zondag 29 april 2012

Onweerskansen maandag 30 april 2012

Zoals dus typisch is voor België, mooi en zacht weer blijft nooit niet lang duren. Vandaag konden we in de namiddag soms intens genieten van brede opklaringen. In vele plaatsen van het land werden maxima genoteerd van zo'n 19 - 20 °C. Enkel een stevige zuidenwind zorgde er toch voor dat het niet zo aangenaam aanvoelde.

Morgen beginnen we dan ook met veel zonneschijn en de wind gaat toch ook wel een beetje luwen. De temperaturen zouden nog iets beter scoren dan vandaag met 20 °C aan de Kust, in het binnenland dit makkelijk 22 °C worden, en boven de Kempense zandgronden zou een lokale  24 °C wel mogelijk zijn!


Echter, er zit een addertje onder het gras. Tegen de avond komt een depressie vanuit het zuiden dichterbij en deze zorgt ervoor dat er iets vochtigere en onstabiele lucht naar ons toekomt. M.a.w. tegen de avond zou het wel eens zwoel kunnen aanvoelen en dat is de voorbode op een weersverandering.

We zien een  klein lage druk gebied liggen in het zuiden van Duitsland. Aangezien de lucht rond een lage druk gebied tegen wijzerzin draait, kunnen we stellen dat er zachte lucht vanuit Duitsland onze richting zal uitkomen. Vandaar de maximum temperaturen van zo'n 20 - 23 °C .

Maar samen met deze warmere lucht en de aanwezigheid van die depressie wordt de lucht ook langzamerhand vochtiger en dus onstabieler.

We zien over onze regio's de CAPE stijgen naar gemiddelde waarden van zo'n 300 - 400 J/KG. De LI zakt naar kleine negatieve waarden van zo'n -1 tot lokaal -2.


Iets meer 'severe weather parameters' zijn er ook aanwezig, starten we met de SRH of Storm Relative Helicity in m²/s². Op de weerkaarten zien we daarop waarden terug keren van gemiddeld 250 m²/s² wat relatief veel is.

De LLS (of Low Level Shear) komt op ongeveer zo'n 20 m/s.
De DLS (of Deep Layer Shear) komt met waarden van zo'n 35 - lokaal 40 m/s. Vooral deze laatste is relatief hoog.
Samen met al deze parameters wordt er door het model wel degelijk convectieve neerslag berekent over de overlappende zones dus we mogen zeker buien verwachten die fel kunnen zijn en dus onweer kunnen bevatten. 

Kijken we naar berekende Soaring Index, rekening houdende met de berekende convectieve bewolking kunnen we concluderen dat er zo'n 60 % kans is onweer.


Nemen we nog even een kijkje op de voorspelde sounding voor Charleroi en Luik morgen namiddag 15Z, dan zien we dat deze licht onstabiel eruit ziet. Afgeleid uit de soundings zien we dat de CAPE op die moment voor Charleroi zo'n 500 J/KG bedraagt, voor Luik is dat zelfs 715 J/KG! De LI is respectievelijk -1 en -3. SRH is dan respectievelijk 187 m²/s² en 202 m²/s².

Kijken we naar de Totals - Totals Index dan zien we dat voor beide locaties deze rond de 46 - 48 bedragen. Later (18Z) zien we zelfs dat deze nog iets stijgen richting 50 welke dus volgens deze index er doet op wijzen dat er verspreid onweersbuien mogelijk zijn, waarvan lokaal enkele hevig kunnen zijn.

Kijken we nog naar een andere parameter, de K-Index, dan zien we dat deze 26 - 27 bedraagt. Later op de avond (18z) zien we deze index ook nog iets stijgen richting richting 30 - 31 welke er dus volgens deze index er doet op wijzen dat we enkele lokale onweersbuien mogen verwachten.


Berekenen we dan nog de Thompson Index via deze Soundings ( TI= KI - LI ) dan komen we gemiddeld uit rond een getal van zo'n 28 - 32 (afhankelijk van tijdstip en locatie) welke er doet opwijzen dat er potentieel kans is op onweer.



Conclusie:

Morgen avond kunnen er vanuit Frankrijk enkele regen en onweersbuien ontstaan die lokaal zeer fel kunnen zijn. Door de aanwezige parameters sluit ik supercell achtige structuren niet uit (door de sterke SRH en de hoge DLS). Arcus verschijnselen zijn zeker mogelijk. Tijdens de buien is er tevens kans op hagel (richtwaarde 1.5 cm doorsnede) en felle rukwinden (in de orde van 70 - 90 km/u). De onweersactiviteit kan de eerste uren van de nacht nog doorgaan echter na middernacht zullen de meeste onweersbuien het voor bekeken houden.

