Omstreeks 16u40 deed zich plots een klein onweer boven Belgisch Luxemburg voor.
Hoe is dat kunnen gebeuren want we genieten nu al bijna een week van droog, zacht en stabiel hogedruk weer met temperaturen die dikwijls flirten met de 20 °C grens.
Op nevenstaand kaartje van 16u40 zien we een buitje boven de provincie Luxemburg die enkele ontladingen met zich mee heeft gebracht. Dit onweer is niet zomaar kunnen ontstaan maar met dit hoge druk weer is de aanleiding naar dit buitje niet ver te zoeken.
De Ardennen is een gebied waar bij vele onweer situatie soms een extra trigger, een extra lont voor een onweer kan zijn. Dit is te danken aan het reliëf.
De lucht die over de Ardennen wil is noodgedwongen te stijgen waardoor het de lucht, in de situatie van vandaag, moet afkoelen en dus ook zal condenseren, wat meteen gelijk staat voor wolkvorming. Als dit proces een tijdje blijft doorgaan krijgen we een bui.
Maar voor onweer moet er natuurlijk ook wat onstabiliteit in de atmosfeer te vinden zijn. Dat is ook het geval als we het Amerikaanse weermodel GFS mogen geloven. We zien voornamelijk over het noordoostelijke deel een kleine hoeveelheid onstabiliteit terug te vinden is maar in de werkelijk situatie zijn de buien iets meer naar het noordoosten, dus over Oostelijk België tot stand gekomen. Tevens is de zachtere lucht ook een invloed speler op de situatie die zich daar heeft gehandhaafd.
Lichte onstabiele condities aan de Frans-Belgische grens terhoogte van Luxemburg |
Eerste convectie van het jaar boven de Ardennen, getriggerd door het reliëf en de lichte onstabiele condities aldaar. Tevens valt ook op dat de kust regio blijft 'genieten' van mistige condities. |
Voor de rest van de week mogen we nog steeds genieten van prachtig voorjaars weer met veel zon en weinig wolken. Vanaf vrijdag kan het weer veranderen maar daar gaan we verder in de week op in. Eerst veel energie opslaan wat heden ten dage voldoende lukt met de voorjaarszon!