donderdag 29 november 2012

Winterweer blijft voorlopig weg

Het begint nu toch wel stilaan duidelijk te worden. De winter waar afgelopen week over werd gesproken met veel sneeuw of met bar koud weer komt er niet, behalve voor de hoogste toppen van de Ardennen al zijn ze daar veel gewoon.



Wel is het zo dat het komend weekend tijdelijk frisser wordt dan gemiddeld voor begin december. Met temperaturen die overdag gemiddeld rond een graad of 4 à 5 liggen moeten we zeker niet gaan spreken over een serieuze winterprik. We zouden dit eerder vies winterweer kunnen noemen. En na het weekend beginnen de weermodellen eindelijk een beeld te scheppen en dit is zeker geen winters beeld, integendeel, het wordt opnieuw enkele graden zachter...

Momenteel zien we op de weerkaarten 2 systemen die opvallen, enerzijds een hoge druk gebied boven de Atlantische Oceaan en anderzijds een trog met lage druk gebied over West/Centraal Europa. Aan de noordwest flank van dit lage druk systeem komt de wind dus vanuit het noorden (de bruine pijl). Dit verklaart dus waarom de temperaturen vandaag, morgen en de komende dagen tijdelijk enkele graden zal zakken. Boven Scandinavië en het noordwesten van Rusland zitten ze reeds wel al goed in de winter.

Actuele situatie, noordelijke stroming zorgt voor een
tijdelijke dalende trend van de temperatuur

Door deze noordelijke stroming is de lucht dus kouder (van Polaire oorsprong) en kijken we naar de temperaturen op zo'n 5000 meter (500 hPa vlak) dan zien we dat deze tussen de -25 (nu) à -35 °C (dit weekend) schommelen. Deze koude lucht op die hoogte staat in contrast met het relatief zachtere zeewater van de noordzee (dit schommelt momenteel rond zo'n 10 °C) krijgen we een verschil van 40 °C of meer. Daardoor ontstaan er makkelijk buien op de Noordzee en de provincie West-Vlaanderen blijft dus zeer gevoelig voor deze buien. Uiteraard zijn deze buien meestal regenbuien al kan bij een actiever exemplaar ook korrelhagel van te pas komen.

Komende nacht wordt het rustiger met enkel nog een aantal buien in het westen, in het centrale deel en het oosten van ons land wordt het zo goed als droog en krijgen we relatief licht bewolkt weer, door de aanwezige, polaire maar vochtige lucht stijgen de kansen aanzienlijk op nevel/mist en bij temperaturen die in die regio's rond het vriespunt zullen schommelen kan het op bruggen/viaducten glad worden door aanvriezende mist. Opgepast dus. In de Ardennen is er nog steeds kans op een verdwaalde sneeuwvlok.

Nacht van zaterdag op zondag. Door nabij gelegen kleine
depressie ook in Vlaanderen kans op winterse neerslag
 Morgen - vrijdag - zitten we zowat in die zelfde weersituatie zitten met elke dag kans op enkele buien, meeste kans is voor het westen van ons land. Elders meestal droog weer en als er dan een bui tot stand komt dan is dit overdag een regenbui, in de Ardennen kan dit een winterse bui zijn (smeltende sneeuw of sneeuw).

Zaterdag moeten we in de gaten houden, we blijven nog steeds in de noordelijk aanvoer van koude lucht en er komt vanaf het noorden een storing onze richting uit. Overdag, uitgezonderd van onze Ardennen uiteraard, zijn dit meestal perioden van lichte regen of enkele regenbuien. In de avond en nacht periode naar zondag kan de neerslag ook in de lager gelegen gebieden overgaan naar winterse neerslag. Dit moeten we alsnog opvolgen, later meer hierover. In de hogere Ardennen valt er  sneeuw en tegen zondag kan er daar een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeter.

Zondag zijn nog steeds enkele buien mogelijk, meestal regenbuien voor Vlaanderen, in de hogere Ardennen zijn dit sneeuwbuien.

Maandag zien we dan een volgende storing naar onze regio komen, waar achter deze storing de wind opnieuw naar het zuiden draait en er dus voor zorgt dat begin volgende week de temperaturen opnieuw enkele graden kunnen stijgen. De eerste neerslag kan in de Ardennen opnieuw winters zijn.

Daarna zien we in de modellen opnieuw alle onzekerheid toe nemen, dit bevestigd onderstaande temperatuurspluim van onze Europees model ECMWF.

Na het weekend wordt het voorspellen van de temperatuur opnieuw moeilijk want er zit vanaf dan opnieuw veel
spreiding in de mogelijke temperatuur verwachtingen (van + 10 °C tot -7 °C )

Dit alles gezegd zijnde kijken we nog even naar de voorspelde temperatuur kaart voor begin volgende week en dan zien we dat de winter niet ver af ligt, maar steeds te ver om ook ons land een echte winter tot stand te laten komen maar spannend blijft het zeker want blijft het vies vuil winter weer of komend deze koude later onze kant op, wie zal het zeggen...