Voorspelde sounding Charleroi om 15Z

Voorspelde sounding Luik om 15Z


zaterdag 28 april 2012

Van contrasten gesproken...

Van contrasten gesproken... Dit is de titel van een nieuw bericht op onze blog.

Gaan we nu of fotografie gaan praten? Uiteraard niet maar over de temperatuur contrasten waar de Benelux vandaag mee te maken heeft.



Nevenstaande kaartje toont de temperatuur gemeten door verschillende weerstations verspreid over België van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Deze toont aan dat ook kleine landen (zoals Nederland en België) ook grote verschillen kunnen hebben over een kleine oppervlakte op gebied van weer. Deze grote verschillen hebben vooral te maken met de ligging van een warmte front welke over de westelijke gebieden van Frankrijk, België en Nederland te laatste 18u mee te maken heeft.
Dit front zorgt dan ook daar voor perioden van soms fikse regen en de temperaturen blijven daar ook ondermaats met zo'n 11 °C als richtwaarde. Hoe meer naar het oosten, hoe warmer het er is, mede dankzij de warmere lucht die achter het warmte front zit maar ook mede door opklaringen. Zo zijn er Duitsland reeds temperaturen opgetekend van bijna 30 °C!
Op bovenstaande afbeelding waar we de fronten en de ligging van het Lage druk gebied die voor ons weer verantwoordelijk is hebben opgetekend. Actueel zien we dus dat er achter het warmte front (rode lijn) warmere lucht vanuit het zuidoosten naar onze streken worden geblazen waardoor er vooral in de zuidoostelijke Ardennen temperaturen mogelijk zijn tot 23 °C. Kijken we verder naar het oosten, met name Duitland en gedeeltelijk Polen hebben ze te maken met een staalblauwe hemel en temperaturen die oplopen tot lokaal 30 °C!

In het westen zingen ze een heel ander liedje. Daar zitten ze pal onder het warmte front welke dus voor veel bewolking zorgt en voor perioden van (soms intense) regen bij temperaturen die met moeite 11 °C zullen halen op het strand.

Komende 24u schuift dit Lage druk gebied verder noordwaarts via Bretagne en komt het koufront morgen over onze regio's terecht welke dus opnieuw voor regen en buien zal zorgen. Vlak voor het koufront zouden er eventueel enkele, vooral over de warme regio's, pittige buien kunnen ontstaan met onweer al zijn sommige weermodellen het er niet helemaal mee over eens.

vrijdag 27 april 2012

Dynamische onweersbuien van 26 april 2012


Misschien hebben jullie het wel gemerkt gisteren namiddag, op enkele plaatsen in West & Oost-Vlaanderen zijn er gisteren tussen 15u en 18u enkele dynamische onweersbuien ontstaan. Veel onstabiliteit was er echter niet beschikbaar (we spreken over waarden van zo'n 200 J/KG) echter door een sterke windshear en de nabijheid van de straalstroom konden buien zich makkelijk vormen en voor lokaal kort maar hevig onweer zorgen. Op verschillende plaatsen waren de buien vergezeld van korrelhagel (gemiddeld zo'n 5 mm groot).

De bliksemactiviteit zat voornamelijk hoger op, in de wolken (zogenaamde cloud - cloud ontladingen; CC).
Echter zijn er ook waarnemingen gedaan van CG (dit zijn de zogenaamde cloud - groud ontladingen, die ook voor schade kunnen zorgen aan woningen, wat enkele dagen geleden ook gebeurde in Izegem).
Radarbeeld omstreeks 15u45
kort nahet onweer Izegem trof.


Het naderende onweer te Izegem, de grijze massa rechtsonder in beeld toont de felle neerslag aan.
Het meeste 'gevaar' die bij de buien van gisteren voorkwam waren de windstoten. Te Izegem zijn er 2 windstoten geregistreerd tijdens 2 pittige buien, omstreeks 12u30 en omstreeks 15u30. Tijdens de eerste bui zijn stoten gemeten van 80 km/u, tijdens de 2de bui stoten tot 66 km/u.

De neerslag hoeveelheden vielen nog mee, dit omwille van de sterke stroming. De buien dreven met zo'n 100 km/u door het land waardoor de kansen op wateroverlast miniem waren.


zondag 1 april 2012

Aprilse grillen

Maartse buien en Aprilse grillen, zo luid het spreekwoord, maar in maart zagen we maar weinig maartse buien.
Maart was een maand die een vreemd verloop had. De eerste week van de maand maart was enorm nat, met vooral in de westelijke regio's bijna 70 liter neerslag in 2 dagen tijd, terwijl in de oostelijke regio's er amper 10 liter viel. De volgende 3 weken waren dan zo goed als droge weken met vooral vanaf de 2de helft van de maand typisch hogedruk weer waardoor ook de temperaturen statistisch gezien hoger uitkomen dan gemiddeld, enkele cijfers van het KMI te Ukkel :


De gemiddelde temperatuur was 8.9 °C ( tegen normaal 6.8 °C )
De gemiddelde maximum temperatuur was 13.3 °C ( tegen normaal 10.4 °C )
De gemiddelde minimum temperatuur was 4.6 °C ( tegen normaal 3.1 °C )

Door het hogedruk weer die ons in de 2de deel van de maand in onze greep had kwam de gemiddelde luchtdruk ook stukken hoger te liggen dan normaal, 1027.1 hPa ( tegen normaal 1015.7 hPa ).


