zaterdag 26 januari 2013

Dooi ligt klaar aan onze achter deur

De dooi ligt klaar aan onze achterdeur, vandaag is dus een zwakke occlusie door ons land getrokken met nog wat sneeuw. Dit is de laatste sneeuw die we zullen zien voor deze winter (voorlopig??).

Op het satelliet beeld hiernaast zien we een enorme depressie, de kern druk zou reeds maar 938 hPa bedragen, op zee staat er in die regio een orkaankrachtige wind, met rukwinden die 140 km/u halen. Het warmte front zal komende nacht onze regio's bereiken en het woord zegt het zelf, warmte front dus de koude temperaturen die we de afgelopen 10 - 14 dagen kenden worden als het ware werkelijk weg gespoeld.

Komende nacht kan er lokaal al reeds 8 tot 10 liter neerslag vallen, waardoor het huidige sneeuwdek het zwaar te verduren zal krijgen. Ook morgen starten we nog regenachtig al wordt het tegen de avond droger al kan er nog een bui vallen. Maandag zouden we tijdelijk tussen de storingen in vallen en dus een overwegend droog weertype krijgen. Dinsdag komt een volgende regenzone onze kant op met opnieuw een flink aantal liters neerslag. De dagen daarna blijven ook wisselvallig/regenachtig. De wind zal, onder invloed van de depressie ook een tand bij steken (nee, geen tandje, maar een tand) met een meestal matige tot vrij krachtige wind (5 bft ) met rukwinden die 60 - 80 km/u kunnen halen, vooral morgen en dinsdag/woensdag.

Het wordt beduidend warmer, dat bevestigd onderstaande temperatuur pluim, morgen kan het al 6 - 8 °C worden, maandag 7 - 9 °C, dinsdag 10 °C en woensdag zou zelfs 12 °C mogelijk kunnen zijn. Daarna zien we opnieuw een iets dalende trend naar 5 - 7 °C welke de normale zijn voor de tijd van het jaar.






Of we in februari nog een winterprik krijgen is maar :)

vrijdag 25 januari 2013

Nog één maal sneeuw, daarna dooi !!

Een warmte front zal bij ons de dooi inleiden op zondag
Zoals de modellen er ook bij het laatste bericht erbij lagen, zijn ze nog niet veel verandert naarmate we het weekend vorderen.

Vanaf zondag wordt in gans het land de dooi ingezet met een actieve regenzone, maar komende nacht en morgen voormiddag krijgen we een eerste dooi aanval, die lijkt lichtjes te lukken al zal er eerst nog sneeuw vallen en zo laatste weerkaarten erbij liggen zal de meeste sneeuw voor het westen van het land zijn. De storing schuift naar het oosten van ons land maar zal in activiteit afnemen waardoor in het oosten amper sneeuw zal vallen.

Achter deze storing zien we licht positieve temperaturen waardoor de eerste dooi signalen zichtbaar zullen zijn in het westen van het land (maxima van om en bij de +1 à +2 °C ). In het centrum en het oosten blijven de temperaturen rond of net onder het vriespunt.

Zaterdagnacht kan het opnieuw lichtjes kunnen vriezen, vooral in het centrum en het oosten, zodat natuurlijk het eerste smeltwater opnieuw kan bevriezen waardoor het gevaarlijk glad kan worden en we dus opnieuw zullen moeten opletten op onze wegen!

Zondag verwachten we dan een actieve regenzone die de dooi helemaal tot bij ons zal brengen. Het is een warmtefront die verbonden is met een zeer diepe depressie ten westen van de Britse Eilanden welke er dus zal voor zorgen dat we in de namiddag/avond zowaar overal positieve temperaturen zullen meten (+6 tot +2 °C ).  In de Ardennen zal de eerste neerslag nog als sneeuw vallen (op de hoogste toppen zou 5 cm nog wel kunnen lukken) maar ook daar gaat de sneeuw snel over in regen en zal het ook daar dus beginnen dooien.

Ook begin volgende week dooit het verder en steekt de zuiden tot zuidwesten wind nog een tandje bij steken (mede door het naderen van de diepe depressie) waardoor de zachtere zeelucht onze contreien helemaal zal inpalmen. De verwachte maxima kunnen midden volgende week reeds de +10 °C overschrijden maar uiteraard zal dit weertype niet zonnig en droog zijn, maar grijs en nat.



De stijgende temperaturen zijn zeker en vast te zien op bovenstaande pluim verwachtingen van NCEP (of GFS, het Amerikaans model) en ECMWF (Europese model).

De verwachte sneeuwhoeveelheden voor de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag voormiddag zijn de volgende:

Het occlusie front voor komende 24u
West-Vlaanderen: 2 - 4 cm
Oost-Vlaanderen: 1 - 3 cm
Vlaams Brabant: 0 - 2 cm
Antwerpen: 0 - 2 cm
Henegouwen: 1 - 3 cm
Namen: 0 - 2 cm
Limburg: 0 - 1 cm
Luik: 0 cm
Luxemburg: 0 cm

zondag 20 januari 2013

Volgend weekend dooi?

