Ook morgen (zondag) mogen we in eerste instantie genieten van mooi lente weer. Het kwik zal dan nog iets hoger klimmen waardoor een lokale 25 graden mogelijk is, echter er zit een addertje onder het gras, want in de namiddag/avond stijgen de kansen gevoelig op (onweers)buien. We gaan de situatie eens in detail bekijken.
Zoals reeds gezegd zijnde zal het morgen nog iets warmer worden, dit hebben we te danken aan een warme sector van warme lucht die naar de Benelux wordt getransporteerd door een Low boven centraal Frankrijk (zie kaartje). Door de oostelijke tot zuidoostelijke wind wordt de advectie van warme lucht een makkie. Echter de warme lucht die onze regio zal uitkomen zal onstabiel van aard zijn welke dus vooral in de namiddag/avond voor verspreide buien zal zorgen, en die buien zullen snel een onweerachtig karakter kunnen aannemen.
Onstabiliteit neemt toe naar zo'n (volgens de laatste GFS prognoses) 500 - 600 SBCAPE (Surface Based Cape), de MLCAPE (Mixed Layer Cape) neemt toe naar zo'n 1000 à 1200 J/KG.
De Lifted Index (LI) zakt naar zo'n gemiddeld -3 à -4 welke dus de kansen op onweer doet bevorderen.
Waar we juist onweer zullen krijgen is nog moeilijk te voorspellen, echter wel is zeker dat de onweersbuien niet dynamisch van aard zullen zijn. De Shear parameters zijn nihil te noemen, net als de SHR waarden. Door dat deze waarden zo klein tot nihil zijn kunnen we ook afleiden dat de treksnelheid van de buien klein zal zijn. Sommige voorspelde soundings van het GFS gaan uit van een treksnelheid van amper 10 à 15 knopen (zo'n 20 - 30 km/u), waar we dus kunnen vanuit afleiden dat de kans op lokale wateroverlast zeer groot is.
Wat ook van groot belang is, is hoe ver morgen de zeebries een rol zal spelen. Hoe sterker het verschil is tussen de zeebries en de warme landlucht kan op bepaalde plaats in het land (hoogstwaarschijnlijk West-Vlaanderen) voor een geforceerde lifting van de lucht zorgen welke dus ook voor onweer kan zorgen.
Toppen van de onweersbuien kunnen morgen makkelijk 10 km hoog worden, de basis van de onweersbuien ligt ongeveer op zo'n 1000 m, welke dus voor bliksemfotografen zeer interessant kan zijn.
Conclusie:
Morgen namiddag wordt het warm met zo'n 20 tot lokaal 25 °C echter het zal zwoele warmte zijn. In de (late) namiddag en avond stijgen de kansen dan gevoelig op enkele stevige onweersbuien. Dynamisch niet interessant echter toch zonder geen gevaar want de buien kunnen makkelijk een hoogte van 10 km bereiken welke dus een hoge bliksemfrequentie kunnen bereiken. Hagel is mogelijk maar geen abnormale grote diameters wegens de weinige/nihile shear. Wel is het uitkijken voor lokale wateroverlast door de trage voortbeweging van de buien en de hoge PW waarden (+ 20 mm )
Hieronder nog een gesimuleerd radar beeld van het WRF-ARW model (resolutie 4 km) en de voorspelde sounding van GFS voor morgen 15Z te Brussel.
WRF-ARW simuleerd morgen vooral over West-Vlaanderen een aantal stevige (onweers)buien. |
GFS Forecast sounding Brussel 15UTC komende zondag |