Maar uit welk vaatje zal april nu gaan tappen?

Duidelijk is dat we het mooie en relatief zachte lente weer van de voorbije weken even achterwege mogen laten. De hoge druk die ons in de greep heeft zich beginnen verplaatsen naar de Atlantische Oceaan waardoor de weg terug open was voor storingen. Actueel bevinden we ons in polaire lucht, welke gisteren onze regio binnenkwam na de doortocht van een inactief koufront welke vooral veel wolken maar droog weer (op enkele spatjes na) met zich meebracht en dit konden we deze ochtend merken. Doordat de hemel zo goed als helemaal uitklaarde kon het kwik gestaag dalen naar waarden die net boven het vriespunt lagen in het westen (te Izegem een minima van +0.1 °C). In het oosten zijn er minima genoteerd van -3 °C, en in het Nederlandse Deelen zakte het kwik zelfs naar een matige vorst waarde van -5.1 °C !

De komende dagen liggen we net tussen 2 drukzones in, namelijk het hoge druk gebied boven de Oceaan en een complex lage druk gebied boven Scandinavië/Rusland waardoor we steeds te maken krijgen met een noordelijke luchtstroming, waarin ook enkele storingen in verscholen zitten. Maandag lijken we het nog droog te houden met wolkenvelden afgewisseld met zonnige perioden. 's Ochtends liggen de minima rond het vriespunt, in het oosten zijn een paar graadjes vorst opnieuw mogelijk. Overdag liggen de maxima in de buurt van 9 - 13 °C. Tegen de avond kan er al meer bewolking binnen sijpelen vanaf het noorden.

Dinsdag trekt een koufront over onze regionen met als
dat het woensdag enkele graden kouder wordt.

Dinsdag komt dan een eerste storing (een koufront) vanuit het noorden aandringen wat voor veel wolken en regen zal zorgen. Tegen de avond kunnen er enkele opklaringen verschijnen, echter het blijft wisselvallig met ook een aantal buien. Eenmaal deze storing doorgetrokken is komen we opnieuw in koudere lucht terecht en dat zullen we merken op woensdag. De maxima liggen in de buurt van 10 °C

Woensdagochtend zullen de minima opnieuw met het vriespunt flirten en ook overdag zullen we niet veel hoger komen dan een maxima van 6 à 7 °C. Vooral in de voormiddag is over de zuidelijke landshelft nog een winterse bui mogelijk, in het noorden zouden we het droog kunnen houden. In de namiddag wordt het uiteindelijk overal droog en krijgen we een wisselend weerbeeld, zonnige perioden afgewisseld met wolkenvelden.

Donderdag houden we het dan ook opnieuw gans de dag droog echter zullen we opnieuw een koude ochtend hebben met verspreide nachtvorst. Overdag kunnen de maxima omwille van het overwegend zonnig weertype een graadje stijgen waardoor we maxima krijgen in de buurt van 8 tot lokaal 9 °C.

Vrijdag krijgen we dan zowat een kopie van donderdag, met dat verschil dat er vrijdag namiddag meer bewolking zal binnen drijven vanaf het noorden, wat de voorbode zal zijn op een, waarschijnlijk minder actieve regenzone die zaterdag over het land zal trekken.

Op Paaszondag zien we dan eerder een droog weertype verschijnen met enkele opklaringen en wordt het ook opnieuw een beetje zachter.

Ik hoor nochtans mensen op straat spreken over een wit Paasweekend, klopt dit niet dan?

Op vele sociale netwerken en weerfora verschijnen er inderdaad sensatie berichten welke die vermelden dat we eventueel een witte Pasen te gemoet gaan. Natuurlijk, het Amerikaanse weermodel GFS laat inderdaad sneeuw kansen zien, vooral voor het noorden van Nederland, dat sluit ik ook daar enigsinds niet helemaal uit, vooral op woensdag. Echter voor gans de Benelux zien we Paaszondag droog verlopen met temperaturen rond 8 - 11 °C, ook de nacht van zaterdag op zondag zou de kansen op vorst heel klein zijn.