zondag 25 maart 2012

Eerste 'zomers' onweer op Belgische bodem

Vandaag zijn we zomertijd ingegaan en blijkbaar is het weer daar ook mee in gegaan.
Omstreeks 16u40 deed zich plots een klein onweer boven Belgisch Luxemburg voor.

Hoe is dat kunnen gebeuren want we genieten nu al bijna een week van droog, zacht en stabiel hogedruk weer met temperaturen die dikwijls flirten met de 20 °C grens.

Op nevenstaand kaartje van 16u40 zien we een buitje boven de provincie Luxemburg die enkele ontladingen met zich mee heeft gebracht. Dit onweer is niet zomaar kunnen ontstaan maar met dit hoge druk weer is de aanleiding naar dit buitje niet ver te zoeken.

De Ardennen is een gebied waar bij vele onweer situatie soms een extra trigger, een extra lont voor een onweer kan zijn. Dit is te danken aan het reliëf.

De lucht die over de Ardennen wil is noodgedwongen te stijgen waardoor het de lucht, in de situatie van vandaag, moet afkoelen en dus ook zal condenseren, wat meteen gelijk staat voor wolkvorming. Als dit proces een tijdje blijft doorgaan krijgen we een bui.

Maar voor onweer moet er natuurlijk ook wat onstabiliteit in de atmosfeer te vinden zijn. Dat is ook het geval als we het Amerikaanse weermodel GFS mogen geloven. We zien voornamelijk over het noordoostelijke deel een kleine hoeveelheid onstabiliteit terug te vinden is maar in de werkelijk situatie zijn de buien iets meer naar het noordoosten, dus over Oostelijk België tot stand gekomen. Tevens is de zachtere lucht ook een invloed speler op de situatie die zich daar heeft gehandhaafd.
Lichte onstabiele condities aan de Frans-Belgische grens terhoogte van Luxemburg
Dus de reden waarom er daar een onweer is tot ontwikkeling is gekomen is puur door het reliëf van de Ardennen. Komende maanden zullen we zeker nog zo'n effect meemaken over de Ardennen. Hieronder nog een bijhorend satelliet beeld.

Eerste convectie van het jaar boven de Ardennen, getriggerd door het reliëf en de lichte onstabiele condities aldaar.
Tevens valt ook op dat de kust regio blijft 'genieten' van mistige condities.

Voor de rest van de week mogen we nog steeds genieten van prachtig voorjaars weer met veel zon en weinig wolken. Vanaf vrijdag kan het weer veranderen maar daar gaan we verder in de week op in. Eerst veel energie opslaan wat heden ten dage voldoende lukt met de voorjaarszon!

zondag 11 maart 2012

De lente dringt ons land binnen.

Je hebt het misschien vandaag al gemerkt?

Maar de lente doet nu echt wel zijn intrede in ons land. Ondanks dat de zwakke wind vanuit noordelijke sector komt, hebben we toch de maken met temperaturen die vooral in zonnige gebieden makkelijk richting 15 °C klimmen. De zon wint duidelijk al aan kracht en met de nabijheid van een hogedruk gebied kunnen we toch genieten van stabiel, aangenaam zacht lente weer.

Een niet actieve storing ligt voornamelijk over Duitsland, wat voor de oostelijke regio's van de Benelux resulteert in meer bewolking. In de westelijke regio's is het aangenaam genieten van brede opklaringen.


Maar zal dit weer de komende dagen blijven aan houden?

In grote lijnen kunnen we daar op antwoorden, JA, maar, 's ochtends hebben we meestal wel te maken met mistige condities, de vochtigheid  in de onderste luchtlagen is hoog en met weinig wind (door de nabijheid van het hoge druk gebied) zorgt dit ervoor dat nevel of mist kan ontstaan, echter, eenmaal de zon enkele uren zal schijnen zal deze nevel/mist snel verdwijnen.