We zien dat er vooral in Scandinavië en het noordwesten van Rusland berekoud blijft maar bij ons zien we eerder normale temperaturen voor december.
De winter ligt dus niet ver af dus spannend is het zeker hoe het weer verder zal verlopen.

maandag 26 november 2012

Waarom het soms op korte termijn ook al moeilijk te voorspellen is...

zijn eigenlijk niet zo heel ver te zoeken. Kijk eens wat er gebeurt dit weekend via onderstaande geanimeerde afbeeldingen.

We zien op elk model een diepe depressie terug keren en in eerste instantie lijkt deze de rug te versterken door WA richting Groenland te sturen, echter door de JET wordt het low richting onze regio's gestuurd waardoor de blocking verdwijnt.

GFS, ECMWF en GEM tonen zowat het zelfde patroon.

Enkel UKMO lijkt de rug het sterkst te houden, al breekt deze ook maar er blijft wel een blocking ten noorden van Ijsland waardoor de aanvoer vanuit het N tot NO blijft bestaan.

GFS (Amerikaans weermodel):

ECMWF (Europees weermodel) :

GEM (Canadees weermodel):

UKMO (Brits weermodel):

Mij lijkt het dus nu het best om af te wachten tot het weekend en zien hoe de blocking van het hoog werkelijk tot stand komt en dan kunnen we zien hoe de modellen verder werken op basis dat de blocking wel aanwezig is.

Tevens is er ook wel een enorme spreiding te zien op de NAO index welke toch wel een reflectie is van wat er zich in de atmosfeer afspeelt.

Eenmaal de blocking tot stand komt daalt de NOA maar eenmaal de blocking er werkelijk is (rond 1 december) dan komt er ook daar een enorme spreiding op waardoor de modellen het dus ook moeilijk hebben.





Wat wel blijft gelden is dus dat het frisser wordt naar het weekend toe, maar of het winterweer daarna verder gaat of we opnieuw in een zachtere lucht terecht komen, zullen we pas dit weekend weten.

Later dus meer!

zondag 25 november 2012

Dalende temperaturen of echt winterweer?

Zoals ik al aangaf in mijn vorig bericht kom ik dit weekend eens terug op de kansen op winterweer.

Zoals ECMWF (Europees weermodel), GFS (Amerikaans weermodel) en UKMO (Brits weermodel) al dagen aangeven is de koudere trend van de temperaturen nu wel zo goed als zeker. Dit wordt bevestigd door de voorspelde temperatuurcurves van ECMWF en GFS.

GFS Temperatuurspluim voor Brussel: Vanaf vrijdag 30 november blijven de temperaturen toch voor een langere tijd rond of onder de 5 °C overdag. 's Nachts kan het licht vriezen.

ECMWF Temperatuurspluim voor Goest (ZW-Nederland): zelfde trend is hier te zien als bij GFS.
Of het nu tot een echte totaal winter komt met bakken sneeuw, een 11-stedentocht in Nederland, dat is nu totaal nog niet aan de orde.

Het is ook zo dat we in lichte ontstabiele lucht blijven zitten de komende week, waardoor elke dag wel een aantal buien mogelijk zijn en vanaf vrijdag en het volgend weekend kan deze neerslag een vast vorm aan nemen (sneeuw), vooral dan in de Ardennen. In de laag gelegen gebieden zal het waarschijnlijk gewoon regen zijn, al is een vlok natte sneeuw uiteraard mogelijk.

We nemen nu eens een blik op de weerkaarten hoe deze koude nu tot ons toe zal komen, op basis van de laatste GFS uitvoer (06z run van 25 november 2012)

We beginnen met maandag 26 november:


Morgen - maandag - zien we in feite 2 lage druk kernen liggen en 2 hoge druk kernen. De eerste lage druk kern is de depressie die vandaag voor veel wind zorgde in de Lage Landen bevindt zich morgen ten zuiden van Scandinavië. De tweede lagedruk kern bevindt zich in het zuiden van de Britse eilanden en zal ons weer morgen bepalen. Door een zuidwestelijke aanvoer blijven we onder invloed van maritieme, zachte zee lucht waardoor de temperaturen nog steeds 10 - 11 °C kunnen halen als maxima. Het weerbeeld zal eerder grijs en wisselvallig zijn met perioden van regen of buien. De wind zal nog steeds aanwezig zijn met een matige wind (4 bft), aan de kusten vrij krachtige wind (5 bft).

Op de oceaan zien we een hoge druk gebied liggen welke onder andere later op de week voor een dalende trend van de temperatuur zal zorgen.

