zondag 30 december 2012

Kletsnat aftellen naar 2013

Het weer blijkt de laatste weken continu uit het zelfde vaatje te tappen, namelijk het komen en gaan van buien en regenzones. Ook de komende dagen zien we geen verandering naar, waar veel winterliefhebbers blijven op hopen, winter weer. Het blijft zoals de weerkaarten er nu bij liggen de komende 7 - 10 dagen wisselvallig en zacht.

Ook op oudjaar en nieuwjaar zullen nat en winderig verlopen. Laatste uitvoer van het Amerikaanse model GFS en het Europese model ECMWF bevestigen dit.

Er kan in de nacht van oud naar nieuw over gans de Benelux een flinke slok water vallen, 10 tot 20 liter, uitschieters tot 25 liter zijn zeker niet uitgesloten, dit bevestigd ook onder staand kaartje, welke de totale neerslag som berekend van deze ochtend tot dinsdag 1 januari 's avonds, en als men weet dat het vandaag en morgen overdag op een bui na droog blijft dan zien we dat de meeste neerslag voor de nacht van oud naar nieuw zal gaan vallen, we zullen dus mogen aftellen in kletsnatte omstandigheden!



dinsdag 4 december 2012

Winterse toestanden in aantocht

Gisteren kwam het verkeer al wat in moeilijkheden tijdens de ochtendspits op maandag morgen door winterse neerslag en sneeuw in het centrum van het land. In de Ardennen werden gisteren al sneeuwhoogtes gemeten van 20 cm of meer.

Dat lijkt de komende dagen opnieuw herhaald te worden al liggen de weerkaarten soms moeilijk om al reeds echte conclusies te gaan maken.

Althans, vanaf woensdag avond wordt het uitkijken voor winterse neerslag en het hoofdmenu zouden we mogen verwachten vrijdag ochtend.
Eerst en vooral blijven we dus de komende dagen onder de invloed van, soms maritieme, polaire lucht echter hebben de westelijke regio's het al ondervonden dat ze niet kunnen profiteren van sneeuw en dergelijke, omdat de lucht van over zee komt en dus vooral de westelijke regio's treft en er zo voor zorgt dat de vallende sneeuw de tijd heeft om te smelten voor het de grond bereikt (het zeewater bedraagt nog zo'n 8 °C).

Zoals we hierboven al hebben al hebben gezegd, wordt het de komende dagen spannend voor de winterliefhebbers, we beginnen met de situatie voor morgen - woensdag.

Momenteel liggen we nog steeds over een hoogte trog met op 500 hPa (zo'n 5000 meter hoogte) temperaturen om en bij de -35 °C. Het verschil met de temperatuur aan de grond (gemiddeld zo'n +5 °C) levert dit een contrast op van 40 °C of meer. Dit is ruim voldoende om (winterse) buien op te leveren. Zo werden er vandaag al buien met korrelhagel gemeld in Izegem en Dadizele.


Morgen woensdag zien we een klein lage druk gebiedje ontstaan boven onze Noordzee, welke ontstaat op  een barokliene band. Dit lage druk gebiedje (zie hieronder) trekt via het noorden van Nederland naar Duitsland. Door deze verschuiving zien we wel dat door advectie van iets warmere lucht welke mee komt van de Noordzee, zodat aan de zuidkant van het lage druk gebiedje de neerslag eerder regen zal zijn. Aan de noordkant van deze depressie zien we dat de temperaturen koud genoeg is (van -4 °C op 850 Hpa naar -10, aangentoont met de blauwe lijn hiernaast op de kaart). Door de verschuiving van noord Nederland naar Duitsland zien we dat de koudere lucht opnieuw terrein wint. Ook op 500 hPa zien we dan temperaturen van zo'n -38 °C en dus zal ook morgen de buienmachine zijn werk doen. In eerste instantie dus regenbuien. Tegen de avond worden dit winterse buien en in de nacht sneeuwbuien. In de Ardennen (en de regio's boven 500 meter)  zullen de buien al snel van sneeuw zijn. Hoe hevig en waar de buien het meest actief zullen zijn is nog een 'vraagteken' maar een bui valt, en hoe later op de avond en nacht naar donderdag, hoe groter de kans zal zijn dat deze buien, sneeuwbuien zullen zijn. Enkel de kust regio's zullen eerder te maken hebben met winterse buien (smeltende sneeuw of regen), dit door het aldus warmere zee water.

Groene lijn: het dauwpunt
Rode lijn: de temperatuur
Zwarte lijn: Nul graden grens

Donderdag overdag zien we dan dat een tijdelijke wig van hoge druk de buien zal onderdrukken en we dus een redelijke stabiele dag zullen krijgen. Terzelfder tijd gebeurt er opnieuw een en ander op de Noordzee welke ons weer op vrijdag zal bepalen, namelijk het diepen van een nieuw lage druk gebiedje met bijhorende frontale systemen.

Dit systeem zal ons in de loop van donderdagnacht/vrijdag ochtend onze regio's bereiken. Doordat het front reeds ge-occludeerd onze regio zal bereiken is er nauwelijks of geen warme lucht advectie zodat de temperatuur ook in de lagere lucht niveaus niet of nauwelijks zullen opwarmen. Daardoor zal de neerslag in de ochtend zowat in gans de regio als sneeuw gaan vallen. Dit proces lijkt zich ook verder te zetten naar de middag, want als we de temperatuurcurves gaan bij nemen (links) zien we dat de temperatuur zowat gans de dag beneden of rond het vriespunt blijft. Enkel in het westen van Belgiƫ zou de temperatuur tijdelijk positief kunnen worden maar door het dauwpunt die flirt met het vriespunt zou de neerslag nog steeds in sneeuw kunnen vallen, eventueel tijdelijk als smeltende sneeuw. Echter, dit neemt niet weg dat zowat in gans de regio sneeuw accumulaties kunnen opgemeten worden van 3 - 7, lokaal 10 cm.

Na de doortocht van de depressie zien we dan de wind terug de noordelijke sectoren opzoeken zodat de temperatuur ook na de passage van het front gewoon koud blijft en we dus niet kunnen spreken over een klassiek dooifront.

En deze situatie zal uiteraard goed opgevolgd moeten blijven, omdat de situatie opnieuw samenkomt op een leuk tijdstip voor het verkeer, uiteraard, je hoort ons al komen, de ochtendspits...
Morgen ochtend zullen we waarschuwen voor de situatie van woensdagavond/nacht.
Donderdag voormiddag of donderdag avond komen we met onze waarschuwing voor vrijdag.

Daarna lijkt het er op, toch als we ECMWF mogen geloven het weekend koud zal zijn met 's nachts temperaturen die matig worden (-5 °C of lager) en we overdag met moeite het vriespunt halen...

We blijven het opvolgen dus Stay Tuned @ ExtremeWeather.Be !