maxima die tussen 8 tot 10 °C liggen.

Woensdag 10 april
In het midden van de week lijken we terug even een adempauze te hebben, we vallen zo net tussen de storingen in, zodat het op een bui na droog blijft. Daarnaast zijn er wel nog veel wolkenvelden maar de zon zal ook op haar beurt wat proberen te schijnen. De temperatuur haalt opnieuw zo'n 10 - 12 °C. Een volgende regenzone, zou opnieuw in de nacht van woensdag op donderdag ons land bereiken.

Donderdag 11 april
Donderdag wordt het dus opnieuw nat, in de voormiddag regent het nog enige tijd licht tot matig, maar in de namiddag en avond zou het dan toch droger moeten worden vanaf het zuidwesten met enkele opklaringen. Temperaturen blijven in de beurt van 12 °C.

Vrijdag 12 april
Op vrijdag nemen de depressies opnieuw de overhand (de laatste keer?) met opnieuw een zeer wisselvallige dag. Zoals het er nu naar uitziet zouden er in de loop van de dag opnieuw enkele stevige buien kunnen vallen, eventueel met onweer. De temperaturen liggen rond 13 °C.

Het weekend
Tijdens het weekend zou een uitloper van een hogedruk gebied boven het centrale deel van Europa ons weer gaan bepalen waardoor er vanaf het zuidoosten wat drogere, zachtere landlucht naar onze regio's zou kunnen getransporteerd worden. De weermodellen berekenen voor zondag temperaturen die richting 20 °C kunnen stijgen maar deze verwachtingen zijn nog onzeker te noemen.  

Kortom, na het lente gevoel van dit weekend mogen we komende week terug onze paraplu bovenhalen, niet prettig voor ons, maar als we kijken naar de natuur, dan is het al droog gebleven sinds 24 maart, dus de natuur kan wat water gebruiken.


donderdag 4 april 2013

Lente weer op komst?

Nu de winter en de koude lucht nog steeds een greep heeft op ons weer lijkt er dan toch eindelijk een lichtpunt te zien te zijn op het einde van de tunnel, echter of dit lichtpunt er zal blijven is nog maar de vraag...

Zoals collega Karim Hamid, voorspeller bij het KMI, op zijn blog in detail heeft neergeschreven hoe het komt dat wij nu zo'n koud weer hebben ( zie artikel ) lijkt er in deze pool wervel toch een breuk te gaan ontstaan waardoor de straalstroom opnieuw noordelijker zou kunnen komen te liggen en er dus zachtere lucht naar onze regio's zou kunnen getransporteerd worden. Uiteraard zouden we dan wisselvallig weer moeten bij nemen.

Positieve AO index naar half april toe, kan leiden tot
zachter maar wisselvalliger weer bij ons.
Deze tendens kunnen we zien aan de AO-index (Artic Oscillation index). De zwarte lijn in de bovenste grafiek toont aan dat de AO-index dus al geruime tijd negatief is en dus is de poolwervel zwak, waardoor de straalstroom zuidelijk gericht is dan normaal en wij dus buiten schot zijn gebleven van echte depressie's die zachte lucht vanaf het zuiden naar onze regio's zouden pompen. Is de AO-index positief, wat lijkt te gaan gebeuren naar half april toe (rode lijn in de grafiek), dan is de poolwervel sterk aanwezig waardoor de straalstroom meer naar het noorden opschuift, zodoende depressie's ook een makkelijker weg naar onze regio's vinden en dus voor zachte lucht stromingen uit het zuidwesten kunnen zorgen.

Natuurlijk is dit nu nog allemaal wat voorbarig want de temperatuurspluimen zijn enorm verspreid naar het einde van de verwachtingstermijn (half april) met maxima die kunnen oplopen tot boven 20 °C, maar voor het zelfde geld blijft het koud met maxima van amper 10 °C, voorlopig kunnen we alleen maar hopen dat het lente er stilaan aankomt want de natuur loopt toch al een goeie 3 weken achter...

Spreiding enorm groot, het kan 23 °C worden, het kan maar 8 °C halfweg april