zaterdag 21 juli 2012

Zomerse week in het verschiet!


We hebben er lang moeten op wachten maar eindelijk krijgen we een week met top zomers weer, temperaturen die vlot richting 25 °C gaan, de barbeque's kunnen terug van de zolder gehaald worden en de kust zal toch nog goeie zaken kunnen doen. We gaan de weerkaarten eens in detail bekijken hoe deze mooie week er precies zal gaan uitzien en daarvoor doen we beroep op het Amerikaanse weermodel GFS, andere modellen zoals het Britse UKMO en het Europese ECMWF volgen een iets wat gelijke trend.



En we starten met morgen - zondag - waar we op de weerkaarten 2 hoge druk gebieden terug vinden, één boven onze hoofden en één boven de Atlantische Oceaan (zie rechts). Het hoge druk gebied die boven onze regionen hangt zal er hoofdzakelijk voor zorgen dat de zon de hoofdrol zal krijgen. Over het oosten zullen ze nog even naar (lokaal hardnekkige) bewolking moeten kijken maar ook daar zal de zon, naar gelang de dag vordert, door de bewolking breken. De kust krijgt de beste papieren met veel zon en weinige, onschuldige stapelwolkjes. Er zal weinig wind staan, die uit veranderlijke richtingen zal waaien. De temperaturen stijgen naar waarden van 21 °C - 23 °C.


Maandag blijven we onder de invloed van ons hoge druk gebied al zal dit een koers nemen richting Rusland, door deze verplaatsing, komen we meer in een oostelijke, continentale aanvoer van droge, zachte landlucht (rond een hoge druk gebied draait de wind in uur wijzerzin rond de kern). We blijven maandag dan ook genieten van een mooi stabiel zomerweer met brede opklaringen en enkele onschuldige (stapel)wolken. De temperaturen die nog een 2-tal graden kunnen stijgen, met name dus maxima tussen 22 °C en lokaal 26 °C in de Kempen. De wind blijft meestal zwak, eerst uit veranderlijke, later uit een zuidoostelijke sector.


Ook op dinsdag blijven we nog onder de invloed van het hoge druk gebied, echter de kern zal zich dan al bevinden boven Wit-Rusland. Door deze configuratie komt de wind uiteindelijk dan uit het oosten, vanaf Duitsland, waardoor we nog in de aanvoer zitten van droge, warme landlucht. De zon blijft de hoofdrol spelen met brede opklaringen en weinig wolken. De temperaturen klimmen nog een graadje hoger, met 25 °C in het centrum van het land, in de Kempen gaan we richting 27 °C, aan de kust blijft het wel een graadje of 2 koeler, omdat er daar in de loop van de dag een zeebries kan opsteken, echter met 22 - 23 °C zal het daar ook nog steeds genieten zijn.


Woensdag blijven we uit het zelfde vaatje tappen, al komen er nu wel enkele verschuivingen op de weerkaarten. De wind komt niet meer pal vanuit het oosten, maar meer vanuit het noordoosten. Dit komt omdat er een klein lage druk gebiedje is ontstaan boven Duitsland welke dus daar zal zorgen voor een toenemende kans op (onweers)buien. Voor België blijft het echter genieten van warm zomerweer, met maxima die nog een graadje kunnen stijgen, met 26 °C in het centrum tot lokaal 28 °C in de Kempen. Aan de kust blijft het wat 'frisser' met een verkoelend briesje vanaf zee, de temperaturen zullen daar rond 22 °C uitkomen.


Op Donderdag blijven opnieuw genieten van warm, zeer warm zomerweer zelfs. We blijven nog steeds onder invloed van hoge druk gebieden, welke nu een beetje ongestructureerd op de weerkaarten liggen. Ten noordwesten van Ierland zien we echter een depressie opduiken en in het zuiden van Frankrijk komt er een thermische depressie tevoorschijn die ons weer zal bepalen op vrijdag of in het weekend. Echter op donderdag blijft het dus opnieuw warm, met temperaturen die tot 27 - 28 °C kunnen klimmen in het centrum van het land, in de Kempen zou een lokale 30 °C niet uitgesloten zijn. Aan de kust opnieuw iets minder warm, maar nog steeds aangenaam met temperaturen die ginder 24 °C kunnen halen en een zwak, verkoelend zeebriesje zal het alleen maar nog aangenamer maken. Tegen de avond zou er wel al iets meer bewolking kunnen komen van over Frankrijk maar het blijft droog.