Dit geldt ook voor dinsdag en woensdag, de temperaturen zullen meestal schommelen, een beetje afhankelijk van de opklaringen, tussen 12 - 15 °C.

Bovenstaand kaartje toont aan de dat hogedruk kern pal boven onze regio ligt. Dit zorgt in de ochtend voor nevelige/mistige condities, maar naderhand, verder op de dag, worden opklaringen als maar groter.


En daarna?

Donderdag en vrijdag zien we het hogedruk gebied meer naar het noordoosten opschuiven waardoor de wind meer uit zuidoostelijke sector zal komen, waardoor de aangevoerde lucht droger en zachter van aard zal zijn, waardoor de temperaturen nog iets zullen klimmen (14 tot lokaal 18 °C).

Het weerbeeld zelf, wat ook te maken heeft met de aanvoer van de drogere lucht, zal ook dan licht bewolkt tot helder verlopen.

De nachten zullen tevens wel fris verlopen met temperaturen die schommelen tussen 2 - 5 °C, waardoor lichte grondvorst wel mogelijk is.


Zuidoostelijke luchtstromingen (rode pijl) zorgen voor een aanvoer van droge en zachte lucht.

Tegen het weekend zien we dan de ontstabiliteit toenemen (door de nadering van een trog, aangestuurd door een depressie op de Atlantische oceaan) waardoor de buienkansen toenemen en met temperaturen die richting 18 °C zouden kunnen gaan, kunnen deze buien, voornamelijk op zaterdagnamiddag/avond eventueel zelfs vergezeld zijn van onweer. Maar dit laatste is ABSOLUUT nog niet zeker, omwille van de termijn.


vrijdag 2 maart 2012

Februari was een speciale maand

De maand februari 2012 zal zeker in de toekomst nog besproken worden. Het was een speciale maand.
We kregen veel vorst maar ook lente-achtige temperaturen waren gemeten tijdens die maand. Tevens was de zeer droog te noemen.

Hieronder enkele gegevens vanuit het West-Vlaamse waarnemingstation Izegem:

Temperatuur grafiek:



De eerste 12 dagen waren gekenmerkt door een typische vorm van transport koude, waardoor een noordoostelijke tot oostelijke luchtstroming koude maar continentale lucht vanuit Rusland naar onze streken stuurde. Vanaf de 13de zien we een duidelijke dooi optreden waardoor de depressie invloed vanaf het westen terug groter wordt. Vanaf de 20ste zien we dat de temperaturen eerder lente achtig zijn dan winter achtig. Hogedruk invloeden doen het regelmatig opklaren en met weinig wind en een reeds toch wel krachtiger februari zonnetje zien we vooral op de 24 februari de temperatuur stijgen naar 13.5 °C. De laatste 2 dagen van februari waren dan weer eerder grijs en somber door vochtigere lucht in de onderste luchtlagen van de atmosfeer.

Neerslag grafiek:


De maand februari was een droge maand. In het totaal viel er amper 13 liter neerslag.
De neerslag op de 3de was van winterse aard, toen viel er sneeuw door een doortrekkende storing vanaf het noorden. Van 12 tot 18 februari deed de dooi zijn intrede (zie bovenstaande grafiek) en dat bracht de nodige storingen met zich met elke dag een beetje neerslag, de meeste neerslag viel op de 14de en de 15de met telkens 3.3 liter. Op de 23ste en 28ste van de maand kregen we te maken met wat lichte motregen waardoor de neerslag totalen dan ook niet groot waren (respectievelijk 0.6 en 0.2 liter).


Windrichting grafiek:


De windrichting was deze maand infeite in 2 delen verdeeld. De noordoostelijke gradiënt heeft te maken met de transport kou die overheerste tot de 12de februari. Vanaf dan draaide de wind abrupt naar het westen tot zuidwesten waardoor we eerder een zonaal weertype kregen met soms ook lente aanvoelde temperaturen.


Hieronder nog een foto van het bevroren bronzen fontein, te Izegem op 4 februari.