Dinsdag 27 november:


Op dinsdag zien we dat de depressie invloed in onze regio nog steeds aanwezig blijft, al zien we ook dat deze invloed langzaam afzwakt door het opvullen van de depressie. Echter een interessante ontwikkeling is wel dat het hoge druk gebied zijn grenzen verder verlegd richting Ijsland waardoor er langzaam een noord tot noordwestelijke stroming ontstaat, die op bovenstaande kaart tot in Spanje zal reiken.  Tevens zorgt de opvullende depressie ook voor een koudere lucht inbreng vanaf Scandinavië al is deze stroming niet zo sterk.

Voor de lage landen blijft het dinsdag licht wisselvallig maar we vertoeven nog in de maritieme, maar onstabiele lucht. De temperaturen ondervinden toch al wat aan die opkomende noordelijke stroming en de maxima zullen stagneren bij zo'n 8 °C, aan de kust is een 10 °C nog mogelijk, maar het blijft wisselvallig waardoor er nog steeds kans is op een bui.

Woensdag 28 november 2012:


Woensdag zien we een leuke ontwikkeling op de weerkaarten. We zien 2 hoge druk kernen, één boven de Atlantische Oceaan en één ver in het noorden. Op het Europese continent zien we een uitgestrekt, maar niet zo'n diepe depressie met kern boven West-Frankrijk of Zwitserland waardoor ook bij ons de lucht een noordelijke component krijgt en dat zien we aan de temperaturen, deze boeten nog 1 a 2 graden in en stagneren bij zo'n 6 à 7 °C in het binnenland. Doordat de lucht langzaam vanaf het noorden komt is dit lucht die ook over de Noordzee moet en met het warmere zee water en koude bovenluchten is dit een ideaal recept voor buien. Deze buien kunnen voorlopig op de Hoge Venen, vooral 's nachts dan, een winters karakter krijgen. In de lage landen zijn dit gewone regenbuien.

De grijs gearceerde zone kan je zien als een 'blokkade' want het Atlantisch hoog zoek verbinding met het Poolhoog maar of deze verbinding echt tot stand komt zie je hieronder.

Donderdag 29 november 2012:


Komt er een verbinding tussen het Atlantisch hoog en het Pool hoog, het antwoord is (voorlopig?) nee. Op de kaart voorspelde kaart voor donderdag zien we nog steeds 3 systemen opvallen. Het Atlantisch hoog die geen verbinding krijgt met haar zus in het Poolgebied en een uitgestrekt lage druk gebied van Scandinavië tot Sicilië. Voor ons van belang zijn de stromingen rond het lage druk systeem. Zoals de pijlen aangeven komt de wind nog steeds vanuit het noorden waardoor de temperaturen donderdag nog een graadje zakken. De maxima stagneren bij zo'n gemiddelde waarde van 5 à 6 °C, donderdag nacht zou het kwik nog maar net boven het vriespunt uitkomen. Het weerbeeld blijft wisselvallig, één onder invloed van het lage druk systeem maar vooral door de samenwerking van het warmere Noordzee water en de koude bovenluchten. 's Nachts zouden die buien in de Ardennen vergezeld kunnen worden van sneeuw.

Vrijdag 30 november 2012:


Op vrijdag zien we nog steeds onze 3 terugkerende systemen op de kaart staan, ons Atlantisch hoog welke een 2de poging waagt om samen te klitten met haar zus boven de Pool regio. Boven Europa blijven we onder invloed van een depressie met kern die richting Moskou trekt. Aan de andere kant van de Oceaan zien we een uitgestrekte storm depressie verschijnen op de weerkaarten maar deze zal voor ons weer nog geen gevolg hebben. Vrijdag zien we dus door verder afkoeling van de bovenluchten de maxima niet meer hoger komen dan 5 °C. De nacht van vrijdag op zaterdag zien we dan op meerdere plaatsen lichte negatieve temperaturen verschijnen. De neerslag zou in de lagere gebieden ook een winters karakter kunnen krijgen (korrelhagel of smeltende sneeuw), in de Ardennen kan de neerslag onder de vorm van sneeuw beginnen vallen.