Prachtige panorama foto van het winterweer te Izegem
We zitten in het midden van een heuse winterperiode! Vorst, soms strenge vorst, en sneeuw, prachtige witte landschappen... En chaos op de wegen. Komende week blijft nog winters, de winden zullen opnieuw een oostelijke sector opzoeken met vooral in het 2de deel van de week opnieuw matige vorst, misschien zelfs strenge vorst. Maandag, dinsdag en woensdag  kan het kwik misschien enkele uren net boven het vriespunt komen.

Maandag avond kan er vanaf het westen opnieuw wat licht gaan sneeuwen maar we verwachten alsnog geen grote hoeveelheden. Dinsdag blijft het, met uitzondering van wat lokale lichte sneeuw zo goed als droog. De maxima schommelen maandag en dinsdag rond het vriespunt. Woensdag lijkt een sombere winterdag te worden met mist en lage wolken die moeilijk opgeruimd lijkt te geraken. Donderdag en vrijdag zijn ijsdagen met een afwisseling van zon en wolken. De maxima blijven onder het vriespunt, 's nachts kan het weer matig of streng vriezen. Zaterdag lijkt er een storing dichterbij te komen vanaf Frankrijk welke een mogelijke dooi zou kunnen inleiden.

Het blijft dus een week winters, volgend weekend zou het kunnen dooien, echter maar dit is nog lange termijn. Onderstaande pluim toont het bovenstaande verhaal weer in een grafiek.




donderdag 17 januari 2013

Dooi aanvallen lukken niet...

Dat het koud is, dat hoef ik u niet meer te vertellen, maar de vraag die sommige 'anti-winter' mensen mij vragen is, wanneer komt de dooi opzetten?

Begin deze week zag het er naar uit dat dit weekend de dooi zich ging doorzetten vanaf het zuidwesten. Intussen zijn de modellen reeds een andere wending aan het aannemen. Het zo genaamde dooifront welke vrijdag onze regio bereikt vanuit Frankrijk botst tegen de hoge druk en deze hoge druk zorgt ervoor dat de warmere lucht achter het front geen kans maakt. De neerslag die zal vallen is natuurlijk sneeuw, in het westen zou de meeste sneeuw kunnen vallen, hoeveel is nog niet te zeggen.

Tijdens het weekend blijft het ook koud met maxima die nagenoeg overal onder het vriespunt blijven. Het weerbeeld is opnieuw van een droger type al kan er zaterdag nog wat lichte sneeuwvallen. 's nachts blijft het overal vriezen.

Ook begin volgende week blijft het koud, al kan maandag/dinsdag de temperatuur, eventjes boven het vriespunt komen, maar een doorzettende dooi komt er voorlopig niet. Op langere termijn zien we zelfs terug een koudere trend met overdag opnieuw maxima onder het vriespunt, natuurlijk moeten we die lange termijn nog niet te serieus nemen maar de kansen zijn er.


Later meer hierover!

zondag 13 januari 2013

Sneeuw of regen dinsdag?!

Zoals verwacht werd het zuiden van West & Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen deze ochtend wakker onder een sneeuw tapijt die globaal gezien zo'n 3 cm dik is, lokaal iets meer. Dooi komt er (nog?) niet, want vanavond gaat het opnieuw vriezen en ook morgen blijft de temperatuur zowat gans de dag onder het vriespunt. Het blijft ook droog maar tegen de avond komt er een storing opzetten vanaf de kust maar de vraag is betreffende deze storing, gaat het sneeuwen of gaat het regenen... We duiken eens in de weerkaarten.

De sneeuwstoring is verbonden aan een kleine depressie die momenteel nog boven het noorden van Schotland ligt. Deze depressie is heeft geen andere keus dan naar het zuidoosten te zakken, naar onze regio's omdat het hoge druk gebied boven Scandinavië het niet toelaat om de depressie door te laten. Maar dit soort situatie's laten elk hart van de sneeuw liefhebber sneller kloppen want dit kan een sneeuwdump opleveren, echter het is ook zeer complexe situatie, veel hangt af van de exacte positie van de depressie.

NW wind, dooi in het westen
De situatie volgens de laatste run van GFS, het laagje komt met haar kern in zuid W-Vl terecht. De luchtstromingen rond het een lagedruk gebied is tegen de wijzers van de klok in. De lucht komt dus van over Frankrijk naar onze streken komt. In eerste instantie is dit niet zo'n groot probleem, want in Frankrijk is het ook koud genoeg. Wel is het zo, dat het laag verder zuidoost zakt en de wind later op dinsdag even dreigt om vanuit het noorden wasten zou komen en de temperatuur in het westen zou kunnen stijgen naar 2 à 3 °C, dooi dus... Natuurlijk kan het laag een iets zuidwestelijkere koers nemen dan berekend en blijft de wind continu aflandig en er geen tijdelijke dooi optreed.

Jawel, tijdelijke dooi, want tegen dinsdag nacht gaat het opnieuw vriezen en boven een sneeuwdek zou het wel eens matig kunnen vriezen in gans het land.