Vrijdag starten we met veel zon en wolkenvelden. De wind komt nog steeds vanaf het noordoosten waardoor we nog steeds warme, droge landlucht naar onze regionen wordt gestuurd. De maxima blijven opnieuw hoge toppen scheren met waarden tussen 25 °C tot lokaal opnieuw 30 °C in de Kempen. Aan zee, net als de voorbije dagen, iets minder warm door een verkoelend, aangename zeebries. Echter het weer zal veranderen. In de namiddag zien we dan vanuit Frankrijk een depressie kern naderen die gevaarlijk dichtbij komt waardoor de kansen op enkele stevige (onweers)buien zal toenemen. Hoe hevig en waar deze buien plaatsvinden is nu nog niet aan de orde door de termijn waar we over spreken veel te lang is.

Zaterdag en zondag zouden dan opnieuw wisselvallig worden met temperaturen die een duik nemen en nog 22 °C halen over gans het land. Deze trend is alsook te zien via de verwachte 14-daagse trend van het KMI.

Echter, voor we opnieuw het slechte weer zouden induiken volgend weekend, laten we eerst genieten van een prachtige 5-daagse met veel zon en oplopende temperaturen. Voor de mensen die naar de kust trekken, probeer jullie vertrek wat te spreiden over de voormiddag want de kans op files naar de kust zal uiteraard terug groot zijn. Meer kan er niet meer in dit bericht toegevoegd worden, behalve nog één iets, geniet er van!

zaterdag 14 juli 2012

Kwakkelzomer...

De mensen blijven maar klagen en dat is eindelijk hun volste recht, maar het weer wil maar geen zomer brengen. Steeds meer mensen stellen mij de vraag, waar blijft de zon en de zomerse temperaturen. Mijn antwoord daarop is dat ze nog steeds zal wegblijven. Een duidelijke west-circulatie staat op de weerkaarten en het ziet er zo naar uit dat deze niet of amper zal verbroken worden.

Ook de komende dagen blijft dit zo, al zou woensdag de beste dag van de week kunnen worden.

Morgen - zondag - blijven we onder de invloed van een lage drukgebied welke nog steeds ons weer zal bepalen. Een hoogte trog met temperaturen op zo'n 5 km (500 hPa vlak) rond -20 °C zal vooral in de voormiddag nog enkele buien, eventueel met een donderslag kunnen lospeuteren in verscheidene regio's. In de namiddag lijkt het droger te worden met opklaringen vanaf de kust, door invloed van een hoge druk wig. De temperaturen komen uit op een gemiddelde maxima van zo'n 17 - 19 °C, in de Hoge Venen is dit amper 15 °C. De wind is meestal matig (kracht 3) uit west tot zuidwestelijke richting.

Maandag beginnen we droog met brede opklaringen, maar tegen de avond komt er meer bewolking vanaf het westen wanneer het dan ook terug aan de kust opnieuw licht kan gaan regenen, door de nadering van een warmte front, verbonden aan een nieuwe depressie boven de Britse eilanden. Temperaturen blijven ondermaats bij zo'n 18 °C, de wind blijft matig waaien (kracht 3 - 4) vanuit het westen tot zuidwesten.

Dinsdag blijven we nog steeds onder veel bewolking zitten met nu en dan perioden van regen of een bui. De hoge druk ligt zeer dicht bij maar net niet dicht genoeg om de storingen uit onze buurt te houden echter de wind begint stilaan te draaien dan naar meer zuidwestelijke component zodat ietsjes warmere lucht tot ons land kan doordringen, we spreken dan van maxima die net 20, lokaal 21 °C kunnen halen.

Woensdag lijkt dan de warmste dag van de week te worden, een klein afgesnoerd hoge druk gebiedje zorgt ervoor dat de bewolking kan breken en we de zon regelmatig kunnen zien, met een matige bries (kracht 3) uit zuidwestelijke richtingen doet dat de temperaturen stijgen naar gemiddelde waarden van zo'n 24 °C. Echter, is weer ééndagsvlieg want tegen de avond vergroten dan de kansen op een regen of onweersbui vanaf Frankrijk.

Vanaf donderdag lijk ons weer dan weer bepaald te gaan worden door een Brits lage druk gebied en komen we terug terecht in onstabielere lucht waardoor er zich opnieuw makkelijk buien kunnen vormen en door de weer meer westelijke wind komen de temperaturen opnieuw niet veel hoger dan zo'n 19 °C.

Kortom, volgende week blijft het wisselvallig met geregeld perioden van regen of een bui, woensdag lijkt de beste dag te worden, dus laten we ons daaraan vast klampen.