Zaterdag 1 december 2012:



Op zaterdag zien we uiteindelijk een echte blokkade op de weerkaarten verschijnen want het Atlantisch hoog lijkt haar verbinding met het Pool hoog (al lijkt het nu meer een Groenland hoog te worden) gevonden te hebben. Het Groenlandhoog heeft een uitgestrekte, lange uitloper richting zelfs de Barentszzee. Ten oosten van Finland vinden we nog steeds onze depressie terug. Tussen deze 2 systemen wordt de koude, noordelijk aanvoer versterkt waardoor onze regio nog steeds in de koude lucht blijft zitten. We zien wel dat er een nieuw lage druk gebied zich aan het vormen is ten zuiden van Frankrijk.
Ons weerbeeld blijft eigenlijk zo wat hetzelfde als donderdag met dus een wisselvallig weertype. Zonnige momenten kunnen afgewisseld worden met winterse buien. Deze buien kunnen dus uit korrelhagel, smeltende sneeuw en vooral in de Ardennen uit sneeuw bestaan. De maxima komen niet verder uit dan gemiddeld 4 °C. In de Ardennen blijft het kwik met moeite nog boven het vriespunt. 's Nachts zal het zo goed als over licht vriezen (met uitzondering van de kust strook) en dus kan er ook dan in het laag land eventueel, ik zeg wel, eventueel sneeuw gaan vallen.

Hoe zondag zal verlopen en de dagen daarna zullen verlopen bekijken we donderdag in een nieuwe blog bespreking, want momenteel is de termijn voor zondag nog te ver om al duidelijke uitspraken te gaan doen. Wel is het zo dat, je kon dit zien in het begin van dit bericht, de temperatuur toch zeker voor de eerste week van december niet meteen van plan is om terug in de dubbele cijfers te gaan klimmen (10 °C of meer).

Houdt de blokkade stand? Of komen we terug terecht in een typische vuile west-circulatie terecht? Laten we hopen van niet en ik hoop jullie donderdag opnieuw te zien voor een vervolg en een analyse van de bovenstaande verwachting voor de eerst komende 6 dagen.

woensdag 21 november 2012

Winterweer op komst?

Winterweer op komst?
Zo luid de titel van een ons nieuw blog bericht.

Koude temperaturen, veel sneeuw of veel ijs (voor de schaatsliefhebbers), daar droomt iedere winterliefhebber van, elke winter. Uren naar weermodellen kijken, elke nieuwe run wordt op vele weerfora opnieuw helemaal uitgespit indien er signalen zijn of er een winterspeld of een winterprik in aankomst is, de andere zijde van de medaille. Chaos op de wegen en zoals gekend, is België zeer gevoelig voor enorm lange files bij plotse winterse omstandigheden.

Echter, de titel luid of er winterweer op komst is. Ja en nee eigenlijk! Vele weermodellen komen de laatste dagen met soms interessante weerkaarten op de proppen maar zoals iedereen weet, is lange termijn kijken best gevaarlijk, echter de laatste 3 - 4 dagen, zien we steeds opnieuw signalen terug keren op de weerkaarten die kunnen leiden tot een eerste 'winterprik', ja we typen winterprik tussen haakjes want taferelen zoals de foto hier links zullen we momenteel nog niet moeten verwachten.


Wat wel duidelijk is, dat de temperatuur toch een dalende trend aanneemt vanaf begin volgende week. We hebben hieronder 3 pluimen weergegeven, de eerste is voor West-Vlaanderen, de tweede voor Brussel en de derde is voor de Ardennen:

Pluimverwachting GFS voor West-Vlaanderen, dalende trend is duidelijkzichtbaar. Echt winterweer is nog niet van toepassing al gaan sommige ledenvoor lichte nachtvorst. Van echt winterweer is hier nog geen sprake
Pluimverwachting GFS voor Brussel, hier is de dalende trend nog duidelijkzichtbaar want op het einde van de periode is er kans op nachtvorst.
Pluimverwachting GFS voor de Ardennen, duidelijk trend zichtbaar met vanaf midden volgende week zo goed als zeker nacht vorst en overdag temperatuur die niet veel hoger klimmen dan 2 à 3 °C.
Hoe komt die nu allemaal tot stand, die dalende trend van de temperaturen. Dit is volgens de huidige GFS weerkaarten snel te vinden. We nemen er even de 850 hPa temperatuurskaart bij en de luchdrukkaarten.

We nemen de kaarten voor Donderdag 29 november, om 1 u 's nachts.

We zien 2 systemen opvallen. Een hoge druk gebied, welke uitgestrekt is vanaf de Atlantische oceaan richting Scandinavië. Boven centraal Europa zien we een lage druk gebied en deze 2 systemen zorgen voor een noordelijke tot noordoostelijke stroming waardoor er dus koudere lucht naar onze regio's wordt getransporteerd. Op de 2de kaart (temperatuur op 850 hPa, zo'n 1500 meter hoogte) zien we dit duidelijk terug keren:




Kortom gezegd lijkt er dus een dalende trend aan te komen van de temperaturen, of dit tot een echt winterscenario zal komen is nog niet gezegd, wegens de termijn waarover we hier spreken maar de ontwikkelingen zijn leuk om te volgen.

Komende weekend bekijken we nog eens de weerkaarten en zien we of deze trend gevolgd blijft worden.