NO wind komt terug opgang 
Ook verder op in de week blijft het trouwens koud want we zien dat de stroming opnieuw noordoost wordt door een nieuw gebied van hoge druk boven Scandinavië.

De vraag is dus of het zal dooien, tijdelijk dan, over het westen van het land. In elk geval kan er 5 - 10 cm sneeuw vallen, vooral over het westelijk België en kan het dus dinsdagochtend gevaarlijk glad worden op de weg en met de ochtendspits zal dit voor problemen zorgen.

Morgen voormiddag bekijken we nog eens de situatie, dus Stay Tuned @ ExtremeWeather.Be





donderdag 10 januari 2013

Winter en sneeuw zijn op komst

Afgelopen week begon er één en ander te gebeuren op de weerkaarten en komend weekend is het zo ver. De winter vindt zijn weg naar onze regio's al ligt de zachtere lucht waar we de afgelopen dagen in vertoefden nooit ver weg en met de temperatuur contrasten die daardoor ontstaan zal er van tijd tot tijd kans zijn op neerslag die meestal als sneeuw zal gaan vallen.

Momenteel is daar nog niet zoveel van te merken, al ligt de koudere lucht, polair van oorsprong, vlak aan onze deur. Het viel mij op deze namiddag hoe het polair front (blauwe lijn) langzaam maar zeker richting het zuidwesten zakte. Dit front ligt momenteel boven het noorden van Nederland met daar enkele buien die deze avond een winter karakter kunnen krijgen echter veel activiteit zit er niet op het front. Voor België kan er dus voornamelijk in de oostelijke regio's wat winterse neerslag vallen, over de Ardennen kan er wat lichte sneeuw vallen. Over de westelijke regio's zou het droog blijven al is een verloren regendruppel of natte sneeuwvlok niet uitgesloten. De maxima morgen bereiken we in de vroege ochtend, in de loop van de dag draait de wind dan meer naar noord tot noordoostelijke sector zodat de koudere lucht terrein wind.

Op de weerkaart hieronder zien we 3 op vallende systemen die ons weer zullen bepalen dit weekend. Zoals gezegd trek een noordelijke luchtstroming op gang welke te danken is aan een Hoge druk gebied in de buurt van Scandinavië, het Lage druk gebied boven oost Europa versterkt deze stroming. Ten zuidwesten zien we nog een Lage druk gebied met kern ten westen van Ierland. Storingen die verbonden zijn aan dit lage druk gebied komen vooral tegen zaterdag avond dicht bij, vanuit Frankrijk.


Zoals de laatste weerkaarten erbij liggen zouden de storingen stil vallen boven de Frans-Belgische grens waardoor we momenteel ongeveer zeker zijn dat daar de meeste neerslag zal vallen. De neerslag zal in vaste vorm vallen, sneeuw dus. Zaterdagnacht kan en zal het dus gevaarlijk kunnen worden op de weg.  Ook na het weekend zal het koud blijven met regelmatig enkele  sneeuwbuien...

De temperatuurscurve van het Amerikaans model GFS, voor Brussel.


zondag 6 januari 2013

Koudere trend op de weerkaarten

Veel mensen zullen het niet geloven maar het kan nog steeds winteren. Nu is daar niet veel van te merken, integendeel, de laatste 2 a 3 weken waren gekenmerkt door soms veel neerslag en zacht weer.

De komende dagen wordt het spannend, zeker voor de winterliefhebbers. Momenteel zit de Benelux aan de verkeerde kant van een hoge druk gebied welke met kern boven Frankrijk ligt. En dit hoge druk gebied is nog niet meteen van plan om zich te verplaatsen. Door dat de kern dus bezuiden onze regio's ligt, krijgen we een aanvoer van zachte, vochtige zeelucht. Tevens zorgt dit hogedruk gebied ervoor dat de lucht in de eerste 1000 à 1500 m gevangen blijft zitten onder een inversie laag.

Echter, er is verandering op komst. Het grijze weer blijft tot woensdag vast houden. In de loop van woensdag nadert er een storing vanaf het westen ( een koufront ). Na de passage komen we in frissere lucht soort terecht en krijgen we, tussen de buien door, opklaringen en zon. De inversie laag wordt dus m.a.w. weggespoelt.

Daarna wordt het leuk op de weerkaarten. Het hogedruk gebied welke op de kaart hiernaast met kern boven Groot-Brittanië zoekt enige verbinding met haar zus welke ten westen van Scandinavië.

In eerste instantie lijkt dit te lukken waardoor we tegen het weekend te maken krijgen met een noordelijke tot noordoostelie stroming terecht.

Deze stroming is dus een landelijke stroming, dus komt er koudere, drogere lucht onze kant op. Natuurlijk moeten  we nu nog geen diepvriestemperaturen van -10 °C of lager gaan verwachten maar het is duidelijk dat het nog steeds kan winteren. Kijk maar naar winter 2012, toen kregen we 14 dagen barkoud weer in februari.

In elk geval, het is een leuke setting om op te volgen, want hoe verder we gaan kijken, hoe onzeker het wordt.

Later meer!

De huidige temperatuurspluim voor Brussel.